Klasszikus

Északi Maestra

2011.11.24. 17:00
Ajánlom
Az Észt-Finn Szimfonikus Zenekart 1997-ben alapított Anu Tali és Kadri Tali - az ikerpár sajátos munkamegosztásban dolgozik: előbbi a karmester, utóbbi a menedzser -, nevüket azonban hiába keresnénk ma a koncertnaptárakban. A nemzetközi összetételű együttes profilja, az Észtország és Finnország közti kulturális kapcsolatok erősítése hamar kibővült, és mivel mára tizenöt ország vezető zenekarainak legjobb muzsikusait tömörítik, névváltoztatásuk eredményeképp mint Nordic Symphony Orchestra találkozhatunk velük. Hamarosan épp Budapesten.

A Művészetek Palotájába Tallinnból érkeznek, és innen Mariborba, majd Pozsonyba utaznak tovább. A zenekar szezononként három-négy projektre áll össze, körülbelül tíz koncert erejéig. Repertoárjukon nagy északi, skandináv és balti klasszikusok és kevéssé ismert kortárs művek egyaránt szerepelnek, ezt ékesen példázza a budapesti műsor is, melyen a legnagyobb észt kortárs zeneszerző, Arvo Pärt 1977-ben Benjamin Britten halálára írt, vonósokra és harangokra komponált kánonját, a norvég Edvard Grieg Zongoraversenyét, valamint a finn Jean Sibelius 1902-ben komponált II. szimfóniáját szólaltatják meg. Tematikus évadokat tartottak, elkészült három lemezük (Swan Flight, Action Passion Illusion, Strata), minden hangversenyüket rögzíti és sugározza az Észt Műsorsugárzók Uniója és az Európai Műsorsugárzók Uniója. Több dokumentumfilmben is szerepeltek, s a Nordic Symphony Orchestra illetve karmesterük iránt komoly érdeklődés mutatkozott nem csupán Finnországban és Észtországban, de a német és a francia nyelvterület mellett Japánban is.

De kicsoda Anu Tali, akinek tehetségét hazája kitüntetései mellett az UNICEF is elismerte? Egy rendkívül céltudatos ifjú hölgy, aki szerint már a közönség sem lepődik meg azon, ha nő áll pódiumon karmesteri pálcával kezében. Anu Tali hisz abban, hogy a karmesteri pálya sem nemspecifikus, hogy kizárólag a személyiségen és a képességeken múlik a siker. „Mindegy, hogy férfi vagy nő az illető, milyen az élete, mi a foglalkozása, mindenkinek magával kell megküzdenie. Meg kell tanulnunk együtt élni magunkkal, meg kell barátkoznunk azzal, akik vagyunk. Azt mondták nekem, ez egy nehéz pálya, de szerintem nem nehezebb, mint bármi más. Félreértés ne essék: nem kell sem irigyelni, sem sajnálni, hiszen azt csinálhatom, azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek. Ez pedig nem kis dolog!"

Anu Tali 1972. június 18-án született Tallinnban. Zongoratanulmányait a Tallinni Zeneművészeti Középiskolában végezte, majd az Észt Zeneakadémián Kuno Areng, Toomas Kapten és Roman Macov növendéke volt. Két évig Szentpétervárott, az Állami Konzervatóriumban Ilja Muszinnál és Leonyid Korcsmarnál képezte magát. Karmesteri tanulmányait 1995-ben kezdte Jorma Panulánál a Sibelius Akadémián, ahol a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, Bogányi Tibor is tanult. A magyar dirigens egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Helsinkiben az első pillanattól kezdve nagyon sokat foglalkoznak a vezénylés gyakorlatával. Anu ezt megerősíti, és hozzáteszi, hogy az oktatás legnagyobb értéke, ami kivételes és szinte megfizethetetlen, az, hogy a növendékek a kezdettől igazi zenekarral gyakorolhatnak, és véleménye szerint ezért találkozhatunk egyre több feltörekvő finn karmesterrel.

Emellett azonban az utazások, a külföldi tanulmányok, a megismert kultúrák is hatással voltak Anu Talira. „Minden tanárom és minden ország, valamennyi iskola hatással volt rám. Észtország, Stockholm, Helsinki, Szentpétervár bennem él, és ez a sokféle tradíció lehetővé tette, hogy a hagyományt más-más szemszögből lássam, hogy a saját utamat járjam." A karmester 2005-ben dirigált először a tengerentúlon. Egy évvel később a Savonlinnai Operafesztiválon debütált a Carmennel, illetve Salzburgban a Mozarteum Zenekarával.

A karmester szerint minden nép zenéjébe belesűrűsödik az ország természeti öröksége, történeti múltja, kihallható belőle az anyanyelv dallama. Még az olyan kozmopolita alkotók esetében is, mint Erkki-Sven Tüür. Ugyanakkor mindenek fölött áll a zene keltette, szinte vallásos áhítat, ami nem egyetlen ország, egyetlen kultúra sajátossága, hanem a muzsika idő- és térbeli határokat átívelő princípiuma. Anu Tali számára ezért a legfontosabb a zeneszerző személyisége, hogy az alkotó a műve által megérinti-e őt.

Így állították össze az idei programot is, amelyen szerepel Arvo Pärt Cantus in memoriam Benjamin Britten című műve is. A Nordic Symphony Orchestra különleges kapcsolatot ápol több kortárs komponistával, egyikük épp az észt zeneszerző. A zenekar játszotta Ausztriában a IV. „Los Angeles" szimfóniát, különleges barátságuk innentől datálódik, Anu Tali pedig a világ számos országában vezényelte Pärt darabjait. A három CD-n hallhatók az északi zenei élet zászlóshajóinak is nevezhető Erkki-Sven Tüür és Veljo Tormis munkái, közülük Tüür VI. szimfóniája. Ez néhány évvel ezelőtt már szerepelt a turnérepertoáron, és mivel minden évadra más-más programmal készülnek, ezúttal kimarad. „Lehet, hogy legközelebb eljátsszuk, de az is lehet, hogy a Stratát meghallgatva egy magyar szimfonikus zenekar kap hozzá kedvet! Ez igazán nagy megtiszteltetés lenne az észt zenei élet számára!" Akár egy menedzser, úgy fogalmaz a karmester. Talán az ikertestvérétől leste el.

Hiszen Kadri Tali már a zenekar alapításában is társ volt, nem csupán évekkel ezelőtt a homokozóban vagy az iskolapadban. Ezt a szoros ikertestvéri kapcsolatot Anu szerencseként és áldásként éli meg: „Kadri a lelki társam, a legjobb barátnőm, ugyanakkor a legkeményebb kritikusom is. Szerintem ez egy olyan egyensúlyi állapotot eredményez, amely erős hajtóerő is működik. Nem hagy ellustulni, és nagyon megkönnyíti az együttes munkát, nagyon hatékonyan tudunk dolgozni. Úgy érzem, a zenében és a magánéletben is hatékony csapatot alkotunk, ezért is tud a Nordic Symphony Orchestra már 15 éve működni."

Nordic Symphony Orchestra: Arvo Pärt, Grieg, Sibelius

2011. november 27. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Mihkel Poll (zongora)
Vez.: Anu Tali

Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten
Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16
Sibelius: II., D-dúr szimfónia, op. 43

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Könyv

Mondd meg te, melyik volt 2018 legjobb magyar könyve!

2019-ben is átadják a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A 2016-ban megalapított elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek idén már 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hamarosan élőben hallhatók a Beethoven zeneszerzőverseny győztes művei

Kihirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny győzteseit, a műveket május 2-án a Beethoven Budán Fesztiválon hallhatja a közönség.
Klasszikus ajánló

Egy egész hétvégén kvartettek lépnek fel a Nádor Teremben

Március 29-31 között, nyolc koncerten, Schubert összes vonósnégyese elhangzik a Vakok Állami Intézetében található Nádor Teremben.
Klasszikus interjú

Mint egy mezzoszoprán hang – Négy hódító brácsa az Urániában

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. A kvartett vezetőjét, Máté Győzőt kérdeztük.
Klasszikus hír

Három díjazottja volt idén a Bartók-Pásztory-díjnak

A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett díjátadón az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át.
Klasszikus magazin

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.