Klasszikus

Eszterháza Sopronba költözik

2011.07.11. 18:00
Ajánlom
A Budapesti Vonósok hagyományos, már XVII. Haydn Fesztiválját idén a fertődi Esterházy-kastély felújítási munkálatai miatt Sopronban rendezik meg. A csütörtöki nyitó hangversenyen Szokolay Balázs nemcsak Haydn, hanem Liszt műveket is megszólaltat a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

A négynapos sorozat bár kényszerűségből, de nem véletlenszerűen került Sopronba: a város összekötő kapocs a két zeneszerző között - állítják a szervezők. A térségben fekszik Haydn és Liszt szülőhelye, Rohrau és Raiding (Doborján), Haydn 250 évvel ezelőtt állt az Esterházyak szolgálatába, Liszt pedig 200 esztendeje született, a kettős évforduló is jó indok. A csütörtöki nyitó koncert helyszínén, a korábbi Kaszinóban adta Liszt élete első nyilvános hangversenyét. Másnap a Pannónia Szálló úgynevezett Fehértermében kerül sor a Haydn triómaratonra, amelyen a bécsi klasszikus összes, szám szerint negyven zongorás triója hangzik el. A darabokat három blokkban, 10, 14 és 18 órai kezdettel játsszák el a Budapesti Vonósok zenészei és Legendy László zongoraművész. A fesztivál másik különleges programja szombat este a Szent Mihály-templomban hangzik el: Liszt Missa Choralisa először hallható vonószenekari átiratban. Műsoron lesz a Sopronban élő Szokolay Sándor Gregorián változatok című alkotása és Haydn D-dúr fuvolaversenye, közreműködik Drahos Rebeka fuvolán és a Fidelissima Vegyeskar. 

Vasárnap három szóló zongoramatinéra is jegyet válthatnak a zenebarátok: délelőtt 11-kor Fejérvári Zoltán Liszt-kompozíciókat és Liszt által készített Schubert-átiratokat ad elő. Délután háromtól Ludmány János Mendelssohn Introduction at Rondo Capricciosójával nyit, azután Liszttel folytatja, majd öttől Mikó Szilvia is Liszt-műsort ad. Az esti záróhangverseny első részében Csereklyei Andrea három Haydn operából énekel: két áriát az Aki hűtlen, pórul jár címűből és egyet-egyet Az élet a Holdonból és az Orlando Paladinóból a Budapesti Vonósok kíséretével. A második részben a zenekaré a főszerep, amelyet Jirí Novák vezényel ez alkalommal. A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Eszterházy-kastély tükörtermében. A Budapesti Vonósok Nemzetközi Haydn Fesztiválja azóta a kastély egyik legrangosabb zenei programjává nőtte ki magát. Már a második évben, 1996-ban azzal a koncepcióval léptek a közönség elé, ami ma is jellemzi az együttest: hangversenyeik közös vonása, hogy műsorukon legalább egy Haydn-kompozíció szerepeljen, amely az őt megelőző, majd követő zenei korszakba ágyazódva szintén Joseph Haydn zenei nagyságát jelzi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.