Klasszikus

Esterházy 2011

2010.11.23. 14:43
Ajánlom
Az Esterházy Magánalapítvány 2011-ben is gazdag programkínálattal várja az Ausztriába érkezőket.

Az Esterházy Magánalapítvány Burgenland tartomány legjelentősebb történelmi, kulturális helyszíneit, az Esterházy-kastélyt, Fraknó várát, a lackenbachi kastélyt és a szentmargitbányai kőfejtőt fogja össze alapítványi keretek között. A nevezetességeket felkereső évi mintegy 500 000 látogatóval az Esterházy Magánalapítvány Ausztria legnagyobb magánkézben lévő kulturális szolgáltatója.

Arra irányuló fáradozásaik, hogy az igényes közönség elvárásait a kiemelkedő 2009-es Haydn-évet követően is teljesíteni tudják, meghozták gyümölcsüket, ami a látogatók számában is megmutatkozott. Az Esterházy-kastély, a Fraknói vár és a lackenbachi kastély együttesen 260 000 látogatót üdvözölhetett ebben az évben.

Az Esterházy Kulturális Év 2011 főleg zenei vonatkozásban jelent majd nagy előrelépést a minőségnövekedés és a kínálat szélesítése területén. A cél az, hogy az Esterházy-kastély olyan nemzetközileg elismert rendezvényhelyszínné váljék, mely folyamatos magas minőségű programjai által képes felzárkózni a legkedveltebb osztrák helyszínekhez.

Ahogy arról a Fidelio.hu is beszámolt, ennek előkészítéseként Joachim Arnold személyében már 2010-ben megtalálták azt az embert, aki az Esterházy Alapítványok zenei programjait művészeti vezetőként fogja majd össze. A kastély zenei kínálatában az olyan, már korábban bevezetett és jól működő események mellett, mint amilyen az Esterházy Vonósnégyes Fesztivál, a Szabadtéri Gálaest vagy a Nyári Matinékoncertek, izgalmas új programokat is találhatunk majd.

Többek között fellép a Bajor Rádió Kamarazenekara, akik három húsvéti koncertjükkel nyitják majd meg a jövő évi zenei szezont. A 2011. június 3. és 5. között harmadik alkalommal rendezett Esterházy Vonósnégyes Fesztivál mások mellett a Tokyo String Quartet és a Carmina Quartet közreműködésével ugyanúgy elkápráztatja majd a közönséget, mint Elina Garanca, aki június 22-én a Szabadtéri Gálaesten lép fel.

A Haydn-terem hosszú idő elteltével, 2011-ben ismét operaelőadásnak ad otthont. A Müncheni Kamaraopera négy előadás erejéig Joseph Haydn Aki hűtlen, pórul jár című pasticcio-operájával vendégszerepel Kismartonban. Az Esterházy Magánalapítvány augusztusban valódi zenei különlegességgel áll elő: augusztus 27-én és 28-án egy igazi Haydn-specialista, René Jacobs vezényli majd a Freiburgi Barokk Zenekart. Programon Haydn Orlando Paladino című műve szerepel.

A már futó kiállítások 2011-ben is nyitva maradnak, ugyanakkor a látogatók jövőre is számíthatnak a gyűjtemény egy-egy különleges, újonnan feldolgozott darabjának bemutatására.

Fraknó vára és a lackenbachi kastély nem kevésbé izgalmas programokkal várja látogatóit a következő évben. Már javában folyik a hatalmas fegyvergyűjtemény, a fegyvertár és a muníciótároló tudományos feldolgozása; a munka 2011-ben is folytatódik. A cél az, hogy 2012-ben a gyűjtemény ezen része egy teljesen új, nagy kiállítás formájában kerülhessen bemutatásra. A szezonkezdetre időzített Puskaporfüst kiállítás és a decemberi Adventi vásár között a vár ismét gazdag programmal várja majd látogatóit.

2010-ben a Fraknói vár. Fantasztikus kiállítással további öt évre szerződést kötöttek, így 2011 júliusában Forfel, a vár egere és barátai ismét várják a legkisebbeket a Fraknói várban. A Lackenbachi kastély programjai a természet és a környezet témája köré csoportosulnak. „A természet nyomában" nevet viselő múzeummal együttműködve iskoláknak és óvodáknak kínálják „Természetművészet" és „Vízművészet" elnevezésű projektjeiket. A gyerekek játékos módon tapasztalják meg, élik át és fedezik fel a természeti jelenségeket, a természetben rejlő apró kincseket és értékeket, megtanulják ezeket megbecsülni és óvni. A Lackenbachi kastély és a hozzá tartozó park optimális keretet biztosít a virágokat, dekorációs kellékeket és kerti bútorokat bemutató vásár számára, amely első alkalommal 2011 májusában várja majd a kastély látogatóit. Az éves programot koncertek és időszaki kiállítások teszik teljessé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Klasszikus ajánló

Szórakoztató és addiktív – a Janoska Ensemble Budapesten

Világsztárok unszolására alapították meg az együttest, a The Beatles lábnyomát taposva újítanak, Bachot és Bartókot vegyítik jazzel és poppal – a Janoska Ensemble pimasz virtuozitásában a Zeneakadémia közönsége is megmártózhat októberben.
Klasszikus videó

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Klasszikus beszámoló

Mély hangok bűvöletében – Beszámoló az 5. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

Idén ismét megrendezték a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, az ötödik megmérettetés egy hete alatt a fiatal művészek zongora, majd zenekar kíséretével bizonyíthatták tehetségüket. Végignéztük a verseny szeptember 5-től 11-ig tartó élő fordulóit.
Klasszikus interjú

„Minden mű önmagában kerek egész” – Interjú Ránki Dezsővel

Bach azon zeneszerzők közé tartozik, akiknek a zenéjét különösen szívesen adja elő – mondja Ránki Dezső, aki a Concerto Budapest szeptember 24-i koncertjén a komponista két versenyművét játssza majd. A Kossuth-díjas zongoraművésszel ebből az alkalomból beszélgettünk.