Klasszikus

Esti áldozat

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
A Szent Efrém Bizánci Férfikar Esti áldozat című lemezének nyilvános felvételére kerül sor február 23-án, csütörtökön 20 órától és február 26-án, vasárnap 10 órától a Budavári Önkormányzat átriumában (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.).

Ma világszerte a bizánci zenei felvételeknek reneszánszát éljük: az orosz, ukrán, bolgár, szerb és más együttesek sorra jelentetik meg nagysikerű lemezeiket. Magyarországon is van bizánci zenei hagyomány, amely kétségkívül a szláv zenében gyökerezik, de a sajátos magyar zenei világ egész más koloritot adott az „ősanyaghoz”, s ezáltal egy rendkívül érdekes és egyedi, csak az itteni görög katolikus zenére jellemző ötvözet jött létre. A Szent Efrém Férfikar mindenütt nagy sikerrel tűzte műsorára e darabokat. A bizánci tradíción nevelkedett közönség, de még a szakemberek is meglepve vették tudomásul, hogy a magyar kultúra egy új arcával találkoztak. Egy ukrán szakember ezzel a képzőművészeti hasonlattal élt: „…ez a mi ikonunk, de egészen másfajta, nem az általunk megszokott színekkel”.

A Szent Efrém Férfikar lemezein keresztül is szeretné terjeszteni a magyarországi bizánci zenét. A most készülő CD-re a kórus koncertrepertoárjának keresztmetszetét tervezik felvenni. E műsor két részből tevődik össze: a bizánci liturgikus kórusművészet „slágereiből”, valamint a magyarországi tradíció alkotásaiból. Utóbbi egyedülálló a hasonló, bizánci zenét művelő együttesek között, hiszen csak a Szent Efrém Férfikar birtokában lévő és vezetőjének, Bubnó Tamásnak kutatásai nyomán napvilágra került anyagokról van szó. A lemeznek egy másik kuriózuma Liszt Ferenc Szlavimo szlavo szlaveni című szerzeménye, mely Liszt egyetlen olyan kórusműve, amit ószlávul írt Cirill és Methód püspökök ezer éves jubileumára.

A Szent Efrém Bizánci Férfikar tagjainak többsége opera-, illetve oratóriuménekes, akik a hazai és a nemzetközi hangversenyélet állandó szereplői. A férfikarral gyakran lép föl Szabóki Tünde szoprán énekesnő, aki szintén nemzetközi hírnevet mondhat magáénak az oratóriuméneklés területén.

A koncertekre a belépés ingyenes, a lemez megjelentetéséhez támogatást köszönettel fogadnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 különleges eset, amikor Fischer Iván nem „csak” vezényelt

Hetvenedik születésnapját ünnepli Fischer Iván. Egyik legelismertebb muzsikusunknak lenne is mivel hetvenkednie. Legfőbb büszkesége, a Budapesti Fesztiválzenekar évtizedek óta a világ élvonalába tartozik, ő pedig nem egyszerűen karmester: operát rendez és ír, közösségi koncerteket szervez, fontos ügyekben hallatja a hangját.
Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Könyv

Mészöly-centenáriummal indul a Várkert Irodalom sorozata

Streamelt esttel jelentkezik a Várkert Bazár január 21-én. A Mészöly Miklós személye köré szerveződő esten szóba kerülnek az író alkotásai, a rá ható és általa teremtett stílusirányzatok, valamint iskolák, de megelevenedik a Polcz Alaine-nel kötött házassága is, melynek 53 évét irodalmi művek és levelek őrzik.
Jazz/World

Két kvartettel áll színpadra az etno-jazz királya a Magyar Kultúra Napján

A Dresch-univerzum két meghatározó felállása hallható egy este a Fonó Online közvetítésében. Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Klasszikus ajánló

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus ajánló

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Klasszikus ajánló

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus hír

Bara Hajnal erdélyi zenetanárnak, műfordítónak ítélték az idei Lajtha-díjat

Bara Hajnal erdélyi zenetanár, műfordító érdemelte ki idén a Lajtha-díjat, amelynek jelképes átadása csütörtökön lesz a Lajtha László-emlékkoncerten, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít.