Klasszikus

Esti áldozat

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
A Szent Efrém Bizánci Férfikar Esti áldozat című lemezének nyilvános felvételére kerül sor február 23-án, csütörtökön 20 órától és február 26-án, vasárnap 10 órától a Budavári Önkormányzat átriumában (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.).

Ma világszerte a bizánci zenei felvételeknek reneszánszát éljük: az orosz, ukrán, bolgár, szerb és más együttesek sorra jelentetik meg nagysikerű lemezeiket. Magyarországon is van bizánci zenei hagyomány, amely kétségkívül a szláv zenében gyökerezik, de a sajátos magyar zenei világ egész más koloritot adott az „ősanyaghoz”, s ezáltal egy rendkívül érdekes és egyedi, csak az itteni görög katolikus zenére jellemző ötvözet jött létre. A Szent Efrém Férfikar mindenütt nagy sikerrel tűzte műsorára e darabokat. A bizánci tradíción nevelkedett közönség, de még a szakemberek is meglepve vették tudomásul, hogy a magyar kultúra egy új arcával találkoztak. Egy ukrán szakember ezzel a képzőművészeti hasonlattal élt: „…ez a mi ikonunk, de egészen másfajta, nem az általunk megszokott színekkel”.

A Szent Efrém Férfikar lemezein keresztül is szeretné terjeszteni a magyarországi bizánci zenét. A most készülő CD-re a kórus koncertrepertoárjának keresztmetszetét tervezik felvenni. E műsor két részből tevődik össze: a bizánci liturgikus kórusművészet „slágereiből”, valamint a magyarországi tradíció alkotásaiból. Utóbbi egyedülálló a hasonló, bizánci zenét művelő együttesek között, hiszen csak a Szent Efrém Férfikar birtokában lévő és vezetőjének, Bubnó Tamásnak kutatásai nyomán napvilágra került anyagokról van szó. A lemeznek egy másik kuriózuma Liszt Ferenc Szlavimo szlavo szlaveni című szerzeménye, mely Liszt egyetlen olyan kórusműve, amit ószlávul írt Cirill és Methód püspökök ezer éves jubileumára.

A Szent Efrém Bizánci Férfikar tagjainak többsége opera-, illetve oratóriuménekes, akik a hazai és a nemzetközi hangversenyélet állandó szereplői. A férfikarral gyakran lép föl Szabóki Tünde szoprán énekesnő, aki szintén nemzetközi hírnevet mondhat magáénak az oratóriuméneklés területén.

A koncertekre a belépés ingyenes, a lemez megjelentetéséhez támogatást köszönettel fogadnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.