Klasszikus

Európa-díj a Tavaszi Fesztiválnak?

2005.02.22. 00:00
Ajánlom
Egy hónappal a kezdés előtt már a hatvanezer jegy 83 százaléka elfogyott a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, mely március 18-tól hatvan fővárosi helyszínen várja a művészetek kedvelőit. A fesztivál, melyet idén 25. alkalommal szerveznek meg, olyan művészekkel ünnepel, mint Zubin Mehta, Pierre Boulez, Kobayashi Ken-Ichiro, Szergej Nakarjakov, Jukka-Pekka Saraste, mellettük pedig a magyar komolyzenei élet legjelentősebb alkotói is fellépnek a közel háromhetes programban.

Huszonöt kiállítás közül lehet majd válogatni, a legnagyobb szenzációnak a Nemzeti Galéria Munkácsy a nagyvilágban című gyűjteménye és az egyiptomi koptművészet kincseit felsorakoztató tárlat ígérkezik, ez utóbbit a Szépművészeti Múzeumban a fesztivál nyitónapján mutatják be A fáraók után - az ismeretlen Egyiptom címmel. Színházi esték, balett-különlegességek, operák, jazz és templomi koncertek, kamaraestek várják a közönséget, számos programra azonban már régen elfogytak a jegyek. Schneider Márta, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára a programot ajánlva elmondta, kulcskérdés, hogy a Nemzeti Hangversenyterem első évében milyen koncerteket szerveznek, hiszen ezzel vezetik be a helyszínt Európa legnagyobb koncerttermei közé. Úgy fogalmazott, a Tavaszi Fesztivál programja nagyban segíti ezt a törekvést. Az egyre növekvő rendezvénysorozat jövőjéről pedig azt feltételezte az államtitkár, hogy hamarosan évekkel előre kell majd a jegyeket lefoglalni, ahogyan Európa vezető fesztiváljain.

A kulturális tárca 180, a turisztikai hivatal 185, a főváros pedig 102 millió forinttal támogatja a rendezvényt, ezek hozzávetőleg a teljes költségvetés felét teszik ki. A kiadások 50 százalékát gázsira, egyötödét reklámra, a többit pedig dologi kiadásokra költi a szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. - tudtuk meg Zimányi Zsófia igazgatótól. A legdrágább jegyért húszezer forintot kell fizetni,de lesznek ingyenes koncertek is. A fesztivál munkatársai idén a korábbi két helyszín (Nagymező utca, Vörösmarty tér) mellett újabb információs pavilonban adnak tájékoztatást programjából a Nyugati pályaudvarnál. A programba a nagy érdeklődés miatt két pótelőadást iktattak be: a Győri Balett és a Pilobolus Táncszínház is vállalt egy plusz fellépést, a többi társulattal azonban ezeket már nem lehetett leegyeztetni. A szervezők mindemellett rosszindulatú híresztelésnek tartják azt a városban terjedő hírt, hogy a fesztivál egyik kiemelt sztárja, Daniel Barenboim lemondja fellépését. Ez a program legdrágább jegyekkel árusított két koncertjét, a Chicagói Szimfonikusok műsorát érintené - ezekre az estékre már hónapok óta nem lehet belépőt kapni. Barenboim hivatalos honlapján mindenesetre szerepel a két hangverseny a Művészetek Palotájában, és a jelenleg Japánban turnézó művész a szervezők szerint tegnap írásban is megerősítette érkezését.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján jelen volt az Európai Kulturális Fórum elnöke is, aki mindent elkövet azért, hogy a rendezvénysorozat kapja meg 2006-ban az Európa Kulturális Díjat. Az 1500 fős tagsággal működő civil szervezet célja, hogy a kelet-európai művészek a hazájukban építhessék karrierjüket, ne engedjenek a Nyugat csábításának, ahová a legtehetségesebbeket viszik, gyakran lényegesen kevesebb pénzért. Dieter Topp lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nem engedik "Budapestet és a magyar kultúrát egyfajta művészeti szupermarketté silányulni" és ebben nagyon számítanak a Fesztiválközpont munkájára is.

***

Kósa Lajos debreceni polgármester néhány percre az Országgyűlésben hitte magát, amikor indulatos hangon beszélt a vidék és a főváros között tátongó kulturális szakadékról a keddi sajtótájékoztatón. Szerinte egyedül Budapestnek van valódi lehetősége arra, hogy ezen a helyzeten változtasson. "Ha tízmillió magyar pénzéből százmilliárdot költenek kultúrára, akkor abból kilencvenet Budapesten költenek el." Debrecen első embere a Tavaszi Fesztivál Vendégünk egy város című sorozatának idei meghívottjaként kapott szót a sajtótájékoztatón. Minden bizonnyal Schiffer János budapesti főpolgármester-helyettes szavaira kívánt a politika hangján válaszolni - a házigazda Schiffer ugyanis célzott rá, hogy Budapest a legalkalmasabb az Európa Kulturális Fővárosa címre 2010-ben. Erre a címre 11 város - köztük Budapest és Debrecen is - pályázott, az egyes koncepciók elbírálása jelenleg is zajlik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.