Klasszikus

Esterházy 2011

2010.11.23. 14:43
Ajánlom
Az Esterházy Magánalapítvány 2011-ben is gazdag programkínálattal várja az Ausztriába érkezőket.

Az Esterházy Magánalapítvány Burgenland tartomány legjelentősebb történelmi, kulturális helyszíneit, az Esterházy-kastélyt, Fraknó várát, a lackenbachi kastélyt és a szentmargitbányai kőfejtőt fogja össze alapítványi keretek között. A nevezetességeket felkereső évi mintegy 500 000 látogatóval az Esterházy Magánalapítvány Ausztria legnagyobb magánkézben lévő kulturális szolgáltatója.

Arra irányuló fáradozásaik, hogy az igényes közönség elvárásait a kiemelkedő 2009-es Haydn-évet követően is teljesíteni tudják, meghozták gyümölcsüket, ami a látogatók számában is megmutatkozott. Az Esterházy-kastély, a Fraknói vár és a lackenbachi kastély együttesen 260 000 látogatót üdvözölhetett ebben az évben.

Az Esterházy Kulturális Év 2011 főleg zenei vonatkozásban jelent majd nagy előrelépést a minőségnövekedés és a kínálat szélesítése területén. A cél az, hogy az Esterházy-kastély olyan nemzetközileg elismert rendezvényhelyszínné váljék, mely folyamatos magas minőségű programjai által képes felzárkózni a legkedveltebb osztrák helyszínekhez.

Ahogy arról a Fidelio.hu is beszámolt, ennek előkészítéseként Joachim Arnold személyében már 2010-ben megtalálták azt az embert, aki az Esterházy Alapítványok zenei programjait művészeti vezetőként fogja majd össze. A kastély zenei kínálatában az olyan, már korábban bevezetett és jól működő események mellett, mint amilyen az Esterházy Vonósnégyes Fesztivál, a Szabadtéri Gálaest vagy a Nyári Matinékoncertek, izgalmas új programokat is találhatunk majd.

Többek között fellép a Bajor Rádió Kamarazenekara, akik három húsvéti koncertjükkel nyitják majd meg a jövő évi zenei szezont. A 2011. június 3. és 5. között harmadik alkalommal rendezett Esterházy Vonósnégyes Fesztivál mások mellett a Tokyo String Quartet és a Carmina Quartet közreműködésével ugyanúgy elkápráztatja majd a közönséget, mint Elina Garanca, aki június 22-én a Szabadtéri Gálaesten lép fel.

A Haydn-terem hosszú idő elteltével, 2011-ben ismét operaelőadásnak ad otthont. A Müncheni Kamaraopera négy előadás erejéig Joseph Haydn Aki hűtlen, pórul jár című pasticcio-operájával vendégszerepel Kismartonban. Az Esterházy Magánalapítvány augusztusban valódi zenei különlegességgel áll elő: augusztus 27-én és 28-án egy igazi Haydn-specialista, René Jacobs vezényli majd a Freiburgi Barokk Zenekart. Programon Haydn Orlando Paladino című műve szerepel.

A már futó kiállítások 2011-ben is nyitva maradnak, ugyanakkor a látogatók jövőre is számíthatnak a gyűjtemény egy-egy különleges, újonnan feldolgozott darabjának bemutatására.

Fraknó vára és a lackenbachi kastély nem kevésbé izgalmas programokkal várja látogatóit a következő évben. Már javában folyik a hatalmas fegyvergyűjtemény, a fegyvertár és a muníciótároló tudományos feldolgozása; a munka 2011-ben is folytatódik. A cél az, hogy 2012-ben a gyűjtemény ezen része egy teljesen új, nagy kiállítás formájában kerülhessen bemutatásra. A szezonkezdetre időzített Puskaporfüst kiállítás és a decemberi Adventi vásár között a vár ismét gazdag programmal várja majd látogatóit.

2010-ben a Fraknói vár. Fantasztikus kiállítással további öt évre szerződést kötöttek, így 2011 júliusában Forfel, a vár egere és barátai ismét várják a legkisebbeket a Fraknói várban. A Lackenbachi kastély programjai a természet és a környezet témája köré csoportosulnak. „A természet nyomában" nevet viselő múzeummal együttműködve iskoláknak és óvodáknak kínálják „Természetművészet" és „Vízművészet" elnevezésű projektjeiket. A gyerekek játékos módon tapasztalják meg, élik át és fedezik fel a természeti jelenségeket, a természetben rejlő apró kincseket és értékeket, megtanulják ezeket megbecsülni és óvni. A Lackenbachi kastély és a hozzá tartozó park optimális keretet biztosít a virágokat, dekorációs kellékeket és kerti bútorokat bemutató vásár számára, amely első alkalommal 2011 májusában várja majd a kastély látogatóit. Az éves programot koncertek és időszaki kiállítások teszik teljessé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.