Klasszikus

Értelem és érzelem

2004.03.19. 00:00
Ajánlom
Seregszemle, népünnepély, kulturális megmérettetés. Fesztivál Budapesten, egy év híján negyed évszázada. Idesereglenek a világ legnagyobb zenekarai, világsztár karmesterei, együttesei, szólistái. Rangos kiállítások, kortárs táncbemutatók, színházi előadások. Már csak egy oktávnyira vagy ecsetvonásnyira, illetve tánclépésnyire vagyunk attól, hogy az Európai Unió tagjainak mondhassuk magunkat. Ezért is viseli ezt a címet a mostani „Fesztiválok fesztiválja”: Üdvözlünk Európa. Zimányi Zsófia fesztiváligazgatóval az idei programokról beszélgettünk.

– Ez az utolsó olyan fesztivál, amely az unión kívül, de a programokból ítélve, az unió jegyében zajlik.

- A kultúránk eddig is integráns része volt az európai kultúrának. Mi, magyarok, önálló vonás vagyunk Európa arculatán, ahogyan a többi itt élő nemzet is, saját nyelvvel, karakterrel, kultúrával. Ám folyamatosan és kölcsönösen hatunk egymásra, s közösen alakítjuk ki az Európai Unió színes, változatos, éppen sokféleségéből eredően oly lebilincselő portréját. A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja ezúttal erre a bonyolult összefüggésrendszerre koncentrálva mutatja be az „európaiság” forrásait, országokon-tájakon áthullámzó áramlatait, rokoni rímeit és dús rezonanciáit zenében, táncban, irodalomban, valamint a színház- és képzőművészet területén. Remélem, hogy a jövő évtől több koprodukcióra kerül sor más fesztiválokkal, más országokkal. Természetesen európai uniós segítségre is számítunk, mint ahogyan uniós támogatással tudjuk megrendezni azokat az estéket is, melyeket a most belépő országoknak szentelünk.

– Március 19-én a Budai Várban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Budapesti Történeti Múzeumban és az Országos Széchényi Könyvtárban nagyszabású kiállítás nyílik Budapest és Bécs a historizmus és az avantgárd között címmel. Ennek megnyitásával veszi kezdetét a fesztivál.

– Melyek azok a programok, amelyekre külön is felhívná a figyelmet?

– Az eseménysorozat fősodrában most is a zene áll: klasszikus remekművek és kortárs alkotások gazdag repertoárja szólal meg nemzetközi előadógárda tolmácsolásában. Két karizmatikus dirigensre hívnám fel a figyelmet. Az egyik a 70 éves Claudio Abbado, aki az általa alapított Gustav Mahler Ifjúsági Zenekart dirigálja, a másik a vele egyidős Rafael Frühbeck de Burgos, aki egy szcenírozott Verdi-Reqiuem különleges élményével készül meglepni a közönséget. Nagyon remélem, hogy valóban olyan különleges lesz ez az előadás, mint amilyennek most tűnik. Verdiről azt tartják, hogy olyannyira kötődött az operához, hogy amit írt, az minden opera volt. Felrótták, hogy színpad nélküli operát írt a Requiem szövegére. Pierluigi Pier''Alli, napjaink egyik vezető olasz díszlettervezője és rendezője képekben is megálmodta a Requiemet és ez a merész, meghökkentő és sokakat vitára ingerlő Requiem-víziója kerül most műsorra. Egy másik zeneszerzőre is felhívnám a figyelmet, Astor Piazzolára, aki érdekes módon életében nem aratott különösebb sikereket. Most, 12 évvel a halála után, úgy tűnik, hogy egész Európa felfedezte. Mi felkértünk különböző modern táncegyütteseket, hogy Astor Piazzola zenéjére koreografáljanak esteket. A zeneszerző egész életében egyetlen operát írt, a Maria de Buenos Airest, melyet egy holland és argentin együttes Amszterdamban mutatott be. Ők is eljönnek egy előadásra hozzánk.

- Ön kulturális menedzserként elsőként hozott létre kulturális ügynökséget, amikor ennek még nálunk nem nagyon volt hagyománya. A Budapesti Fesztiválközpont Kht. élén pedig nyolc éve ugyanazokkal a munkatársakkal rendezi a Tavaszi Fesztivált. Elégedett a személyes pályájával?

– Azt hiszem, hogy amit ebből a szakmából meg lehet tanítani, azt én igyekeztem megtanítani azoknak a fiataloknak, akik annak idején hozzánk jöttek, úgy, hogy nem tudták mennyi lesz a munka, és hogyan fogunk együtt dolgozni. Az ember mindig csak azzal foglalkozzon, amit szeret csinálni. Csak azzal lehet dolgozni, akihez valamilyenfajta érzelem kapcsol, de azért az értelemnek kell dominálnia. Az ügynökségi munka alapja az értelem és az érzelem.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.