Klasszikus

Eszterházi Vigasságok

2013.05.24. 13:59
Ajánlom
Esterházy "Fényes" Miklósnak egykor nem okozott különösebb problémát, hogy a fraknói vár, a kismartoni kastély és számos városi palota fenntartása mellett még egy Versailles fényét idéző, új lakhelyet is építtessen magának a Fertő-tó lápos-mocsaras partvidékén.

Ma ezeknek az épületeknek a műemléki gondozása két állam számára is éppen elegendő feladatot jelent, a fertődi kastély felújítása azonban, szerencsére, töretlenül folytatódik. A jelenleg a Forster Központ kezelésében lév palota homlokzata, belső tereinek egy része és díszudvara egyaránt megújult már, folyik a kiterjedt park rekonstrukciója, és befejeződött a Marionettszínház, az Orangerie és a Víztorony épületegyüttesének felújítása is. Ráadásul a helyreállításon túl - a fejlesztés második ütemével párhuzamosan a kastély elnyerte a harmadik ütemre szóló uniós támogatást is - a voltaképpeni cél az, hogy az épület újra az Esterházy hercegek egykori fényűző és nehezen túlbecsülhető kulturális jelentőséggel bíró életmódjához illő, Európa-szerte komoly ranggal bíró kulturális központtá váljon.

E törekvéssel összhangban az Eszterházi Vigasságok május 31-től szeptember 15-ig tartó, idei nyári fesztiválját az éppen kétszáznegyven éve, Mária Terézia 1773-as látogatásakor felavatott Marionettszínház átadása nyitja meg. Bár a látványos belső díszítésekkel ellátott, zömmel életnagyságú bábokkal és különleges színpadi gépezetekkel felszerelt épületet a 19. században az Orangerie-vel együtt magtárrá alakították, Molnár Csaba Ybl-díjas építész most 18. századi jellegű homlokzatot tervezett a lecsupaszított építmény számára, belső tereit pedig úgy alakította ki, hogy a lehető legsokoldalúbb módon lehessen őket koncertek és konferenciaelőadások számára hasznosítani.Az egykori térkontúrokat megőrző, eredeti barokk megjelenésében rekonstruált épület így ettől az évtől kezdve az Eszterházi Vigasságok hangversenyeinek és előadásainak ad majd otthont.

A fesztivál háromnapos koncertsorozattal kezdődik, nyitóestjének első műsorszáma pedig az 1773-as megnyitón játszott Haydn-bábopera, a Philemon és Baucis nyitánya lesz a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, a tizenöt hétig tartó rendezvénysorozat művészeti vezetője, Rácz Márton vezényletével. A koncerten fellép Perényi Miklós is, másnap pedig Ránki Dezső és Klukon Edit Liszt-, Ravel-, Debussy- és Couperin-művekből összeállított, négykezes-kétzongorás hangversenyére kerül sor.

Az egész nyáron átívelő fesztivál a továbbiakban is rendkívül színesnek ígérkezik - voltaképpen hűen Miklós herceg egykori bőkezű és a látványosságokat feltétlenül előnyben részesítő, színes vendéglátói fantáziájához, ami Haydnt nem egyszer hozta nehéz helyzetbe szolgálati idejének évtizedei alatt (egy ízben mindössze néhány nap alatt kellett átszerveznie egy több napig tartó ünnepség programját, mert a kastélyhoz tartozó színház váratlanul leégett, a herceg azonban nem volt hajlandó törölni az operát a programtervből, így a Kapellmeisternek a Marionettszínházban kellett színre vinnie a produkciót). A korabeli szórakozási formák sokoldalúságához hasonlóan az Eszterházi Vigasságok rendezői is változatos műsortervet hirdettek meg: a tavaly Sopronból befogadott Régi Zenei Napok után a Budapesti Vonósok Fesztiválja következik, amely A zsenik egymás közt... címet viseli, és Haydn mellett Brittenre, Verdire és Wagnerre emlékezik majd. A Musica Globus Esterházy Pál, a Harmonia Caelestis összeállítójának emléke előtt tiszteleg, a Sarband előadásában pedig 17-18. századi török zene szól majd a kastélyban, amelyet korabeli magyar dallamok ellenpontoznak Sebestyén Mártának és zenésztársainak köszönhetően.

Az  érdeklődők ebben az évben sem maradnak szimfóniák nélkül: az Orfeo Zenekar több évre visszanyúló hagyományaihoz híven korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit. Ugyanakkor Verdi-operagálára is sor kerül majd Elena Mosuc, Elena Maximova, Ivan Magri és Vladimir Stoyanov közreműködésével. A Győri Filharmonius Zenakart ezen az estén Kovács János vezényli.

C329C649-628F-4486-9D10-D648A95185CB

Nicholas McGegan

A könnyedebb műfajok is természetesen keverednek a klasszikus zene világával: Evelyn Glennie, az ütőhangszerek királynőjének fellépése ugyanúgy helyett kapott a programban, mint Enrico Onofri, Nicholas McGegan, Andreas Staier vagy Monica Groop, a Haydn Fesztivál neves művészei, a Haydn Vonósnégyes-fesztivál fiatal, angol, francia, dán, cseh, román és magyar kvartettjei pedig a Take 6-szel, Jan Garbarekkel vagy éppen Jean Luc Pontyval vetélkednek a közönség figyelméért.

Az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozat hangversenyeire jegyek kaphatók az Esterházy-kastély pénztárában (Fertőd, Joseph Haydn u. 2, tel.: +36-99-537-640) hétfő kivételével a hét minden napján 10 és 17 óra között, valamint a www.oeticket.at és a www.jegymester.hu portálokon. A koncertekkel kapcsolatban további információk a www.eszterhazivigassagok.hu címen, valamint a rendezvénysorozat Facebook-oldalán, a www.facebook.com/EszterhaziVigassagok címen találhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.