Klasszikus

Észak-Amerikában turnéznak az ELTE együttesei

2005.10.20. 00:00
Ajánlom
Hét várost érintő koncertkörútra indul az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az Amerikai Magyar Koalíció szervezésében. Október 21-től november 3-ig amerikai és kanadai helyszíneken lépnek fel az együttesek.

A turné első állomása Toronto, ahol a Kanadai Magyar Kultúrközpontban (Magyar Ház) szerepel a kórus és a zenekar. Ezután Vancouver (Tom Lee Music Hall), Seattle (Benaroya Hall, Nordstrom Recital Hall), Oakland (Regents Theater, Holy Names University), San Francisco (First Unitarian Universalist Church Sanctuary, Knuth Hall, San Francisco Állami Egyetem, Kreatív Művészetek Kara) és New York (St. Peter’s Church) következik, majd november 3-án a New Brunswick-i Kirkpatrick Chapelben adott koncert zárja a hangversenykörutat.

Az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara az elmúlt évek során több mint negyven külföldi vendégszereplésen vett részt. Az együttesek Európa csaknem valamennyi országában jártak, sőt, 1972-ben és 1997-ben emlékezetes koncertturnét tettek az Egyesült Államokban is. Az együttes alapítója és vezetője Baross Gábor karmester Liszt Ferenc-díjas, Kiváló és Érdemes Művész. A kórus rendszeresen énekli Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit. Repertoárján a reneszánsz és barokk kor zeneszerzőinek művei éppúgy megtalálhatóak, mint a bécsi klasszika képviselőinek alkotásai. Hangversenyeinek programjából nem hiányoznak a kortárs magyar zeneszerzők művei sem, amelyek közül sok a kórusnak és vezetőjének ajánlva készült.

A Bartók Béla Énekkar és Egyetemi Koncertzenekar koncertturnéját az Amerikai Magyar Koalíció szervezi, mely feladatai közé sorolja az oktatási és kulturális együttműködés szorgalmazását az Egyesült Államok és Magyarország között, valamint azt is, hogy táplálja a magyar történelem és kultúra iránti érdeklődést Amerikában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.