Klasszikus

Esterházy Vonósnégyes Fesztivál - az Újvilágból

2013.05.14. 15:23
Ajánlom
Immár ötödik alkalommal rendezi meg az Esterházy Magánalapítvány az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált. A koncertsorozatra idén 2013. május 30. és június 2. között kerül sor. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a fesztivál tetszés szerinti hangversenyén!

A fesztivál helyszíne a kismartoni Esterházy-kastély kiváló akusztikájú Haydn-terme. Az Újvilágból érkező négy vonósnégyes mellett - amelyek közül hárman most debütálnak Ausztriában, a negyedik együttes pedig húsz év után lép itt újra színpadra - a záró koncertet a Kelemen Kvartett adja. Műsorukon Weiner Leó, Bartók és Beethoven egy-egy vonósnégyese szerepel majd.

A programsorozatot az Escher Quartet (Adam Barnett-Hart - hegedű; Aaron Boyd - hegedű; Pierre Lapointe - brácsa; Dane Johansen - cselló) fellépése nyitja május 30-án. A vonósnégyes 2005-ben alakult, és szinte azonnal meghívást is kaptak két neves hegedűművésztől, Pinchas Zuckermanntól és Itzhak Perlmanntól, hogy rezidensként vegyenek részt a nyári fesztiváljaikon. Az Emerson String Quartet javaslatára a 2010-12-ig terjedő időszakban a BBC New Generation Artist programjának művészei voltak, sőt ezzel egyidejűleg a Lincoln Center rezidens művészei is. Névválasztásukat a holland grafikusművész, M. C. Escher munkássága inspirálta. Kismartoni műsorukon Mozart, Elgar és Zemlinsky művei szerepelnek.

Másnap, május utolsó napján az Orion String Quartet (Daniel Philips - hegedű, Todd Philips - hegedű, Steven Tenenbom - bácsa, Timothy Eddy - cselló) lép pódiumra az Esterházy-kastélyban. A vonósnégyesek között mára sztárnak számító együttes rendkívül hosszú, mintegy húszéves szünet után ad hangversenyt először Ausztriában. A leghitelesebb Beethoven-előadók közé tartozó kvartett ezen az estén Mozart, Bartók és Schumann zeneműveivel kápráztatja el hallgatóságát.

Június 1-jén egy fiatal bostoni formáció, a 2001-ben alakult, nevét a Jupiter bolygótól kölcsönző Jupiter String Quartet (Nelson Lee - hegedű, Meg Freivogel - hegedű, Liz Freivogel - brácsa, Daniel McDonough - cselló) játékát hallhatja a közönség. A számos díjat nyert vonósnégyes tagjai mestereiknek a Takács és a Cleveland Quartet művészeit tekintik. Kismartonban, első ausztriai fellépésükön Benjamin Britten életműve előtt tisztelegnek.

C3A75979-4D34-40F1-B7FD-DC6B400B705D

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Tereme

Június 2-án délelőtt az Afiara Quartet (Valerie Li - hegedű, Yuri Cho - hegedű, David Samuel - brácsa, Adrian Fung - cselló) játszik a fesztiválon. A 2006-ban alakult kanadai vonósnégyes, amely nevét a spanyol fiar (megbízhatóság) szóról kapta, megnyerte a 2008-as New York-i Concert Artists Guild International versenyt, valamint 2010-ben a kanadai Banff International String Quartet versenyt, és nekik ítélték a legjobb Beethoven-interpretációért járó Székely-díjat is. Előadásmódjukat a müncheni ARD International Music versenyen is elismeréssel illették. Szívesen látott vendégei a világ jelentős koncerttermeinek, Ausztriában azonban most lépnek fel először egy Sosztakovics-, Beethoven- és Sibelius-művekből összeállított programmal.

Amennyiben 2013. május 22-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a fesztivál tetszés szerint választott hangversenyén.

Melyik, alkotásaival a fesztivál műsorán is szereplő komponista születésének ünnepli az idén 100. évfordulóját a zenei világ?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.