Klasszikus

Érzelmek labirintusában

2015.04.29. 09:58
Ajánlom
Két világklasszis előadót lát vendégül a Miskolci Szimfonikus Zenekar április 30-án, csütörtökön a Művészetek Házában.

Az "Érzelmek labirintusa" elnevezést viselő koncerten hazánk egyik zenei büszkesége, Vásáry Tamás vezényli majd a miskolci együttest, és Tamsin Waley-Cohen angol hegedűművésznő szerepel az est sztárszólistájaként. Világhírű zongoraművészünket és karmesterünket nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen neve fogalommá vált, nem csupán itthon, hanem a New York-i Carnegie Hall-tól a brit Királyi Filharmóniáig. A koncert műsorán Csajkovszkij talán legnépszerűbb művei szerepelnek, amelyek hihetetlen érzelmi magasságokba repítik a hallgatóságot.

A közkedvelt orosz zeneszerző Rómeó és Júlia nyitányfantáziájában a szerelmi történet költői lényegét ragadja meg, de műsoron szerepel az V. szimfónia, és a zeneirodalom egyik legnépszerűbb hegedűversenye, a II. B-dúr hegedűverseny is. A versenymű előadása nem mindennapi technikai nehézségek elé állítja a szólistákat, de Tamsin Waley-Cohen eddigi sikerei és pályafutása is garanciát jelentenek a világszínvonalú, magával ragadó előadásra, hiszen például az egyik brit lap kritikusa "félelmetesen intenzív" előadóként jellemzi. Szólistaként már számos világhírű zenekarral, így például a Royal Philharmonic Orchestrával, az Orchestra of the Swannal, a London Chamber Orchestrával, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával, a Graz Kammerphilharmonie-val és többek között Andrew Litton, Jose Serebrier, Shlomo Mintz és Nicolae Moldoveanu karmesterekkel dolgozott együtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.