Klasszikus

Érzékeny hangok a város forgatagában

2004.08.18. 00:00
Ajánlom
Különleges program várja csütörtök este 21 órától az érdeklődőket a Batthyány tér közelében. Egy, a budai alsórakpartra épített alkalmi színpadon ad bemutatót gazdag repertoárjából ifjú Kossuth-díjas zongoraművészünk, Bogányi Gergely. Az Örömkoncert műsorán Liszt, Chopin és Bartók művei hangzanak el. A világ nagy koncerttermeiben is ünnepelt 30 éves művészt a Kossuth-díjon kívül többek között 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben pedig a Finn köztársaság elnöke a Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztjével tüntette ki.

- Hogyan fogadta a felkérést az Örömkoncertre?

- Amikor elmondták, miről van szó azonnal óriási fantáziát láttam benne, és zseniális ötletnek tartom. Ez világszenzáció. Háttérben a Duna és a Parlament! Ráadásul az augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjén.

- A rendezők kérték, hogy mit játsszon, vagy szabad kezet kapott?

- Rám bízták a választást, de a végleges műsort együtt alakítottuk ki. Nem kis gondot okozott, hogy mit adjak elő, hiszen szinte végtelen a zongorairodalom. Igaz nem végtelen azon művek száma, amelyek méltóak ehhez az ünnephez és a csodálatos környezethez. A választásban a koncepció az volt, hogy magyar szerzők alkotásai is szerepeljenek a műsorban, de olyan örökérvényű remekműveket válogassak a programba, amelyek eléggé változatosak ahhoz, hogy akár a közönségnek, akár a zenekritikusoknak megfelelőek legyenek.

- A szabadtér mennyiben befolyásolta a darabválasztásokat?

- Ez nyilvánvalóan más koncert lesz, mint ha a Zeneakadémián lenne. Úgy érzem, nem hígítottam fel a műsort de a komolyságát se veszélyeztettem. Ellenkezőleg, olyan darabokat is beválogattam, amelyeket nemhogy szabadtéren, de koncertteremben sem szokták játszani, hanem inkább csak kisebb közönség előtt, hogy megmutatkozhasson darab mélysége. Legalább az ünnepnapon ellensúlyozni akarom a város dübörgő forgatagát néhány érzékeny, mély mondanivalóval telített zeneművel. Szerintem ennek egészen különleges varázsa lehet.

- Hogyan éli hétköznapjait egy világhírű, számtalan kitüntetéssel, díjjal bíró zongoraművész?

- Nekem a zongorázás életforma, hivatás, elkötelezettség. Három éves korom óta el sem tudtam volna képzelni, hogy ne zongorista legyek, most már tudom, hogy erre születtem. A gyakorlás számomra nem csak mechanikus dolog, én állandóan gyakorlok, mert a zenében élek, zene kavarog a fejemben akkor is, ha nem zongorázok. Van abban valami, hogy a zenész jó értelemben egy kicsit őrült, a föld fölött lebeg. Aztán lekerülünk a földre és gyakorolunk.

- És lekerül a földre a hétköznapi, civil dolgok intézésekor is.

- Amikor valamit el kell intézni, az rettenetesen megvisel. Már az is, ha a postára kell mennem. Nem önmagában az ügyintézésel van bajom, hanem inkább az eldurvult, elszemélytelenedett emberi viszonyok miatt. De sajnos ez világjelenség.

- Zenészként, magánemberként merre jár majd a következő esztendőben?

- Nálam a magánember és a zenész nincs különválasztva. Zongoristaként járom a világot, de közben magánemberként nézelődök. Úgy hozta az élet, hogy rengeteg helyen jártam már, nincsenek olyan vágyaim, hogy ezt, vagy azt mindenképpen meg kell néznem. A legszívesebben itthon vagyok, vagy Erdélyben. Ott egy koncert is más. Bár Chopin valamelyik darabja ott is ugyanaz, de a körülmények nagy hatással vannak rám, emiatt még erősebb lehet egy koncert, jobban, vagy máshogy játszom. Másfél-két évre sok koncertet már lekötöttek velem Angliától, Japánon, Dél-Amerikán és az Egyesült Államokon át. Ez nem túl jó, mert nehéz megjósolni, hogy akkor majd mit szeretnék játszani. De ezzel együtt kell élni. Idehaza ősszel a zongorabérlet keretén belül lépek pódiumra, a jövő tavasszal pedig saját bérletsorozatom lesz a Zeneakadémián, egy szólóest és három zenekaros koncert.

- Visszatérve az Örömkoncertre: nem tart a szabadtéri programokat mindig veszélyeztető időjárási meglepetésektől?

- Az időjósok előjelzései szerint az égieknek is nagyon tetszik ez az ötlet, mert csütörtök estére az idei legszebb estét ígérik.

Kenyérfesztivál a Ligetben

A számos kulturális program kiemelkedik huszadikán a Ligetben tratott kenyérfesztivál. Pénteken egész nap az aratáshoz és az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományokat, népszokásokat elevenítik fel a Városligetben. Az egész napos műsor reggel fél 10-kor kezdődik a gólyalábasok kivonulásával, 11 órától a Kolibri Színház előadásai várják a gyermekeket a Vajdahunyad Vár környékén. Déltől a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatója következik, rendi zászlós felvonulás lesz a Kós Károly sétány felőli hídtól a kemencékig. A rendi zászlós felvonulás fél 4-től folytatódik a kemencéktől a Jáki kápolnáig. Az új kenyér felszentelését követő másfél órás Parnasszus Irodalmi Kávéház a kenyér és az ünnep gondolata köré szerveződik, a társművészeti találkozón az irodalom, a népzene és az igényes könnyűzene hazai képviselői lépnek fel. A magyar költészet XX. századi klasszikusai és a kortárs hazai irodalom meghatározó alakjai mellett fiatal alkotók is bemutatkoznak. A program házigazdája Turczi István író lesz. Zenélni fog Lerch István, Karácsony János, Péter János, az ír nép- és világzenét játszó Shannon együttes és a kiskunhalasi Lyra együttes is. Fellépnek többek közt Görgey Gábor, Somlyó György, Czigány György, Szakonyi Károly, Lázár Ervin, Mezei András, Kukorelly Endre, Sebeők János és Vörös István írók, valamint Fodor Tamás, Lázár Balázs és Schneider Zoltán színművészek is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!