Klasszikus

Esterházy Vonósnégyes Fesztivál - az Újvilágból

2013.05.14. 15:23
Ajánlom
Immár ötödik alkalommal rendezi meg az Esterházy Magánalapítvány az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált. A koncertsorozatra idén 2013. május 30. és június 2. között kerül sor. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a fesztivál tetszés szerinti hangversenyén!

A fesztivál helyszíne a kismartoni Esterházy-kastély kiváló akusztikájú Haydn-terme. Az Újvilágból érkező négy vonósnégyes mellett - amelyek közül hárman most debütálnak Ausztriában, a negyedik együttes pedig húsz év után lép itt újra színpadra - a záró koncertet a Kelemen Kvartett adja. Műsorukon Weiner Leó, Bartók és Beethoven egy-egy vonósnégyese szerepel majd.

A programsorozatot az Escher Quartet (Adam Barnett-Hart - hegedű; Aaron Boyd - hegedű; Pierre Lapointe - brácsa; Dane Johansen - cselló) fellépése nyitja május 30-án. A vonósnégyes 2005-ben alakult, és szinte azonnal meghívást is kaptak két neves hegedűművésztől, Pinchas Zuckermanntól és Itzhak Perlmanntól, hogy rezidensként vegyenek részt a nyári fesztiváljaikon. Az Emerson String Quartet javaslatára a 2010-12-ig terjedő időszakban a BBC New Generation Artist programjának művészei voltak, sőt ezzel egyidejűleg a Lincoln Center rezidens művészei is. Névválasztásukat a holland grafikusművész, M. C. Escher munkássága inspirálta. Kismartoni műsorukon Mozart, Elgar és Zemlinsky művei szerepelnek.

Másnap, május utolsó napján az Orion String Quartet (Daniel Philips - hegedű, Todd Philips - hegedű, Steven Tenenbom - bácsa, Timothy Eddy - cselló) lép pódiumra az Esterházy-kastélyban. A vonósnégyesek között mára sztárnak számító együttes rendkívül hosszú, mintegy húszéves szünet után ad hangversenyt először Ausztriában. A leghitelesebb Beethoven-előadók közé tartozó kvartett ezen az estén Mozart, Bartók és Schumann zeneműveivel kápráztatja el hallgatóságát.

Június 1-jén egy fiatal bostoni formáció, a 2001-ben alakult, nevét a Jupiter bolygótól kölcsönző Jupiter String Quartet (Nelson Lee - hegedű, Meg Freivogel - hegedű, Liz Freivogel - brácsa, Daniel McDonough - cselló) játékát hallhatja a közönség. A számos díjat nyert vonósnégyes tagjai mestereiknek a Takács és a Cleveland Quartet művészeit tekintik. Kismartonban, első ausztriai fellépésükön Benjamin Britten életműve előtt tisztelegnek.

C3A75979-4D34-40F1-B7FD-DC6B400B705D

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Tereme

Június 2-án délelőtt az Afiara Quartet (Valerie Li - hegedű, Yuri Cho - hegedű, David Samuel - brácsa, Adrian Fung - cselló) játszik a fesztiválon. A 2006-ban alakult kanadai vonósnégyes, amely nevét a spanyol fiar (megbízhatóság) szóról kapta, megnyerte a 2008-as New York-i Concert Artists Guild International versenyt, valamint 2010-ben a kanadai Banff International String Quartet versenyt, és nekik ítélték a legjobb Beethoven-interpretációért járó Székely-díjat is. Előadásmódjukat a müncheni ARD International Music versenyen is elismeréssel illették. Szívesen látott vendégei a világ jelentős koncerttermeinek, Ausztriában azonban most lépnek fel először egy Sosztakovics-, Beethoven- és Sibelius-művekből összeállított programmal.

Amennyiben 2013. május 22-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a fesztivál tetszés szerint választott hangversenyén.

Melyik, alkotásaival a fesztivál műsorán is szereplő komponista születésének ünnepli az idén 100. évfordulóját a zenei világ?

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.