Klasszikus

Eszterházi Vigasságok

2013.05.24. 13:59
Ajánlom
Esterházy "Fényes" Miklósnak egykor nem okozott különösebb problémát, hogy a fraknói vár, a kismartoni kastély és számos városi palota fenntartása mellett még egy Versailles fényét idéző, új lakhelyet is építtessen magának a Fertő-tó lápos-mocsaras partvidékén.

Ma ezeknek az épületeknek a műemléki gondozása két állam számára is éppen elegendő feladatot jelent, a fertődi kastély felújítása azonban, szerencsére, töretlenül folytatódik. A jelenleg a Forster Központ kezelésében lév palota homlokzata, belső tereinek egy része és díszudvara egyaránt megújult már, folyik a kiterjedt park rekonstrukciója, és befejeződött a Marionettszínház, az Orangerie és a Víztorony épületegyüttesének felújítása is. Ráadásul a helyreállításon túl - a fejlesztés második ütemével párhuzamosan a kastély elnyerte a harmadik ütemre szóló uniós támogatást is - a voltaképpeni cél az, hogy az épület újra az Esterházy hercegek egykori fényűző és nehezen túlbecsülhető kulturális jelentőséggel bíró életmódjához illő, Európa-szerte komoly ranggal bíró kulturális központtá váljon.

E törekvéssel összhangban az Eszterházi Vigasságok május 31-től szeptember 15-ig tartó, idei nyári fesztiválját az éppen kétszáznegyven éve, Mária Terézia 1773-as látogatásakor felavatott Marionettszínház átadása nyitja meg. Bár a látványos belső díszítésekkel ellátott, zömmel életnagyságú bábokkal és különleges színpadi gépezetekkel felszerelt épületet a 19. században az Orangerie-vel együtt magtárrá alakították, Molnár Csaba Ybl-díjas építész most 18. századi jellegű homlokzatot tervezett a lecsupaszított építmény számára, belső tereit pedig úgy alakította ki, hogy a lehető legsokoldalúbb módon lehessen őket koncertek és konferenciaelőadások számára hasznosítani.Az egykori térkontúrokat megőrző, eredeti barokk megjelenésében rekonstruált épület így ettől az évtől kezdve az Eszterházi Vigasságok hangversenyeinek és előadásainak ad majd otthont.

A fesztivál háromnapos koncertsorozattal kezdődik, nyitóestjének első műsorszáma pedig az 1773-as megnyitón játszott Haydn-bábopera, a Philemon és Baucis nyitánya lesz a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, a tizenöt hétig tartó rendezvénysorozat művészeti vezetője, Rácz Márton vezényletével. A koncerten fellép Perényi Miklós is, másnap pedig Ránki Dezső és Klukon Edit Liszt-, Ravel-, Debussy- és Couperin-művekből összeállított, négykezes-kétzongorás hangversenyére kerül sor.

Az egész nyáron átívelő fesztivál a továbbiakban is rendkívül színesnek ígérkezik - voltaképpen hűen Miklós herceg egykori bőkezű és a látványosságokat feltétlenül előnyben részesítő, színes vendéglátói fantáziájához, ami Haydnt nem egyszer hozta nehéz helyzetbe szolgálati idejének évtizedei alatt (egy ízben mindössze néhány nap alatt kellett átszerveznie egy több napig tartó ünnepség programját, mert a kastélyhoz tartozó színház váratlanul leégett, a herceg azonban nem volt hajlandó törölni az operát a programtervből, így a Kapellmeisternek a Marionettszínházban kellett színre vinnie a produkciót). A korabeli szórakozási formák sokoldalúságához hasonlóan az Eszterházi Vigasságok rendezői is változatos műsortervet hirdettek meg: a tavaly Sopronból befogadott Régi Zenei Napok után a Budapesti Vonósok Fesztiválja következik, amely A zsenik egymás közt... címet viseli, és Haydn mellett Brittenre, Verdire és Wagnerre emlékezik majd. A Musica Globus Esterházy Pál, a Harmonia Caelestis összeállítójának emléke előtt tiszteleg, a Sarband előadásában pedig 17-18. századi török zene szól majd a kastélyban, amelyet korabeli magyar dallamok ellenpontoznak Sebestyén Mártának és zenésztársainak köszönhetően.

Az  érdeklődők ebben az évben sem maradnak szimfóniák nélkül: az Orfeo Zenekar több évre visszanyúló hagyományaihoz híven korhű hangszereken szólaltatja meg a Marionettszínházban Haydn Eszterházán írott szimfóniáit. Ugyanakkor Verdi-operagálára is sor kerül majd Elena Mosuc, Elena Maximova, Ivan Magri és Vladimir Stoyanov közreműködésével. A Győri Filharmonius Zenakart ezen az estén Kovács János vezényli.

C329C649-628F-4486-9D10-D648A95185CB

Nicholas McGegan

A könnyedebb műfajok is természetesen keverednek a klasszikus zene világával: Evelyn Glennie, az ütőhangszerek királynőjének fellépése ugyanúgy helyett kapott a programban, mint Enrico Onofri, Nicholas McGegan, Andreas Staier vagy Monica Groop, a Haydn Fesztivál neves művészei, a Haydn Vonósnégyes-fesztivál fiatal, angol, francia, dán, cseh, román és magyar kvartettjei pedig a Take 6-szel, Jan Garbarekkel vagy éppen Jean Luc Pontyval vetélkednek a közönség figyelméért.

Az Eszterházi Vigasságok fesztiválsorozat hangversenyeire jegyek kaphatók az Esterházy-kastély pénztárában (Fertőd, Joseph Haydn u. 2, tel.: +36-99-537-640) hétfő kivételével a hét minden napján 10 és 17 óra között, valamint a www.oeticket.at és a www.jegymester.hu portálokon. A koncertekkel kapcsolatban további információk a www.eszterhazivigassagok.hu címen, valamint a rendezvénysorozat Facebook-oldalán, a www.facebook.com/EszterhaziVigassagok címen találhatók.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.