Klasszikus

Esti áldozat

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
A Szent Efrém Bizánci Férfikar Esti áldozat című lemezének nyilvános felvételére kerül sor február 23-án, csütörtökön 20 órától és február 26-án, vasárnap 10 órától a Budavári Önkormányzat átriumában (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.).

Ma világszerte a bizánci zenei felvételeknek reneszánszát éljük: az orosz, ukrán, bolgár, szerb és más együttesek sorra jelentetik meg nagysikerű lemezeiket. Magyarországon is van bizánci zenei hagyomány, amely kétségkívül a szláv zenében gyökerezik, de a sajátos magyar zenei világ egész más koloritot adott az „ősanyaghoz”, s ezáltal egy rendkívül érdekes és egyedi, csak az itteni görög katolikus zenére jellemző ötvözet jött létre. A Szent Efrém Férfikar mindenütt nagy sikerrel tűzte műsorára e darabokat. A bizánci tradíción nevelkedett közönség, de még a szakemberek is meglepve vették tudomásul, hogy a magyar kultúra egy új arcával találkoztak. Egy ukrán szakember ezzel a képzőművészeti hasonlattal élt: „…ez a mi ikonunk, de egészen másfajta, nem az általunk megszokott színekkel”.

A Szent Efrém Férfikar lemezein keresztül is szeretné terjeszteni a magyarországi bizánci zenét. A most készülő CD-re a kórus koncertrepertoárjának keresztmetszetét tervezik felvenni. E műsor két részből tevődik össze: a bizánci liturgikus kórusművészet „slágereiből”, valamint a magyarországi tradíció alkotásaiból. Utóbbi egyedülálló a hasonló, bizánci zenét művelő együttesek között, hiszen csak a Szent Efrém Férfikar birtokában lévő és vezetőjének, Bubnó Tamásnak kutatásai nyomán napvilágra került anyagokról van szó. A lemeznek egy másik kuriózuma Liszt Ferenc Szlavimo szlavo szlaveni című szerzeménye, mely Liszt egyetlen olyan kórusműve, amit ószlávul írt Cirill és Methód püspökök ezer éves jubileumára.

A Szent Efrém Bizánci Férfikar tagjainak többsége opera-, illetve oratóriuménekes, akik a hazai és a nemzetközi hangversenyélet állandó szereplői. A férfikarral gyakran lép föl Szabóki Tünde szoprán énekesnő, aki szintén nemzetközi hírnevet mondhat magáénak az oratóriuméneklés területén.

A koncertekre a belépés ingyenes, a lemez megjelentetéséhez támogatást köszönettel fogadnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.