Klasszikus

Európa-díj a Tavaszi Fesztiválnak?

2005.02.22. 00:00
Ajánlom
Egy hónappal a kezdés előtt már a hatvanezer jegy 83 százaléka elfogyott a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, mely március 18-tól hatvan fővárosi helyszínen várja a művészetek kedvelőit. A fesztivál, melyet idén 25. alkalommal szerveznek meg, olyan művészekkel ünnepel, mint Zubin Mehta, Pierre Boulez, Kobayashi Ken-Ichiro, Szergej Nakarjakov, Jukka-Pekka Saraste, mellettük pedig a magyar komolyzenei élet legjelentősebb alkotói is fellépnek a közel háromhetes programban.

Huszonöt kiállítás közül lehet majd válogatni, a legnagyobb szenzációnak a Nemzeti Galéria Munkácsy a nagyvilágban című gyűjteménye és az egyiptomi koptművészet kincseit felsorakoztató tárlat ígérkezik, ez utóbbit a Szépművészeti Múzeumban a fesztivál nyitónapján mutatják be A fáraók után - az ismeretlen Egyiptom címmel. Színházi esték, balett-különlegességek, operák, jazz és templomi koncertek, kamaraestek várják a közönséget, számos programra azonban már régen elfogytak a jegyek. Schneider Márta, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára a programot ajánlva elmondta, kulcskérdés, hogy a Nemzeti Hangversenyterem első évében milyen koncerteket szerveznek, hiszen ezzel vezetik be a helyszínt Európa legnagyobb koncerttermei közé. Úgy fogalmazott, a Tavaszi Fesztivál programja nagyban segíti ezt a törekvést. Az egyre növekvő rendezvénysorozat jövőjéről pedig azt feltételezte az államtitkár, hogy hamarosan évekkel előre kell majd a jegyeket lefoglalni, ahogyan Európa vezető fesztiváljain.

A kulturális tárca 180, a turisztikai hivatal 185, a főváros pedig 102 millió forinttal támogatja a rendezvényt, ezek hozzávetőleg a teljes költségvetés felét teszik ki. A kiadások 50 százalékát gázsira, egyötödét reklámra, a többit pedig dologi kiadásokra költi a szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. - tudtuk meg Zimányi Zsófia igazgatótól. A legdrágább jegyért húszezer forintot kell fizetni,de lesznek ingyenes koncertek is. A fesztivál munkatársai idén a korábbi két helyszín (Nagymező utca, Vörösmarty tér) mellett újabb információs pavilonban adnak tájékoztatást programjából a Nyugati pályaudvarnál. A programba a nagy érdeklődés miatt két pótelőadást iktattak be: a Győri Balett és a Pilobolus Táncszínház is vállalt egy plusz fellépést, a többi társulattal azonban ezeket már nem lehetett leegyeztetni. A szervezők mindemellett rosszindulatú híresztelésnek tartják azt a városban terjedő hírt, hogy a fesztivál egyik kiemelt sztárja, Daniel Barenboim lemondja fellépését. Ez a program legdrágább jegyekkel árusított két koncertjét, a Chicagói Szimfonikusok műsorát érintené - ezekre az estékre már hónapok óta nem lehet belépőt kapni. Barenboim hivatalos honlapján mindenesetre szerepel a két hangverseny a Művészetek Palotájában, és a jelenleg Japánban turnézó művész a szervezők szerint tegnap írásban is megerősítette érkezését.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján jelen volt az Európai Kulturális Fórum elnöke is, aki mindent elkövet azért, hogy a rendezvénysorozat kapja meg 2006-ban az Európa Kulturális Díjat. Az 1500 fős tagsággal működő civil szervezet célja, hogy a kelet-európai művészek a hazájukban építhessék karrierjüket, ne engedjenek a Nyugat csábításának, ahová a legtehetségesebbeket viszik, gyakran lényegesen kevesebb pénzért. Dieter Topp lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy nem engedik "Budapestet és a magyar kultúrát egyfajta művészeti szupermarketté silányulni" és ebben nagyon számítanak a Fesztiválközpont munkájára is.

***

Kósa Lajos debreceni polgármester néhány percre az Országgyűlésben hitte magát, amikor indulatos hangon beszélt a vidék és a főváros között tátongó kulturális szakadékról a keddi sajtótájékoztatón. Szerinte egyedül Budapestnek van valódi lehetősége arra, hogy ezen a helyzeten változtasson. "Ha tízmillió magyar pénzéből százmilliárdot költenek kultúrára, akkor abból kilencvenet Budapesten költenek el." Debrecen első embere a Tavaszi Fesztivál Vendégünk egy város című sorozatának idei meghívottjaként kapott szót a sajtótájékoztatón. Minden bizonnyal Schiffer János budapesti főpolgármester-helyettes szavaira kívánt a politika hangján válaszolni - a házigazda Schiffer ugyanis célzott rá, hogy Budapest a legalkalmasabb az Európa Kulturális Fővárosa címre 2010-ben. Erre a címre 11 város - köztük Budapest és Debrecen is - pályázott, az egyes koncepciók elbírálása jelenleg is zajlik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Engedd, hogy a dolgok megtörténjenek veled! – születésnapi beszélgetés Horgas Eszterrel

„Úgy érzem, másképp fuvolázom. Mást gondolok minden egyes hangról, mint korábban” – vallotta meg interjúnkban Horgas Eszter, aki A nő arcai címmel ad koncertet – Koós Réka társaságában – augusztus 2-án, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Könyv

Több mint tizenöt év kutatás és felkészülés előzte meg Grecsó Krisztián új regényét

Novemberben jelenik meg a József Attila-díjas író, költő legújabb, Apám üzent című család- és identitásregénye, amelyben a szerző a családi múlt felkutatására tesz kísérletet.
Jazz/World

„A zene lényege a töltekezés” – beszélgetés Weisz Gábor jazzszaxofonossal

A koronavírus idején asztalosnak állt, de az állandóan zsongó kereskedelmi rádió elkergette a műhelyből. Szerencsére Weisz Gábor ismét a szaxofonjával keresi a kenyerét. Számos formációban játszik, egyre sikeresebb, és már pontosan tudja, hogy a zene nem csak technikai tudásból áll.
Színház

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.