Klasszikus

Esti áldozat Szentlélek hárfáján

2004.08.31. 00:00
Ajánlom
Szent Efrémet az ortodox és a katolikus egyház egyaránt sajátjaként tiszteli; ő az egyetlen szír nyelvű szent, akit a katolikus egyház egyháztanítói méltóságra emelt 1920-ban. A szír irodalom egyik legjelentősebb alakja. Mindenekelőtt Szentírás-kutatással, magyarázattal és az igaz hit terjesztésével foglalkozott a IV. századi Niszibiszben és Edesszában. A tudós férfit saját korában a „Szírek Napja” és a „Szentlélek hárfája” nevekkel illették. Dallamos költeményeit, kórusait az általa vezetett leánykar adta elő vasárnaponként az edesszai templomban – a hívek legnagyobb örömére.

A róla elnevezett kórusban ma azonban nem nők, hanem férfiak tömörülnek. A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Bizánci Férfikar a bizánci liturgia gyöngyszemeiből adott elő néhányat görög, ószláv és magyar nyelven augusztus 28-án 20 órakor az óbudai Szent Péter és Pál Plébániatemplomban. Tizenhárom férfi és a vezetőjük: majdnem mintha az apostolok jelentek volna meg szombat este gyönyörű, díszes miseruhában.

A templom bejárata felől érkeztek egy görög nyelvű himnuszt énekelve méltóságteljesen. A darabot több hasonló követte. A fríges-dóros fordulatok, a különleges és szokatlan díszítések, hajlítások és együtthangzások rendhagyó élményt jelentettek az egybegyűlteknek. Talán a pedálhangok monotonitása, talán az idegenszerű hangtársítás? Mindenesetre van valami hátborzongató ezekben a dallamokban. És ha sokáig hallgatjuk, a bűvöletükbe kerülünk, s elrévülünk innen. Valahova messze keletre, túl hét határon és hét bőrön; önmagunkon.

A himnuszok után többszólamú kórusművek következtek, amelyek szintén a görög-bizánci liturgiára épültek. Csesznokov Esti áldozat című darabjában gyönyörű volt a basszusszóló. Nem tudom, hogy van ez, de a mély hangok néha szinte mintha masszíroznák az ember fülét. Különösen egy ilyen bársonyos, meleg hangszín. Aranyszájú Szent János liturgiájának részletei Boksay János feldolgozásában szólaltak meg. A nagysikerű hangverseny utolsó műsorszáma utáni ráadás is ennek a liturgiának a részlete volt.

A műsoron Bubnó László és a karnagy, Bubnó Tamás tollából is szerepeltek feldolgozások. Érdekes és tanulságos volt a kórus vezetőjének mozdulatait figyelni: egyformán hitelesen alkalmazta a keironómiát a görög-bizánci Mária himnuszoknál és az ütemrajzra alapuló vezénylést a többi kórusműnél. S ha a kettő esetleg néha keveredett, annak is mindig megvolt a darab belső rendszerére épülő oka.

Sarti-Mjasznyikov Örvendjetek emberek című művében kvartett és teljes kórushangzás váltotta egymást. Mindkettő nagyon kiegyenlítetten szólt. Míg a Budapesti Tomkins Énekegyüttes múlt heti koncertjén ugyanebben a templomban a negyedik-ötödik sorban ültem, most az épület hátsó harmadában találtam helyet. Innen sokkal jobbak a hangzásarányok! Valószínűleg az is számíthatott, hogy most a templom zsúfolásig megtelt. A közvetlenül nyolc óra előtt érkezőknek a szervezők már nemhogy egymás mellett, de még külön-külön ülve is alig találtak helyet. Bortnyanszkij Te Deumja zárta a terjedelmét és felépítését tekintve is kiegyensúlyozottnak mondható műsort.

A templomból kifelé Simeon énekének szavai visszhangoztak a fejemben, amit ezen az estén Bubnó László feldolgozásában hallhattunk: „Most bocsátod el Uram a te szolgádat a Te igéd szerint békességben, mert látták szemeim a Tőled küldött Üdvözítőt, kit rendeltél minden népek színe elé világosságul, a pogányok megvilágosítására és dicsőségül a Te népednek Izraelnek.”

(2004. augusztus 28. 20:00 Óbudai Péter-Pál templom – A Szent Efrém Bizánci Férfikar koncertje; Görög-bizánci Mária himnuszok; Csesznokov: Esti áldozat; Boksay: Szent, szent, szent, Valóban méltó, Dvoreckij: Kerub ének; Simeon éneke; Enyhe világossága; Tebenned örvendez; Sarti-Mjasznyikov: Örvendjetek emberek; Bortnyanszkij: Te Deum; műv. vez.: Bubnó Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.