Klasszikus

Eszterházi Vigasságok - kétszer

2014.06.04. 11:51
Ajánlom
A nyár leghosszabb fesztiváljának titulált Eszterházi Vigasságok koncertsorozatából két alkalommal is az Óbudai Danubia Zenekar lesz a közönség házigazdája – világhírű szólisták kíséretében.

A sikert sikerre halmozó gordonkaművész Várdai István június 7-én lép fel a fertődi kastély patinás Marionettszínházában. Várdai az egyik legtehetségesebb fiatal magyar muzsikus, aki párhuzamosan volt a budapesti és a bécsi Zeneakadémia növendéke. Pályafutása során több versenyen indult és számos díjat nyert. 2007-ben harmadik lett a moszkvai Csajkovszkij-versenyen, majd 23 évesen első díjat kapott a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, ahol a közönség is őt tartotta a legjobbnak. Páratlan sikersorozat az övé: háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt, 2012-ben pedig neki ítélték oda a 10 ezer euróval járó Montblanc-díjat.

A mostani fertődi fesztivál-hangversenyt Várdai sikeres amerikai debütálása előzte meg: a New York-i közönség május 21-22-én mutatkozott be a tengerentúlon, és a fellépést a New York Times kritikusa is méltató kritikával örökítette meg.

Az Eszterházi Vigasságok műsorán a többi között Joseph Haydn, Brahms és Csajkovszkij csellóra írt kompozíciói csendülnek föl - köztük a csodás Variációk egy rokokó témára, amelynek szuggesztív tolmácsolásával Várdai több versenygyőzelmet is aratott már. A koncerten a Danubia Zenekart Rácz Márton vezényli majd.

Augusztus 2-án a habkönnyű áriaestek kedvelői lelik majd örömüket a zenekar koncertjében: a Felhőtlenül - klasszikus című hangverseny különlegessége, hogy az opera- és operettrészletek ugyanazon a helyszínen hangzanak el, ahol maga Haydn is évtizedekig operaelőadásokat állított színpadra. Az este során részletek hangzanak majd el Haydn, Mozart, Donizetti, Bellini, Johann Strauss és Lehár műveiből. A szólisták között Miklósa Erikát, Láng Dorottyát, Nyári Zoltánt és Haja Zsoltot köszöntheti a közönség. Az Óbudai Danubia Zenekart ismét Rácz Márton vezényli.

Változatok Várdaival

2014. június 7., szombat 19:00

Fertőd-Eszterháza, Marionettszínház

Felhőtlenül - klasszikus

2014. augusztus 2., szombat 20:00

Fertőd-Eszterháza, Szabadtéri színpad

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.