Klasszikus

Észak-Amerikában turnéznak az ELTE együttesei

2005.10.20. 00:00
Ajánlom
Hét várost érintő koncertkörútra indul az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az Amerikai Magyar Koalíció szervezésében. Október 21-től november 3-ig amerikai és kanadai helyszíneken lépnek fel az együttesek.

A turné első állomása Toronto, ahol a Kanadai Magyar Kultúrközpontban (Magyar Ház) szerepel a kórus és a zenekar. Ezután Vancouver (Tom Lee Music Hall), Seattle (Benaroya Hall, Nordstrom Recital Hall), Oakland (Regents Theater, Holy Names University), San Francisco (First Unitarian Universalist Church Sanctuary, Knuth Hall, San Francisco Állami Egyetem, Kreatív Művészetek Kara) és New York (St. Peter’s Church) következik, majd november 3-án a New Brunswick-i Kirkpatrick Chapelben adott koncert zárja a hangversenykörutat.

Az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az elmúlt évek során több mint negyven külföldi vendégszereplésen vett részt. Az együttesek Európa csaknem valamennyi országában jártak, sőt, 1972-ben és 1997-ben emlékezetes koncertturnét tettek az Egyesült Államokban is. Az együttes alapítója és vezetője Baross Gábor karmester Liszt Ferenc-díjas, Kiváló és Érdemes Művész. A kórus rendszeresen énekli Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit. Repertoárján a reneszánsz és barokk kor zeneszerzőinek művei éppúgy megtalálhatóak, mint a bécsi klasszika képviselőinek alkotásai. Hangversenyeinek programjából nem hiányoznak a kortárs magyar zeneszerzők művei sem, amelyek közül sok a kórusnak és vezetőjének ajánlva készült.

A Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar koncertturnéját az Amerikai Magyar Koalíció szervezi, mely feladatai közé sorolja az oktatási és kulturális együttműködés szorgalmazását az Egyesült Államok és Magyarország között, valamint azt is, hogy táplálja a magyar történelem és kultúra iránti érdeklődést Amerikában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.