Klasszikus

Érzelmekben gazdag este

2007.08.03. 00:00
Ajánlom
Rajk Judit és Wilheim András nagy sikert aratott a grottammarei-i Liszt Fesztivál nyitókoncertjén. A dalesten – amelyet megtisztelt jelenlétével Emanuela di Castelbarco, Toscanini unokája is – Dvorák és Liszt dalai szólaltak meg.

A budapesti Zeneakadémián tanító muzsikus páros előadását kimagaslónak értékelte az olasz kritika, kiemelve, hogy az énekesnő elképesztő hangja elbűvölte a közönséget.

Rajk Judit a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte énekművészeti tanulmányait, majd az intézmény Egyházzene Tanszékének tanára lett. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed; főként dalokat énekel, illetve oratóriumokban lép fel. Számos ősbemutatóban közreműködött, több hazai és külföldi zenekarral is dolgozott. Az elmúlt évadban több sikeres külföldi dalestet és zenekari szólóestet tartott. Júniusban a Berlini Filharmónia színpadán Gábor Ferenc vezényletével Kodály Kádár Katáját, illetve a Székelyfonó híres alt hangra írt dalait szólaltatta meg, a berlini Deustche Oper-ben pedig az operaház zenekarával Jeney Zoltán Halotti szertartásának részleteit adta elő.

Wilheim András 1974-ben szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zenetudományi tanszakán, majd 1990-ig a Bartók Archívumban dolgozott. Szakterülete a 20. század zenéje: tanulmányai jelentek meg Bartókról, Satie-ról, Varese-ről, Webernről, Cage-ről. Az Új Zenei Stúdió tagjaként rendszeresen fellép hangversenyeken és több lemezfelvételen működött közre szólistaként, illetve mint művészeti vezető. Az Editio Musica megbízásából gondozza Kurtág György műveinek megjelenés előtt álló katalógusát, valamint tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés és zenetudományi tanszakán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.