Klasszikus

Esterházy Vonósnégyes Fesztivál - az Újvilágból

2013.05.14. 15:23
Ajánlom
Immár ötödik alkalommal rendezi meg az Esterházy Magánalapítvány az Esterházy Vonósnégyes Fesztivált. A koncertsorozatra idén 2013. május 30. és június 2. között kerül sor. Játsszon a Fidelióval, és vegyen részt a fesztivál tetszés szerinti hangversenyén!

A fesztivál helyszíne a kismartoni Esterházy-kastély kiváló akusztikájú Haydn-terme. Az Újvilágból érkező négy vonósnégyes mellett - amelyek közül hárman most debütálnak Ausztriában, a negyedik együttes pedig húsz év után lép itt újra színpadra - a záró koncertet a Kelemen Kvartett adja. Műsorukon Weiner Leó, Bartók és Beethoven egy-egy vonósnégyese szerepel majd.

A programsorozatot az Escher Quartet (Adam Barnett-Hart - hegedű; Aaron Boyd - hegedű; Pierre Lapointe - brácsa; Dane Johansen - cselló) fellépése nyitja május 30-án. A vonósnégyes 2005-ben alakult, és szinte azonnal meghívást is kaptak két neves hegedűművésztől, Pinchas Zuckermanntól és Itzhak Perlmanntól, hogy rezidensként vegyenek részt a nyári fesztiváljaikon. Az Emerson String Quartet javaslatára a 2010-12-ig terjedő időszakban a BBC New Generation Artist programjának művészei voltak, sőt ezzel egyidejűleg a Lincoln Center rezidens művészei is. Névválasztásukat a holland grafikusművész, M. C. Escher munkássága inspirálta. Kismartoni műsorukon Mozart, Elgar és Zemlinsky művei szerepelnek.

Másnap, május utolsó napján az Orion String Quartet (Daniel Philips - hegedű, Todd Philips - hegedű, Steven Tenenbom - bácsa, Timothy Eddy - cselló) lép pódiumra az Esterházy-kastélyban. A vonósnégyesek között mára sztárnak számító együttes rendkívül hosszú, mintegy húszéves szünet után ad hangversenyt először Ausztriában. A leghitelesebb Beethoven-előadók közé tartozó kvartett ezen az estén Mozart, Bartók és Schumann zeneműveivel kápráztatja el hallgatóságát.

Június 1-jén egy fiatal bostoni formáció, a 2001-ben alakult, nevét a Jupiter bolygótól kölcsönző Jupiter String Quartet (Nelson Lee - hegedű, Meg Freivogel - hegedű, Liz Freivogel - brácsa, Daniel McDonough - cselló) játékát hallhatja a közönség. A számos díjat nyert vonósnégyes tagjai mestereiknek a Takács és a Cleveland Quartet művészeit tekintik. Kismartonban, első ausztriai fellépésükön Benjamin Britten életműve előtt tisztelegnek.

C3A75979-4D34-40F1-B7FD-DC6B400B705D

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Tereme

Június 2-án délelőtt az Afiara Quartet (Valerie Li - hegedű, Yuri Cho - hegedű, David Samuel - brácsa, Adrian Fung - cselló) játszik a fesztiválon. A 2006-ban alakult kanadai vonósnégyes, amely nevét a spanyol fiar (megbízhatóság) szóról kapta, megnyerte a 2008-as New York-i Concert Artists Guild International versenyt, valamint 2010-ben a kanadai Banff International String Quartet versenyt, és nekik ítélték a legjobb Beethoven-interpretációért járó Székely-díjat is. Előadásmódjukat a müncheni ARD International Music versenyen is elismeréssel illették. Szívesen látott vendégei a világ jelentős koncerttermeinek, Ausztriában azonban most lépnek fel először egy Sosztakovics-, Beethoven- és Sibelius-művekből összeállított programmal.

Amennyiben 2013. május 22-ig helyesen válaszol az alábbi kérdésre, partnerével részt vehet a fesztivál tetszés szerint választott hangversenyén.

Melyik, alkotásaival a fesztivál műsorán is szereplő komponista születésének ünnepli az idén 100. évfordulóját a zenei világ?

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.