Klasszikus

Eszterházi Vigasságok - kétszer

2014.06.04. 11:51
Ajánlom
A nyár leghosszabb fesztiváljának titulált Eszterházi Vigasságok koncertsorozatából két alkalommal is az Óbudai Danubia Zenekar lesz a közönség házigazdája – világhírű szólisták kíséretében.

A sikert sikerre halmozó gordonkaművész Várdai István június 7-én lép fel a fertődi kastély patinás Marionettszínházában. Várdai az egyik legtehetségesebb fiatal magyar muzsikus, aki párhuzamosan volt a budapesti és a bécsi Zeneakadémia növendéke. Pályafutása során több versenyen indult és számos díjat nyert. 2007-ben harmadik lett a moszkvai Csajkovszkij-versenyen, majd 23 évesen első díjat kapott a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, ahol a közönség is őt tartotta a legjobbnak. Páratlan sikersorozat az övé: háromszor nyerte meg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt, 2012-ben pedig neki ítélték oda a 10 ezer euróval járó Montblanc-díjat.

A mostani fertődi fesztivál-hangversenyt Várdai sikeres amerikai debütálása előzte meg: a New York-i közönség május 21-22-én mutatkozott be a tengerentúlon, és a fellépést a New York Times kritikusa is méltató kritikával örökítette meg.

Az Eszterházi Vigasságok műsorán a többi között Joseph Haydn, Brahms és Csajkovszkij csellóra írt kompozíciói csendülnek föl - köztük a csodás Variációk egy rokokó témára, amelynek szuggesztív tolmácsolásával Várdai több versenygyőzelmet is aratott már. A koncerten a Danubia Zenekart Rácz Márton vezényli majd.

Augusztus 2-án a habkönnyű áriaestek kedvelői lelik majd örömüket a zenekar koncertjében: a Felhőtlenül - klasszikus című hangverseny különlegessége, hogy az opera- és operettrészletek ugyanazon a helyszínen hangzanak el, ahol maga Haydn is évtizedekig operaelőadásokat állított színpadra. Az este során részletek hangzanak majd el Haydn, Mozart, Donizetti, Bellini, Johann Strauss és Lehár műveiből. A szólisták között Miklósa Erikát, Láng Dorottyát, Nyári Zoltánt és Haja Zsoltot köszöntheti a közönség. Az Óbudai Danubia Zenekart ismét Rácz Márton vezényli.

Változatok Várdaival

2014. június 7., szombat 19:00

Fertőd-Eszterháza, Marionettszínház

Felhőtlenül - klasszikus

2014. augusztus 2., szombat 20:00

Fertőd-Eszterháza, Szabadtéri színpad

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.