Klasszikus

Esterházy 2012

2011.11.30. 08:23
Ajánlom
Az Esterházy Magánalapítvány jövőre is érdekes zenei programokkal, nemzetközi hírű művészek előadásaival várja a zene iránt érdeklődőket.

Ha csak az adatokat vesszük, már ott is látványos fejlődésről beszélhetünk. 2011-ben 500.000 látogatója volt az Esterházy Magánalapítvány rendezvényeinek (ebben a Szentmargit-bányai játékok is benne vanak), ami 6,4%-os növekedést jelent. A külföldről érkezők ennek a számnak 69%-át tették ki és ezen belül Magyarországról jöttek a legtöbben. A csoportosan és egyénileg utazók aránya hasonló, 48-52%-ban oszlik meg. "Nagy tehát a kihívás, ami ezeknek a számoknak a túlszárnyalására irányul" - fogalmazott Mag. Karl Wessely, az Esterházy Vállakozások igazgatósági tagja a kedden az kismartoni (eisenstadti) Esterházy-kastélyban tartott sajtóeseményen.

Dr. Florian Bayer, az Esterházy Magánalapítvány kurátora a zenei programok előtt a kiállításokról is beszélt. Elmondta, hogy jövőre a hercegnők és lakosztályaik lesznek a főtémái az új kiállításuknak, mely három hercegné életét öleli fel. Először pillanthatunk be a szobáikba, egykori privát szférájukba, többek között a gardróbjukba vagy mindennapi életükbe. A kastélyban ezen kívül újabb termeket restaurálnak majd, továbbá ismét, de ezúttal teljes egészében felújítják a Vörös, a Kék és a Kínai szalont is. Fraknó várában az Esterházy-család háromszáz éves haditechnikáit mutatják majd be, többek között az óriási mennyiségű fegyvertár újrarendezésével. Ezen túl előkerülnek majd olyan koronázási zászlók is, amelyeket eddig még nem láthatott a szélesebb közönség, és amik jelenleg restaurálás alatt állnak.

Dr. Prof. Robert Tannenbaum az Esterházy Magánalapítvány művészeti igazgatója a tavaly látványosan fejlődő tendencia megőrzéséért új programszerkezetet álmodott meg. Olyan struktúrát alakított ki, ami a kiváló és szinte minden műfajban bőséges kínálatot mutató bécsi zenei élet, és az azt kedvelők számára is újat mond. Az új rendszer egész éven át tartó fesztiválként fogható fel, melynek három alappillére a Vonósnégyes Fesztivál, a zenekedvelőknek szánt koncertek csoportja és a nyáresti Piknik koncertek. Ezen kívül képzeletbeli szigeteket alakítottak ki a Gidon Kremer vezette Kremerata Baltica, a Szabadtéri gálakoncert és a Müncheni Kamaraopera előadásaiból.

A Vonósnégyes Fesztivál 2009-ben, a Haydn-évben való megrendezése után minden évben visszatérő programelem. Idén négy kvartett vesz részt rajta, melyeknek közös tulajdonsága, hogy először lépnek fel Ausztriában. A kamaracsoportok a világ különböző pontjairól érkeznek: április 21-én a kínai Sanghai Quartet, május 19-én az amerikai Calder Quartet, június 2-án a dél-amerikai Cuarteto Latinoamericano, június 30-án pedig a Yehudi Menuhin által alapított, háromévente megrendezett Londoni Nemzetközi Vonósnégyes Verseny Győztese játszik.

A Koncertek Zenekedvelőknek című sorozatban a házimuzsika és a szalonzene műfaját szeretnék újjáéleszteni. A koncertek során az Esterházyak tulajdonában lévő, nemrég restaurált hangszerek újra megszólalnak, főképp olyan darabokban, amelyek szorosan kötődnek a családhoz. A sorozat alkalmával ritkán hallott remekművek is felcsendülnek, olyanok például, mint Haydn keresztgyermeke, a feledésbe merült, eisenstadti zeneszerző, Joseph Weigl szerzeményei. Ezek a darabok mintegy kétszáz év után először hangzanak el újra a müncheni I Virtuosi Ambulanti (április 28., október 13.) zenekar előadásában a zeneszerző szülővárosában. Május 11-én pedig, a bécsi dolce risonanza együttes, Florian Wieninger vezetésével egy öthúrú bőgőt is megszólaltat, melyen anno a hercegi udvar zenekarában is játszottak.

Ez az 1759-ben Stadelmann műhelyében készült hangszer a kedden tartott sajtótájékoztatón is előkerült. Stadelmann híres mester volt akkoriban, hiszen a favásárlásra is előjogot formált, bizonyos fafajtákat csak neki értékesíthettek. Egyik híres hangszere az I. Miklós herceg számára készült baryton volt.

Az a zongora is ismerős lehet, amin a szeptember 22-i hangverseny szólistája is játszik majd. A Haydn Explosiv című tárlaton már kiállított, de csak nemrég restaurált instrumentumot a brit Linda Nicholson szólaltatja meg. A Matthias Müller készítette hangszer egykor az Esterházy-hercegnők lakosztályának dísze volt.

A nyáresti Piknik koncerteket amerikai modell szerint rendezik, hogy a látogatóknak alkalmuk legyen lazább öltözetben, oldottabb körülmények között is részt venni az eseményeken. A szabadtéri koncerteken bécsi, spanyol, amerikai és szláv zene hangzik el, melyekhez csupa finomsággal telepakolt piknikkosár jár. A dresscode nélküli hangversenyekre július 7-én, 14-én, augusztus 18-én és 25-én kerül sor.

Végül a szigeteknek becézett események kapcsán elhangzott, hogy Gidon Kremer hegedűművész és zenekara, a Kremerata Baltica két-két hetet tölt el az Esterházy-kastély vendégeként jövő tavasszal (május 3., 4., 5.) és ősszel (október 4., 5., 7.). Az őszi koncerten Kremer is hegedűt ragad majd. Június 23-án kerül sor a szintén hagyománnyá vált Szabadtéri gálakoncertre (június 23.), amelyen Joseph Calleja, a máltai származású tenor és a Puerto Ricóból származó szoprán énekesnő, Ana María Martínez lép fel az ORF Szimfonikus Zenekarával. A Müncheni Kamaraopera a tavalyi nagysikerű vendégszereplés után ismét fellép az Esterházy-kastélyban, ezúttal Rossini a Hamupipőke című kétfelvonásos operájával.

A jegyvásárlás tekintetében újdonság, hogy a Vonósnégyes Fesztiválra vagy a Koncertek zenekedvelőknek sorozatra bérletek válthatók. Ugyancsak első alkalommal árulják a "Húszból négy" elnevezésű kombinálható bérlet is, mellyel a festival.Esterházy rendezvényekből kiválasztott négy eseménynél 20%-os kedvezménnyel vásárolhatóak meg az egyes belépők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.