Klasszikus

Értékőrzés és a zene szeretete – Meghirdette 2023/24-es évadát a Concerto Budapest

2023.05.26. 10:15
Ajánlom
Nyolcféle bérlet, köztük gyerekeknek szóló koncertsorozat, tematikus fesztiválok, csellóünnep és természetesen neves karmesterek és szólisták – csak néhány kulcsszó abból a gazdag és sokszínű programból, amelyet a Concerto Budapest a következő évadra tervez.

Keller András, a Concerto Budapest főzeneigazgatója és művészeti vezetője a zenekar küldetésével kapcsolatban így fogalmaz: „A klasszikus zene az európai szellemi hagyományok csodálatos védőpajzsa lehet. Most, amikor mindenki retteg a jövőt illetően, egyet mondhatok: a klasszikus zenében soha nem fogunk csalódni. Mindig ott lesz, vigaszt, örömet fog adni. Ahogy Kodály Zoltán ezt gyönyörűen megfogalmazta: „A zene lelki táplálék, és semmi mással nem pótolható. Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.” A klasszikus zene építi az ember szellemét, ezáltal gazdaggá teszi az életét.

Amikor Elizabeth Leonskaja felhívta Berecz Mihályt, és a zenekarról lelkesen így nyilatkozott: »Ez a zenekar tényleg szereti a zenét!«, tulajdonképpen egyetlen mondatban megfogalmazta a zenekar küldetését.

Az évad elején Nagy-Britanniában és Írországban turnézik a zenekar, Szeptember 12-17. között Pierre-Laurent Aimard és Berecz Mihály zongoraszólójával hat helyszínen, három különböző programmal jelennek meg az Egyesült Királyság és Írország legpatinásabb koncerttermeiben, Croydon, Guildford, London, Cheltenham, Edinburgh és Dublin városában. Keller András kiemelkedő jelentőségűnek tartja a turnét, amelyen Bartók, Liszt, Rachmaninov, Csajkovszkij, Beethoven és Mozart műveit szólaltatják meg.

Folytatódnak az évadban a tematikus fesztiválok: 2023. október 7-én a Magyar Kincsek Ünnepe, november 5-én a Hallgatás Napja egész napos kortárs zenei fesztivál, ugyanebben a hónapban 25-26-án a kétnapos Concerto Csellóünnep és március 3-án az immár hagyománnyá vált Mozart-nap tanúsítja Keller András és a Concerto Budapest értékteremtő misszióját.

Valószínűleg a személyiségem része, hogy különleges dolgok után kutassak, vagy egy-egy témára sűrített formában hívjam fel az emberek figyelmét;

legyen ez akár egy hangszer, idén a Concerto Csellóünnep, vagy kortárs művek és zeneszerzők a Hallgatás Napján; a Magyar Kincsek Ünnepe, melyen nemzeti kincseink kapják a főszerepet, vagy a Mozart-nap, ami a géniusz örökérvényű muzsikáját ünnepli.”

A zenekarhoz érkező magyar és nemzetközi szólisták névsora idén is sztárokban gazdag. A nemzetközi hangszeres művészek élvonalbeli képviselői, Lucas Debargue, Nyikolaj Luganszkij, Isao Nakamura, Szergej Krilov, Christian Tetzlaff, Elisabeth Leonskaja, Augustin Hadelich, Kristine Balanas és Maxim Rysanov mellett a hazai klasszikus zenei élet krémje is képviselteti magát a 2023-24-es évad koncertjein: Várjon Dénes, Kokas Dóra, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Fejérvári Zoltán, Szűcs  Máté, Berecz Mihály és Ránki Fülöp is közreműködik többek között a zenekar változatos műsorokban gazdag koncertjein.

Az idei évadban is kiváló magyar és külföldi énekművészekkel működik együtt a zenekar: Aude Extrémo francia mezzoszoprán és Bernhard Berchtold osztrák tenor mellett hazánk énekeskiválóságai, Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Brickner Szabolcs, Fekete Attila, Kovácsházi István és Sebestyén Miklós neve is feltűnik az évad programjában.

ConcertoBudapest_Gabor_Valuska_small-110336.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Concerto Budapest / Valuska Gábor)

A következő évadban is élvonalbeli vendégkarmesterek vezénylik a Concerto Budapestet. Arvid Engegård norvég dirigens vezetésével Brahms, Schumann és Stravinsky műveit hangzanak fel a Müpában, Takács-Nagy Gábor két koncerten Saint-Saёns, Schumann, Mahler, Glinka, Rachmaninov és Csajkovszkij műveit vezényli majd. Mihail Pletnyov, a zenekar rezidens művésze három koncerten saját szerzeménye mellett Glazunov, Csajkovszkij, Prokofjev, Schumann és Franck műveit dirigálja a Zeneakadémián, majd zongoristaként is feltűnik a Müpában, ahol Baráti Kristóf vezényli Wagner, Schumann és Franck műveit. Eötvös Péterrel az évad két koncertjén is találkozhatunk karmesteri és zeneszerzői minőségben egyaránt: saját szerzeményei mellett Amaral, Lutosławski, Ravel és Berio műveit vezényli majd, Kovács János a Vigadóban Liszt és Bartók műveit dirigálja, az évad utolsó koncertjén, Aude Extrémo áriaestjén pedig Vashegyi György birtokolja a karmesteri pálcát.

Az idei évad tematikus napjainak szenzációja, a kétnapos Concerto Csellóünnep, mely november 25-26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét.  A fesztiválon közreműködik többek között Fenyő László, Kokas Dóra, Perényi Miklós, Rohmann Ditta, Somodari Péter, Várdai István és Varga Tamás.

A Concerto Budapest minden évben nagy hangsúlyt fektet a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő hangszeres és vokális együtteseivel való együttműködésre, így tűnik fel az évad programjának közreműködői között a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Nemzeti Énekkar, a stuttgarti Neuen Vocalsolisten énekegyüttes, az Angelica Leánykar, a Keller Quartet, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a Nemzeti Filharmonikusok is.

A Concerto Budapest kiemelt feladatnak tartja a klasszikus zene szépségeinek megismertetését a fiatalabb generációval. Keller András erről egy interjúban így fogalmaz: „Célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ha érzelmileg intelligensebbé tudjuk tenni az elkövetkező nemzedéket, akkor megalapozhatjuk az ország jövőjét.

A zene együttműködésre, elfogadásra, kitartásra, becsületre, rengeteg alapvető emberi értékre, érzelmi gazdagságra nevel.

Ennek köszönhetően, a nagy érdeklődésre való tekintettel a Manó bérleteknél idén lehetőség van választani a délelőtti és a délutáni bérletek közül, és ismét elérhető lesz a Simon Izabella nevével fémjelzett Hangfogó bérlet a 8-12 éves korosztály és családjuk számára. Emellett a zenekar azt a misszióját is továbbviszi, hogy minél több emberhez juttassa el Mozart zenéjét: folytatódnak a zenekar immár hagyományos Mozart Planet koncertjei, melyek nyaranta a Balaton-környéki helyszíneken várják ingyenes koncertekkel a közönséget. 

A Concerto Budapest jövő évadáról további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Keller András és a Concerto Budapest (fotó/forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus hír

Világhírű hegedűszólista, összművészeti estek és a kamarazene legjobbjai szerepelnek a Zeneakadémia őszi programján

Meghirdette őszi szezonját a Zeneakadémia, az intézmény színpadán jövőre is megcsodálhatjuk a hangszeres és énekes muzsika nemzetközi nagyságait, miközben a hazai fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak.