Klasszikus

Eszterházi Vigasságok

2013.05.24. 13:59
Ajánlom
Esterházy "Fényes" Miklósnak egykor nem okozott különösebb problémát, hogy a fraknói vár, a kismartoni kastély és számos városi palota fenntartása mellett még egy Versailles fényét idéző, új lakhelyet is építtessen magának a Fertő-tó lápos-mocsaras partvidékén.

Ma ezeknek az épületeknek a műemléki gondozása két állam számára is éppen elegendő feladatot jelent, a fertődi kastély felújítása azonban, szerencsére, töretlenül folytatódik. A jelenleg a Forster Központ kezelésében lév palota homlokzata, belső tereinek egy része és díszudvara egyaránt megújult már, folyik a kiterjedt park rekonstrukciója, és befejeződött a Marionettszínház, az Orangerie és a Víztorony épületegyüttesének felújítása is. Ráadásul a helyreállításon túl - a fejlesztés második ütemével párhuzamosan a kastély elnyerte a harmadik ütemre szóló uniós támogatást is - a voltaképpeni cél az, hogy az épület újra az Esterházy hercegek egykori fényűző és nehezen túlbecsülhető kulturális jelentőséggel bíró életmódjához illő, Európa-szerte komoly ranggal bíró kulturális központtá váljon.

E törekvéssel összhangban az Eszterházi Vigasságok május 31-től szeptember 15-ig tartó, idei nyári fesztiválját az éppen kétszáznegyven éve, Mária Terézia 1773-as látogatásakor felavatott Marionettszínház átadása nyitja meg. Bár a látványos belső díszítésekkel ellátott, zömmel életnagyságú bábokkal és különleges színpadi gépezetekkel felszerelt épületet a 19. században az Orangerie-vel együtt magtárrá alakították, Molnár Csaba Ybl-díjas építész most 18. századi jellegű homlokzatot tervezett a lecsupaszított építmény számára, belső tereit pedig úgy alakította ki, hogy a lehető legsokoldalúbb módon lehessen őket koncertek és konferenciaelőadások számára hasznosítani.Az egykori térkontúrokat megőrző, eredeti barokk megjelenésében rekonstruált épület így ettől az évtől kezdve az Eszterházi Vigasságok hangversenyeinek és előadásainak ad majd otthont.

A fesztivál háromnapos koncertsorozattal kezdődik, nyitóestjének első műsorszáma pedig az 1773-as megnyitón játszott Haydn-bábopera, a Philemon és Baucis nyitánya lesz a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, a tizenöt hétig tartó rendezvénysorozat művészeti vezetője, Rácz Márton vezényletével. A koncerten fellép Perényi Miklós is, másnap pedig Ránki Dezső és Klukon Edit Liszt-, Ravel-, Debussy- és Couperin-művekből összeállított, négykezes-kétzongorás hangversenyére kerül sor.

Az egész nyáron átívelő fesztivál a továbbiakban is rendkívül színesnek ígérkezik - voltaképpen hűen Miklós herceg egykori bőkezű és a látványosságokat feltétlenül előnyben részesítő, színes vendéglátói fantáziájához, ami Haydnt nem egyszer hozta nehéz helyzetbe szolgálati idejének évtizedei alatt (egy ízben mindössze néhány nap alatt kellett átszerveznie egy több napig tartó ünnepség programját, mert a kastélyhoz tartozó színház váratlanul leégett, a herceg azonban nem volt hajlandó törölni az operát a programtervből, így a Kapellmeisternek a Marionettszínházban kellett színre vinnie a produkciót). A korabeli szórakozási formák sokoldalúságához hasonlóan az Eszterházi Vigasságok rendezői is változatos műsortervet hirdettek meg: a tavaly Sopronból befogadott Régi Zenei Napok után a Budapesti Vonósok Fesztiválja következik, amely A zsenik egymás közt... címet viseli, és Haydn mellett Brittenre, Verdire és Wagnerre emlékezik majd. A Musica Globus Esterházy Pál, a Harmonia Caelestis összeállítójának emléke előtt tiszteleg, a Sarband előadásában pedig 17-18. századi török zene szól majd a kastélyban, amelyet korabeli magyar dallamok ellenpontoznak Sebestyén Mártának és zenésztársainak köszönhetően.

Az  érdeklődők ebben az évben sem maradnak szimfóniák nélkül: az Orfeo Zenekar több évre visszanyúló hagyományaihoz híven korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit. Ugyanakkor Verdi-operagálára is sor kerül majd Elena Mosuc, Elena Maximova, Ivan Magri és Vladimir Stoyanov közreműködésével. A Győri Filharmonius Zenakart ezen az estén Kovács János vezényli.

C329C649-628F-4486-9D10-D648A95185CB

Nicholas McGegan

A könnyedebb műfajok is természetesen keverednek a klasszikus zene világával: Evelyn Glennie, az ütőhangszerek királynőjének fellépése ugyanúgy helyett kapott a programban, mint Enrico Onofri, Nicholas McGegan, Andreas Staier vagy Monica Groop, a Haydn Fesztivál neves művészei, a Haydn Vonósnégyes-fesztivál fiatal, angol, francia, dán, cseh, román és magyar kvartettjei pedig a Take 6-szel, Jan Garbarekkel vagy éppen Jean Luc Pontyval vetélkednek a közönség figyelméért.

Az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozat hangversenyeire jegyek kaphatók az Esterházy-kastély pénztárában (Fertőd, Joseph Haydn u. 2, tel.: +36-99-537-640) hétfő kivételével a hét minden napján 10 és 17 óra között, valamint a www.oeticket.at és a www.jegymester.hu portálokon. A koncertekkel kapcsolatban további információk a www.eszterhazivigassagok.hu címen, valamint a rendezvénysorozat Facebook-oldalán, a www.facebook.com/EszterhaziVigassagok címen találhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.