Klasszikus

Ethos et Spiritus

2009.01.16. 00:00
Ajánlom
A Pannon Filharmonikusok 2009 tavaszára ötödik alkalommal hirdeti meg budapesti bérletsorozatát – a PFZ az első vidéki zenekar volt, amely a fővárosban saját koncertsorozatot indított. A zenekar most is négy koncertből álló budapesti bérletet hirdetett, ezúttal A tavasz megszentelése címmel. A 2009. január 30-án induló sorozat helyszíne a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, a koncertek fél nyolckor kezdődnek.

Az est szólistája Sharon Kam Kam Izraelben született, 16 éves korában debütált az Izraeli Filharmonikusokkal, Zubin Mehta vezényletével. Tanulmányait a Juilliard Schoolban Charles Neidichnél folytatta, támogatója Isaac Stern volt. 1992-ben Münchenben megnyerte az ARD versenyét, azóta Európa, az Egyesült Államok és Japán legjelentősebb zenekaraival dolgozik. A 2007/2008-as szezonban például az Izraeli Filharmonikusokkal, az Oregoni Szimfonikus Zenekarral, a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekarával lépett fel.

Jelentős fesztiválok rendszeres vendégművésze (Ravinia, Verbier, Schleswig-Holstein, Vancouver, Marlboro, Risor, Cork és a heimbachi Feszültségek Fesztivál). Kamarazenészként olyan művésztársakkal dolgozik együtt, mint Heinrich Schiff, Lars Vogt, Christian Tetzlaff, Leonidas Kavakos, Marie-Luise Neunecker, Antje Weithaas, Gustav Rivinius, Tabea Zimmermann; vonóskvartettekkel, mint a Tokyo, Artemis, Artis, Kuss és az American String Quartet. Itamar Golan zongoraművészhez hosszú és eredményes együttműködés fűzi. Sharon Kam számos darab ősbemutatóját játszotta, mint pl. Krzysztof Penderecki Klarinétkoncert és kvartett című művét, valamint Peter Ruzicka Emlékezés című klarinétkoncertjét.

2003-ban bemutatkozott a Salzburgi Ünnepi Játékokon, melyet 2005-ben és 2006-ban is meghívások követtek, 2006 augusztusában Herbert Willis Klarinétkoncertjét adta elő Salzburgban. Mozart születésének 250. évfordulóján a prágai Nemzeti Színházban Mozart klarinétkoncertjét játszotta, melyet 33 országban élőben közvetítettek.

A Berlin Classics kiadó gondozásában 2005-ben kiadott lemezéért (MDR Szimfonikus Zenekar; Spohr-, Weber-, Rossini-, valamint Mendelssohn-művek) 2006 előadóművésze Echo Klassik díjban részesült, mellyel már 1998-ban is kitüntették a lipcsei Gewandhaus Zenekarral, Kurt Masur vezényletével felvett Weber-koncertek című lemezéért. Az American Classics című felvételéért (Londoni Szimfonikus Zenekar, karmester: Gregor Bühl) a Német Lemezkritikusok Díjában részesítették. Számos CD-felvétele bizonyítja, hogy otthonosan mozog a klasszikustól a kortárs zenéig, valamint járatos a jazz világában is.

(2009. január 30. 19:30 Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Pannon Filharmonikusok; km.: Sharon Kam (klarinét); vez.: Hamar Zsolt; Hindemith: Szimfonikus metamorfózisok Weber témáira; C. M. von Weber: f-moll klarinétverseny, op. 73; Schumann: I., B-dúr "Tavaszi" Szimfónia, op. 38)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.
Színház

Venczel Vera előtt tiszteleg a Vígszínház

Venczel Vera 75. születésnapja alkalmából a Vígszínház műsorra tűzi az élet körforgásáról mesélő misztikus darabját, A vörös oroszlánt, melyet a művésznő előadásában március 10-én láthatnak a nézők.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.