Klasszikus

Érzelmek labirintusában

2015.04.29. 09:58
Ajánlom
Két világklasszis előadót lát vendégül a Miskolci Szimfonikus Zenekar április 30-án, csütörtökön a Művészetek Házában.

Az "Érzelmek labirintusa" elnevezést viselő koncerten hazánk egyik zenei büszkesége, Vásáry Tamás vezényli majd a miskolci együttest, és Tamsin Waley-Cohen angol hegedűművésznő szerepel az est sztárszólistájaként. Világhírű zongoraművészünket és karmesterünket nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen neve fogalommá vált, nem csupán itthon, hanem a New York-i Carnegie Hall-tól a brit Királyi Filharmóniáig. A koncert műsorán Csajkovszkij talán legnépszerűbb művei szerepelnek, amelyek hihetetlen érzelmi magasságokba repítik a hallgatóságot.

A közkedvelt orosz zeneszerző Rómeó és Júlia nyitányfantáziájában a szerelmi történet költői lényegét ragadja meg, de műsoron szerepel az V. szimfónia, és a zeneirodalom egyik legnépszerűbb hegedűversenye, a II. B-dúr hegedűverseny is. A versenymű előadása nem mindennapi technikai nehézségek elé állítja a szólistákat, de Tamsin Waley-Cohen eddigi sikerei és pályafutása is garanciát jelentenek a világszínvonalú, magával ragadó előadásra, hiszen például az egyik brit lap kritikusa "félelmetesen intenzív" előadóként jellemzi. Szólistaként már számos világhírű zenekarral, így például a Royal Philharmonic Orchestrával, az Orchestra of the Swannal, a London Chamber Orchestrával, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával, a Graz Kammerphilharmonie-val és többek között Andrew Litton, Jose Serebrier, Shlomo Mintz és Nicolae Moldoveanu karmesterekkel dolgozott együtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?
Vizuál

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.