Klasszikus

Esztergomi Ünnepi Játékok 2005

2005.06.15. 00:00
Ajánlom
Nyári játékok 2002 óta zajlanak a városban, de 2004-től megújult koncepció szerint. A virágzó kulturális események közül kiemelkedik az Ünnepi Játékok, ahol a belépőjegyes produkciókban a legkiválóbbak közé tartozó, világhírű művészek lépnek fel. Az előadások a maguk műfajában klasszikus minőséget képviselnek, értéket, amely nemessé válik az időben.

A júliusban és augusztusban zajló szabadtéri programok helyszíne a Víziváros. Az esti fényben álló ezeréves királyi vár dominanciája, a Kis-Duna sétány és folyó hangulata, a platánfák és a Víziváros épületei, az Erzsébet park, a Prímás sziget, a Duna, valamint a Mária Valéria híd együttese a klasszikus Aranykert varázsát idézi. A legtöbb előadás helyszíne a Mindszenty téri Nagyszínpad lesz. A fellépők között lesz Pitti Kalatin, Lajkó Félix, a Szakcsi Trió, a Kaltenecker Trió, a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes.

A rendezvénysorozat ideje alatt minden csütörtökön este nyolc órától jazzkoncertek hangzanak majd el a Jazztergom elnevezésű sorozat keretében, amelyen a jazz élvonalához tartozó zenészek lépnek fel. A koncertek mellett kiemelkedő eseménye a sorozatnak a Bartók halálának évfordulójára tartott szimpózium, ahol a népzene és a jazz kapcsolata áll a középpontban.

Lajkó Félix, a vajdasági Topolyán született hegedűzseni művészi színvonalával, sokrétűségével, szuggesztív és hiteles játékával Esztergom királyi méltóságához illő rangot képvisel. Zenéjében éppúgy megtalálhatók a klasszikus és magyar zenei elemek, mint más kelet-európai népzenék motívumai, de a jazz és a blues is. Ezeket a látszólag távoli elemeket a művész virtuozitása, játékának sodró ereje köti össze. Lajkó több színházi előadáshoz és mozifilmhez szerzett zenét, de egyéni zenei stílusát adta koreográfiákhoz is. Nem tartja magát a szó hagyományos értelmében véve komponistának, koncertjein többnyire improvizál. Rögtönzései azonban közelebb esnek a komolyzenéhez, mint a jazzhez, elsöprő erejű játéka mély nyomokat hagy az őt hallgató közönségben (augusztus 5. 21:00).

A Musical Színház augusztus 12-én és 13-án az Evita című darabot adja elő. Eva Peron életútja és munkássága példa értékű a ma embere számára. A női nemet képviselve tudott hitével és kitartásával a szegénység kátyúját maga mögött hagyva az ország élére emelkedni. Életének mottója nem a fényűzés és a gazdagság elérése volt, hanem lelkében romlatlannak maradva segíteni másokon, reményt adni az elesetteknek: az utca emberéből az elnök feleségévé válva adott millióknak hitet. Alakjának megjelenítéséhez Andrew Lloyd Webber komponált zenét, amellyel világhírűvé vált. A Musical Színház professzionális produkciójában a színészek, a darab megalkotói és kivitelezői a maguk szakterületén a legmagasabb színvonalat képviselik. A válogatott szereposztás, az első osztályú díszletek és jelmezek, a kiváló rendezői munka teszi a musicalt a műfaj élére.

A Carmina Burana, e XIII. századi versgyűjtemény elsősorban Carl Orff zenei átiratának köszönhetően vált általánosan ismertté. Az Esztergomi Ünnepi Játékok színpadán a fiatalok művészeti fesztiválja alkalmával jelennek meg a diák dalok üzenetei. A középkor egyetemi ifjúságának, vándordeákjainak hol keserű, hol vidám költészete jelenik meg a Győri Balett csodálatos koreográfiájában. Ezer éve élő, ma is aktuális kulturális emlékeket elevenít fel, amely – ugyanúgy, ahogyan a fiatalok fesztiválja – magában hordozza az életörömöt, a semmihez nem fogható diákos lendületet, harsány életigenlést (július 16. 21:00).

Esztergom a komolyzene kultúrájának bölcsője. A középkor egyik legjelentősebb zenetörténeti emléke, az Esztergomi missale a XIV. századból innen származik, az énekeskönyv a gregorián hagyományait őrzi. A későbbi barokk kori zeneművészetben az egyházi énekek után az opera műfaja kapott nagyobb hangsúlyt. Händel barokk operájában Ácisz és Galatea szerelmi története elevenedik meg, az ókori görög mitológia világába repítve a nézőket, hallgatókat. Dinyés Soma vezényletéveé július 30-án, este kilenc órától az Ars Longa Kamarazenekar előadásában lesz hallható a barokk operakuriózum Rómából korhű hangszereken és öltözékben, „ahogy a mester megálmodta”.

A Kárpát-medence kialakuló magyar állama a római provinciáról, Pannóniáról nevezte el magát. Hagyományaink a messze európai múltban gyökereznek: minél többet tudunk róla, ez annál nyilvánvalóbb. Európé elrablása még a mítoszok ködébe vész, de a Trójából menekülő Aeneász királyfi Római Birodalma már kiemelkedik az ismeretlenség ködéből. A népvándorlás hullámai s a kereszténység évszázadai után a sok politikai változás ellenére is egységes kultúra alakult ki ezen a földrészen, s ezt a mi hagyományaink is hitelesen közvetítik. A Magyar Állami Népi Együttes „Pannon freskó” című műsora ezen az őseinktől örökölt nyelven mondja el emberi érzelmek, szerelem és halál fenséges harcait a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) karakteres színeiben. Mint egy ásatás freskótöredékeit, úgy illesztik össze az évezredek örökölt formáit, kincseit mai tudásuk, tánc- és zeneismeretük, valamint klasszikus magyar költők énekelt szövegei segítségével (július 23. 21:00).

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.