Klasszikus

Eszterháza 2007 - X. forduló

2007.08.28. 00:00
Ajánlom
Egymást érik a zenei fesztiválok Eszterházán 2007 májusa és szeptembere között. Játsszon velünk, és nyerjen két jegyet egy Ön által választott koncertre!

Michael Haydn zeneszerző, Joseph Haydn öccse, nyolc esztendős korában lett a Stephansdom fiúkórusának tagja. Pályája gyorsan ívelt felfelé: 1757-ben kedvező állás-ajánlatot kapott, majd 1760-tól a nagyváradi püspöki zenekar Kapellmeistere lett. A nagyváradi időszakban Michael Haydn igen termékeny alkotónak bizonyult: nemcsak számos misét és kisebb egyházi kompozíciókat, hanem szimfóniákat és versenyművet is írt.

Hírneve gyorsan növekedett, ennek köszönhető, hogy 1762-ben igen előkelő pozíciót ajánlottak neki: a salzburgi hercegérsek udvari zenekarának koncertmestere lett, a Mozart-életrajzból jól ismert, jóságos és engedékeny kegyúr, Sigismund Schrattenbach muzsikusa. Haydn meghatározó szerepet játszott Salzburg zeneéletében Mozart tanulóévei alatt, annál is inkább, mert a Mozart-családdal baráti kapcsolatban állott. Schrattenbach hercegérsek halálára 1771-ben Michael pompás Requiemet komponált, mely számos vonásában megdöbbentő hasonlóságot mutat Mozart húsz évvel későbbi Requiemjével. Mozart nyilvánvalóan sokat tanult tőle az egyházi zene területén. A barátság töretlen maradt 1781 után is, mikor Michael vette át a salzburgi dóm zenei irányítását.

Michael Haydn élete végéig hűséges maradt Salzburghoz, noha ünnepelt mesterként máshol is szívesen fogadták volna. 1798-ban majd 1801 körül ismételten meglátogatta bátyját Bécsben, s lehetősége lett volna Joseph mellett dolgozni, de Haydn nem hagyta el megszokott salzburgi környezetét. Második Requiemje, melyet a császárnőnek komponált, éppúgy befejezetlen maradt, mint Mozarté.

Kérdésünk: Milyen állás betöltésére ajánlotta 1801-ben Joseph Haydn öccsét, Michael Haydnt az Esterházy-udvarban? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!)

Ha a helyes választ az alább jelzett időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen két megfejtőnk két-két jegyet nyer egy tetszés szerint választott - de a játék lezárulását követő egy héten kívül eső - koncertre. A részletes koncertkínálat megtalálható a Fidelio "Kastélykoncertek - Eszterháza 2007" különszámában, illetve a www.eszterhaza.hu honlapon a "Kalendárium 2007" pontra kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.