Klasszikus

Érzékeny hangok a város forgatagában

2004.08.18. 00:00
Ajánlom
Különleges program várja csütörtök este 21 órától az érdeklődőket a Batthyány tér közelében. Egy, a budai alsórakpartra épített alkalmi színpadon ad bemutatót gazdag repertoárjából ifjú Kossuth-díjas zongoraművészünk, Bogányi Gergely. Az Örömkoncert műsorán Liszt, Chopin és Bartók művei hangzanak el. A világ nagy koncerttermeiben is ünnepelt 30 éves művészt a Kossuth-díjon kívül többek között 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben pedig a Finn köztársaság elnöke a Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztjével tüntette ki.

- Hogyan fogadta a felkérést az Örömkoncertre?

- Amikor elmondták, miről van szó azonnal óriási fantáziát láttam benne, és zseniális ötletnek tartom. Ez világszenzáció. Háttérben a Duna és a Parlament! Ráadásul az augusztus 20-i nemzeti ünnep előestéjén.

- A rendezők kérték, hogy mit játsszon, vagy szabad kezet kapott?

- Rám bízták a választást, de a végleges műsort együtt alakítottuk ki. Nem kis gondot okozott, hogy mit adjak elő, hiszen szinte végtelen a zongorairodalom. Igaz nem végtelen azon művek száma, amelyek méltóak ehhez az ünnephez és a csodálatos környezethez. A választásban a koncepció az volt, hogy magyar szerzők alkotásai is szerepeljenek a műsorban, de olyan örökérvényű remekműveket válogassak a programba, amelyek eléggé változatosak ahhoz, hogy akár a közönségnek, akár a zenekritikusoknak megfelelőek legyenek.

- A szabadtér mennyiben befolyásolta a darabválasztásokat?

- Ez nyilvánvalóan más koncert lesz, mint ha a Zeneakadémián lenne. Úgy érzem, nem hígítottam fel a műsort de a komolyságát se veszélyeztettem. Ellenkezőleg, olyan darabokat is beválogattam, amelyeket nemhogy szabadtéren, de koncertteremben sem szokták játszani, hanem inkább csak kisebb közönség előtt, hogy megmutatkozhasson darab mélysége. Legalább az ünnepnapon ellensúlyozni akarom a város dübörgő forgatagát néhány érzékeny, mély mondanivalóval telített zeneművel. Szerintem ennek egészen különleges varázsa lehet.

- Hogyan éli hétköznapjait egy világhírű, számtalan kitüntetéssel, díjjal bíró zongoraművész?

- Nekem a zongorázás életforma, hivatás, elkötelezettség. Három éves korom óta el sem tudtam volna képzelni, hogy ne zongorista legyek, most már tudom, hogy erre születtem. A gyakorlás számomra nem csak mechanikus dolog, én állandóan gyakorlok, mert a zenében élek, zene kavarog a fejemben akkor is, ha nem zongorázok. Van abban valami, hogy a zenész jó értelemben egy kicsit őrült, a föld fölött lebeg. Aztán lekerülünk a földre és gyakorolunk.

- És lekerül a földre a hétköznapi, civil dolgok intézésekor is.

- Amikor valamit el kell intézni, az rettenetesen megvisel. Már az is, ha a postára kell mennem. Nem önmagában az ügyintézésel van bajom, hanem inkább az eldurvult, elszemélytelenedett emberi viszonyok miatt. De sajnos ez világjelenség.

- Zenészként, magánemberként merre jár majd a következő esztendőben?

- Nálam a magánember és a zenész nincs különválasztva. Zongoristaként járom a világot, de közben magánemberként nézelődök. Úgy hozta az élet, hogy rengeteg helyen jártam már, nincsenek olyan vágyaim, hogy ezt, vagy azt mindenképpen meg kell néznem. A legszívesebben itthon vagyok, vagy Erdélyben. Ott egy koncert is más. Bár Chopin valamelyik darabja ott is ugyanaz, de a körülmények nagy hatással vannak rám, emiatt még erősebb lehet egy koncert, jobban, vagy máshogy játszom. Másfél-két évre sok koncertet már lekötöttek velem Angliától, Japánon, Dél-Amerikán és az Egyesült Államokon át. Ez nem túl jó, mert nehéz megjósolni, hogy akkor majd mit szeretnék játszani. De ezzel együtt kell élni. Idehaza ősszel a zongorabérlet keretén belül lépek pódiumra, a jövő tavasszal pedig saját bérletsorozatom lesz a Zeneakadémián, egy szólóest és három zenekaros koncert.

- Visszatérve az Örömkoncertre: nem tart a szabadtéri programokat mindig veszélyeztető időjárási meglepetésektől?

- Az időjósok előjelzései szerint az égieknek is nagyon tetszik ez az ötlet, mert csütörtök estére az idei legszebb estét ígérik.

Kenyérfesztivál a Ligetben

A számos kulturális program kiemelkedik huszadikán a Ligetben tratott kenyérfesztivál. Pénteken egész nap az aratáshoz és az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományokat, népszokásokat elevenítik fel a Városligetben. Az egész napos műsor reggel fél 10-kor kezdődik a gólyalábasok kivonulásával, 11 órától a Kolibri Színház előadásai várják a gyermekeket a Vajdahunyad Vár környékén. Déltől a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének bemutatója következik, rendi zászlós felvonulás lesz a Kós Károly sétány felőli hídtól a kemencékig. A rendi zászlós felvonulás fél 4-től folytatódik a kemencéktől a Jáki kápolnáig. Az új kenyér felszentelését követő másfél órás Parnasszus Irodalmi Kávéház a kenyér és az ünnep gondolata köré szerveződik, a társművészeti találkozón az irodalom, a népzene és az igényes könnyűzene hazai képviselői lépnek fel. A magyar költészet XX. századi klasszikusai és a kortárs hazai irodalom meghatározó alakjai mellett fiatal alkotók is bemutatkoznak. A program házigazdája Turczi István író lesz. Zenélni fog Lerch István, Karácsony János, Péter János, az ír nép- és világzenét játszó Shannon együttes és a kiskunhalasi Lyra együttes is. Fellépnek többek közt Görgey Gábor, Somlyó György, Czigány György, Szakonyi Károly, Lázár Ervin, Mezei András, Kukorelly Endre, Sebeők János és Vörös István írók, valamint Fodor Tamás, Lázár Balázs és Schneider Zoltán színművészek is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.