Klasszikus

Esterházy 2011

2010.11.23. 14:43
Ajánlom
Az Esterházy Magánalapítvány 2011-ben is gazdag programkínálattal várja az Ausztriába érkezőket.

Az Esterházy Magánalapítvány Burgenland tartomány legjelentősebb történelmi, kulturális helyszíneit, az Esterházy-kastélyt, Fraknó várát, a lackenbachi kastélyt és a szentmargitbányai kőfejtőt fogja össze alapítványi keretek között. A nevezetességeket felkereső évi mintegy 500 000 látogatóval az Esterházy Magánalapítvány Ausztria legnagyobb magánkézben lévő kulturális szolgáltatója.

Arra irányuló fáradozásaik, hogy az igényes közönség elvárásait a kiemelkedő 2009-es Haydn-évet követően is teljesíteni tudják, meghozták gyümölcsüket, ami a látogatók számában is megmutatkozott. Az Esterházy-kastély, a Fraknói vár és a lackenbachi kastély együttesen 260 000 látogatót üdvözölhetett ebben az évben.

Az Esterházy Kulturális Év 2011 főleg zenei vonatkozásban jelent majd nagy előrelépést a minőségnövekedés és a kínálat szélesítése területén. A cél az, hogy az Esterházy-kastély olyan nemzetközileg elismert rendezvényhelyszínné váljék, mely folyamatos magas minőségű programjai által képes felzárkózni a legkedveltebb osztrák helyszínekhez.

Ahogy arról a Fidelio.hu is beszámolt, ennek előkészítéseként Joachim Arnold személyében már 2010-ben megtalálták azt az embert, aki az Esterházy Alapítványok zenei programjait művészeti vezetőként fogja majd össze. A kastély zenei kínálatában az olyan, már korábban bevezetett és jól működő események mellett, mint amilyen az Esterházy Vonósnégyes Fesztivál, a Szabadtéri Gálaest vagy a Nyári Matinékoncertek, izgalmas új programokat is találhatunk majd.

Többek között fellép a Bajor Rádió Kamarazenekara, akik három húsvéti koncertjükkel nyitják majd meg a jövő évi zenei szezont. A 2011. június 3. és 5. között harmadik alkalommal rendezett Esterházy Vonósnégyes Fesztivál mások mellett a Tokyo String Quartet és a Carmina Quartet közreműködésével ugyanúgy elkápráztatja majd a közönséget, mint Elina Garanca, aki június 22-én a Szabadtéri Gálaesten lép fel.

A Haydn-terem hosszú idő elteltével, 2011-ben ismét operaelőadásnak ad otthont. A Müncheni Kamaraopera négy előadás erejéig Joseph Haydn Aki hűtlen, pórul jár című pasticcio-operájával vendégszerepel Kismartonban. Az Esterházy Magánalapítvány augusztusban valódi zenei különlegességgel áll elő: augusztus 27-én és 28-án egy igazi Haydn-specialista, René Jacobs vezényli majd a Freiburgi Barokk Zenekart. Programon Haydn Orlando Paladino című műve szerepel.

A már futó kiállítások 2011-ben is nyitva maradnak, ugyanakkor a látogatók jövőre is számíthatnak a gyűjtemény egy-egy különleges, újonnan feldolgozott darabjának bemutatására.

Fraknó vára és a lackenbachi kastély nem kevésbé izgalmas programokkal várja látogatóit a következő évben. Már javában folyik a hatalmas fegyvergyűjtemény, a fegyvertár és a muníciótároló tudományos feldolgozása; a munka 2011-ben is folytatódik. A cél az, hogy 2012-ben a gyűjtemény ezen része egy teljesen új, nagy kiállítás formájában kerülhessen bemutatásra. A szezonkezdetre időzített Puskaporfüst kiállítás és a decemberi Adventi vásár között a vár ismét gazdag programmal várja majd látogatóit.

2010-ben a Fraknói vár. Fantasztikus kiállítással további öt évre szerződést kötöttek, így 2011 júliusában Forfel, a vár egere és barátai ismét várják a legkisebbeket a Fraknói várban. A Lackenbachi kastély programjai a természet és a környezet témája köré csoportosulnak. „A természet nyomában" nevet viselő múzeummal együttműködve iskoláknak és óvodáknak kínálják „Természetművészet" és „Vízművészet" elnevezésű projektjeiket. A gyerekek játékos módon tapasztalják meg, élik át és fedezik fel a természeti jelenségeket, a természetben rejlő apró kincseket és értékeket, megtanulják ezeket megbecsülni és óvni. A Lackenbachi kastély és a hozzá tartozó park optimális keretet biztosít a virágokat, dekorációs kellékeket és kerti bútorokat bemutató vásár számára, amely első alkalommal 2011 májusában várja majd a kastély látogatóit. Az éves programot koncertek és időszaki kiállítások teszik teljessé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.