Klasszikus

Eseménydús szezon és anyagi nehézségek elé néz a Rádiózenekar

2003.06.05. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió három zenei együttesének hétfő délelőtti közös sajtótájékoztatóján az elmúlt év eseményeinek értékelése mellett a jelen nehézségeiről és a jövő évad terveiről is szó esett.

Vásáry Tamás főzeneigazgató, Strausz Kálmán és Thész Gabriella vezető karnagyok, Kondor Katalin elnök és a Bartók Adófőszerkesztőség vezetői elmondták: a nehéz és méltatlannak érzett anyagi körülmények közepette is mindent megtesznek azért, hogy a Rádiózenekar hagyományaihoz méltó koncertekkel örvendeztessék meg hűséges hallgatóikat. Vásáry Tamás szerint érthetetlen, hogy a kulturális kormányzat - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Fesztiválzenekarhoz hasonlóan - miért nem kezeli kiemelt nemzeti intézményként a Rádió zenei együtteseit is.

A következő szezon három bérletet, egy kortárs zenei sorozatot, valamint számos egyéb hangversenyt kínál. Az Oratórium-bérlet öt zeneakadémiai hangversenyt, a Vásáry-bérlet négy zeneakadmiai és öt vidéki koncertet, a 2004/05-ös szezonra átnyúló Beethoven-bérlet pedig az idén öt, tisztán a bonni mester műveiből összeállított műsort kínál. Az együttes - hagyományaihoz híven - jelentős mennyiségű kortárs zenét ad elő a következő évadban is, hat, illetve négy ingyenes koncerten lép fel az Olasz Intézetben és a Magyar Nemzeti Galériában

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!