Klasszikus

Esterházy gálakoncert

2012.05.20. 10:04
Ajánlom
Június 23-án ismét szabadtéri operagálát rendeznek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában, ahol Ana María Martinez és Joseph Celleja énekel majd.

Joseph Calleja máltai tenorra a New York Times kritikusa is felfigyelt, amikor a Metropolitanben Donizetti Lammermoori Lucia operájában Edgardo szerepét énekelte, az Assosieted Press szerint pedig az aranykor énekművészetét idézte alakítása, míg a Puerto Ricóból származó szopránt, Ana María Martinezt a Berliner Zeitung Latin-Amerika legszebb hangjaként emlegette, amikor Placido Domingo oldalán énekelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon 2007-ben. 

A 2012-es, júniusi esteén fél kilenctől kezdődik a különleges hangulatú hangverseny az Esterházy-kastély parkjában, ahol a két énekes mellett a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, Jochem Hochstenbach vezényletével. A koncert műsorán az olasz és francia opera repertoár klasszikus áriái és duettjei, valamint egy-két musical darab szerepel. Az est helyszínének adottsága lehetővé teszi a szabadabb zeneélvezetet is, azaz piknik jegy váltásával piknikkosár mellett, egy pohár pezsgővel a kézben is akár. 

Színvonalas kikapcsolódás ígérkezik idén is, hiszen az előző évek szabadtéri gálái remekül sikerültek. 2010-ben a lett mezzoszoprán, Elina Garanca többek között Marcelo Alvárezzel, míg 2011-ben Leah Patridge-vel énekelt. (A fiatal művésznő épp idén március 6-án tért vissza a színpadra első gyermeke születését követően.) A gálakoncerttel a zene kedvelőinek kedveznek a szervezők, de kismartonba utazva az iparművészet és a történelem szerelmesei is találhatnak maguknak érdekességeket. Az Esterházy Magánalapítvány szervezte kiállításon az Esterházy-hercegek feleségeinek és szolgálóinak mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. Az őszi szezon kínálatáról és az eddigi eseményekről itt tájékozódhatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!