Klasszikus

Esterházy 2010

2010.03.05. 00:19
Ajánlom
Számos komolyzenei programmal, operaelőadással, matinékoncertekkel, kiállításokkal várja az Ausztriába érkezőket az Esterházy Magánalapítvány. Az év egyik fénypontja az a gálaest lesz, ahol Elina Garanča, Barbara Frittoli és Marcelo Álvarez egy este lép fel június 24-én.

Az Esterházy Magánalapítvány az utóbbi években olyan gazdasági vállalkozássá nőtte ki magát, amely öt területen fejti ki tevékenységét: erdő- és természetgazdálkodással, borászattal, ingatlankezeléssel, történelmi műemlékek gondozásával és kulturális programok szervezésével egyaránt foglalkoznak. Három főbb helyszínen várják az érdeklődőket: a kismartoni Esterházy-kastélyban, Fraknó várában és a Lakompaki kastélyban. 

A kismartoni kastély, Burgenland legjelentősebb kulturális központja negyven év után visszakerült az Esterházyak kezelésébe. Itt három kiállítás is otthonra lelt: a kastélyvezetés során három, a nagyközönség számára nemrég megnyitott termet is láthatnak az odalátogatók; a Haydn Explozív kiállítás anyagát felfrissítették és a tárlatot március 27-étől nyitják meg újra; a Bormúzeum pedig a maga háromszáz éves pincéjével - ahol Ausztria legnagyobb boroshordója is található - különleges hangulattal várja a gasztronómia szerelmeseit. 

A rendezvények során fiatal tehetségek mutatkoznak be májusban, augusztusban és októberben, június 17-én Al di Meola gitározik. Június 18. és 20. között második alkalommal rendezik meg az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált, amelynek irodalmi alkotásokkal gazdagított programja a vendégország, Csehország körül forog majd. A Klasszikus világsztárok a kastélyparkban című estet június 24-én rendezik, ahol Elina Garanca, Barbara Frittoli és Marcelo Álvarez lép a közönség elé. Június 30. és szeptember 3. között hétfőn, szerdán és pénteken 11 órától matinékoncertekre kerül sor, decemberben pedig adventi rendezvényekkel készülődnek majd a karácsonyra. 

Fraknó várában a fegyver- és ezüstgyűjtemény, a gazdag kincstár, az elefántcsontból készített tárgyakat, a legendás ősöket, a mesés ezüstbútorokat és az Esterházy-család vadászattal kapcsolatos szokásait bemutató kiállításokkal jelentkeznek. A Puskaporos történelmi fesztivál április 17. és 18. között egy 17. századi katonai tábor elevenedik meg Fraknó várában. 

A Lakompaki kastély a természetet, az erdőket kedvelőknek, és az energia-gazdálkodás iránt érdeklődőknek, míg a július 14. és augusztus 29. között rendezett Szent Margit-bányai nyári ünnepi játékok az operakedvelőknek nyújthat felejthetetlen élményt. Idén Mozart: A varázsfuvola című operáját mutatják be, Sarastro szerepében a budapesti Wagner-napokról is jól ismert Walter Fink látható, a gyerekek pedig a Jancsi és Juliska Humperdinck-művet tekinthetik meg. 

Idén is gazdag programkínálat és vendégszeretet várja tehát azokat, akik Ausztriába látogatnak az Esterházy-birtokok valamelyikére.

www.esterhazy.at/hu

www.ofs.at

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.