Klasszikus

Észak-Amerikában turnéznak az ELTE együttesei

2005.10.20. 00:00
Ajánlom
Hét várost érintő koncertkörútra indul az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az Amerikai Magyar Koalíció szervezésében. Október 21-től november 3-ig amerikai és kanadai helyszíneken lépnek fel az együttesek.

A turné első állomása Toronto, ahol a Kanadai Magyar Kultúrközpontban (Magyar Ház) szerepel a kórus és a zenekar. Ezután Vancouver (Tom Lee Music Hall), Seattle (Benaroya Hall, Nordstrom Recital Hall), Oakland (Regents Theater, Holy Names University), San Francisco (First Unitarian Universalist Church Sanctuary, Knuth Hall, San Francisco Állami Egyetem, Kreatív Művészetek Kara) és New York (St. Peter’s Church) következik, majd november 3-án a New Brunswick-i Kirkpatrick Chapelben adott koncert zárja a hangversenykörutat.

Az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az elmúlt évek során több mint negyven külföldi vendégszereplésen vett részt. Az együttesek Európa csaknem valamennyi országában jártak, sőt, 1972-ben és 1997-ben emlékezetes koncertturnét tettek az Egyesült Államokban is. Az együttes alapítója és vezetője Baross Gábor karmester Liszt Ferenc-díjas, Kiváló és Érdemes Művész. A kórus rendszeresen énekli Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit. Repertoárján a reneszánsz és barokk kor zeneszerzőinek művei éppúgy megtalálhatóak, mint a bécsi klasszika képviselőinek alkotásai. Hangversenyeinek programjából nem hiányoznak a kortárs magyar zeneszerzők művei sem, amelyek közül sok a kórusnak és vezetőjének ajánlva készült.

A Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar koncertturnéját az Amerikai Magyar Koalíció szervezi, mely feladatai közé sorolja az oktatási és kulturális együttműködés szorgalmazását az Egyesült Államok és Magyarország között, valamint azt is, hogy táplálja a magyar történelem és kultúra iránti érdeklődést Amerikában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nyomozás az Operában – akcióban a jogi osztály

Noha az egyik legfelemelőbb érzés kétségkívül a művészeket illeti, amikor a színpadon megcsillogtathatják tudásukat, majd fürdőzhetnek a közönség jól megérdemelt elismerésében, mégis, ahhoz, hogy ez létrejöhessen, többek között az Opera jogi csapatának hathatós közreműködésére is szükség van.
Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Színház

A Magvető Café-ban is elmaradnak a tervezett bemutatók januártól

A kulturális tao-támogatás megvonása a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Közleményükben arról írnak, januártól biztosan elmaradnak a tervezett saját előadások.
Zenés színház

A hazai zenés színház „mindenese”: Szemenyei János

Színész és zeneszerző egy személyben, aki igazi otthonát a zenés színpadokon találta meg. Szemenyei János Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.
Klasszikus nfz

A zene ajándék

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2018/2019. évadának koncertjeire már feltölthető ajándékkártyával is vásárolhatóak jegyek.
Klasszikus la scala

Nyolc percen át ünnepelték Kurtág operáját, a zeneszerző rádión hallgatta az előadást

Nyolc percig tapsolta Kurtág György első operájának ősbemutatóját a Scala milánói operaház közönsége csütörtök este - számolt be a Corriere della Sera olasz napilap a többnyire szakmai közönség előtt tartott előadásról.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mozgássérült sportoló és siket színésznő is fellép Frenáknál

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának november 17-i adásában vendégünk lesz Rohmann Ditta gornodkaművész, Borbély László zongoraművész, Frenák Pál koreográfus, Horváth László, a Fonó igazgatója.