Klasszikus

Esterházy gálakoncert

2012.05.20. 10:04
Ajánlom
Június 23-án ismét szabadtéri operagálát rendeznek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában, ahol Ana María Martinez és Joseph Celleja énekel majd.

Joseph Calleja máltai tenorra a New York Times kritikusa is felfigyelt, amikor a Metropolitanben Donizetti Lammermoori Lucia operájában Edgardo szerepét énekelte, az Assosieted Press szerint pedig az aranykor énekművészetét idézte alakítása, míg a Puerto Ricóból származó szopránt, Ana María Martinezt a Berliner Zeitung Latin-Amerika legszebb hangjaként emlegette, amikor Placido Domingo oldalán énekelt a Salzburgi Ünnepi Játékokon 2007-ben. 

A 2012-es, júniusi esteén fél kilenctől kezdődik a különleges hangulatú hangverseny az Esterházy-kastély parkjában, ahol a két énekes mellett a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, Jochem Hochstenbach vezényletével. A koncert műsorán az olasz és francia opera repertoár klasszikus áriái és duettjei, valamint egy-két musical darab szerepel. Az est helyszínének adottsága lehetővé teszi a szabadabb zeneélvezetet is, azaz piknik jegy váltásával piknikkosár mellett, egy pohár pezsgővel a kézben is akár. 

Színvonalas kikapcsolódás ígérkezik idén is, hiszen az előző évek szabadtéri gálái remekül sikerültek. 2010-ben a lett mezzoszoprán, Elina Garanca többek között Marcelo Alvárezzel, míg 2011-ben Leah Patridge-vel énekelt. (A fiatal művésznő épp idén március 6-án tért vissza a színpadra első gyermeke születését követően.) A gálakoncerttel a zene kedvelőinek kedveznek a szervezők, de kismartonba utazva az iparművészet és a történelem szerelmesei is találhatnak maguknak érdekességeket. Az Esterházy Magánalapítvány szervezte kiállításon az Esterházy-hercegek feleségeinek és szolgálóinak mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. Az őszi szezon kínálatáról és az eddigi eseményekről itt tájékozódhatnak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.
Tánc

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Színház

Szakítópróba három hangra – Őze Áron rendezésében jön a Válásguru a Rózsavölgyi Szalonban

A francia Tristan Petitgirard által jegyzett darabot december 15-én mutatja be a Rózsavölgyi Szalon. Őze Áron rendezésében színpadra lép Ullmann Mónika, Brasch Bence és Józan László.
Plusz

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Könyv

A CEU megnyitja budapesti könyvtárát

Közép-Európa legnagyobb angol nyelvű humán- és társadalomtudományi könyvtára a téli hónapokban sem zárja be kapuit. A gyűjtemény szombatonként is látogatható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A csellóhoz tizenhét éves házasság fűz” – Beszélgetés Hartmann Domonkossal

A budapesti és a bécsi Zeneakadémián is tanul, közben sorra nyeri a kamarazenei versenyeket a Duo Domo nevű formáció tagjaként. Hartmann Domonkos idén az MVM Zrt. által támogatott Junior Prima Díjban részesült, ebből az alkalomból nemzetközi tapasztalatairól, a sokszínű repertoár fontosságáról és a versenyek pszichológiájáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Ingyenes koncerteket ad a Fesztiválzenekar advent negyedik hétvégéjén

December 17-én és 18-án forró teával, forralt borral és zenés karácsonyi vásárral várják a látogatókat a Selmeci utcai próbateremben, ahol zenei témájú ajándéktárgyakat is beszerezhetünk.
Klasszikus ajánló

Délelőtt is sztárszólisták várják a közönséget az MVM karácsonyi koncertjén

A nagy érdeklődés miatt az MVM Karácsonyi Koncert napján, december 18-án délelőttre újabb hangversenyt hirdettek a szereplők, melyen szintén a hangszeres szólisták legnagyobbjai léptek fel.
Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.