Klasszikus

Erzsébet Királyné Emlékév

2007.04.04. 00:00
Ajánlom
170 esztendeje született Elisabeth Wittelsbach bajor hercegnő, 150 éve járt először hazánkban, Ferenc Józseffel, Elisabeth osztrák császárné, és 140 éve, hogy 1867-ben Erzsébetet Magyarország királynéjává koronázták. Ezen évfordulókhoz kapcsolódva rendezik meg idén az Erzsébet Királyné Emlékévet.

Az Erzsébet-kultusz hazai központjában, a gödöllői kastélyban, a királyné kedvelt pihenőhelyén, 2007-ben gazdag és változatos programokkal várják az érdeklődőket. A megemlékezéshez csatlakozik a Budapesti Történeti Múzeum, ahol egykor Erzsébet budai lakosztálya volt.

A kastély állandó kiállítási termei – ahol a királyné rekonstruált lakosztálya és ruháinak pontos mása is megtekinthető – a felújítást követően február közepétől újra látogathatók - tájékoztatott Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója az április harmadikán tartott sajtótájékoztatón. Április 8-án Ibolya Napot rendeznek, május 25-én nemzetközi tudományos konferenciára kerül sor. Június 7-10. között Koronázási Hétvége lesz, ahol az Erzsébet királyné emlékezete képeslapokon című, újonnan megjelenő könyvet is bemutatják.

Június 16-án Családi Napot tartanak, június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján Brigitte Hamann, Erzsébet életrajz írója tart előadást. Augusztusban játékos vetélkedőket, szeptember 7-én Nyitott Estet tartanak szakmai vezetéssel. A királyné születésnapját a hagyományos Adventi Kastélynapok keretében ünneplik meg. A gyerekeknek rajzversenyt, az idősebb korosztálynak Erzsébet hasonmásversenyt hirdetnek. A programhoz a Gödöllői Városi Múzeum és a Gödöllői Városi Könyvtár is csatlakozik. A rendezvénysorozathoz kapcsolódó fővárosi helyszínen, a BTM-ban az 1867-es koronázás körüli időszakot bemutató „Erzsébet királyné és a budai királyi palota” című kiállítás nyílik, melyet június 18. és szeptember 30. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

További információ: www.kiralyikastely.hu/erzsebet

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.