Klasszikus

Európa és Liszt jegyében zajlik idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2011.02.18. 16:00
Ajánlom
Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója és Magyarország európai uniós elnöksége jegyében állították össze a szervezők a 31. Budapesti Tavaszi Fesztivál programját, amelyet csütörtökön ismertettek Bécsben az ausztriai sajtó előtt.

A fesztivál minden napjára jut Liszt Ferenchez kapcsolódó program. Liszthez kötődik Fekete Gyula új, Excelsior! című operája, amelynek a tavaszi fesztivál keretében lesz az ősbemutatója, Gothár Péter rendezésében. A darab a zeneszerző életének egy időszakát dolgozza fel, a történelmi tényeket a fantasztikummal ötvözve. A debreceni Csokonai Színház Liszt Krisztus-oratóriumát állítja színpadra, a Szegedi Kortárs Balett a Dante-szimfóniát. Hagyomány, hogy a tavaszi fesztivál minden évben vendégül lát egy-egy várost, régiót vagy országot. Idén Magyarország soros európai uniós elnökségéhez kapcsolódóan az EU összes tagországát "vendégül látja" a fesztivál. Számos országhatárokon átívelő művészeti produkció szerepel a programban: Mischa Maisky lett származású, Belgiumban élő csellista például a Prágai Kamarazenekarral lép fel; a német-japán Alice Sara Ott a Bécsi Szimfonikus Zenekarral koncertezik Fischer Ádám vezényletével. Színpadra lép mások mellett Pepe Romero spanyol gitárművész, az Antonio Gades Társulat híres Carmen-előadásával, a Szlovák Filharmónia Kórusa és az Európa Unió Ifjúsági Zenekara.
Idén is megrendezik a tavaszi fesztivál keretében a Nemzetközi Színházi Fesztivált és a Fringe fesztivált. A Nemzetközi Színházi Fesztivál vendége lesz mások mellett a londoni Cheek by Jowl társulat, akik William Shakespeare Macbethjét adják elő. A Schauspielhaus Graz előadásában Molnár Ferenc Liliom című darabját láthatja a budapesti közönség, Bodó Viktor rendezésében. Két népzenei évfordulót is ünnepel a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idén harmincéves Táncháztalálkozón a Művészetek Palotájában fellép Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, a Muzsikás Együttes és a Csík Zenekar. A Magyar Állami Népi Együttes szintén ünnepi műsorral köszönti fennállásának hatvanadik évfordulóját. A március 18-án kezdődő 31. Budapesti Tavaszi Fesztivál 17 napja alatt 97 program közül válogathat a közönség. A Budapest védjegyének számító fesztiválra tavaly 150 ezer jegyet adtak el, ennek harminc százalékát külföldiek váltották meg. A fesztivál külföldi vendégeinek tavaly 14 százaléka érkezett Ausztriából. A Magyarországra látogató osztrák turisták számára a gyógy- és termálvizek, valamint a Balaton és vidéke mellett a kulturális turizmus jelenti a legnagyobb vonzerőt. Ausztria a magyarországi turizmus második legnagyobb küldőpiaca, az országok lakosságszámához viszonyítva pedig a legnagyobb. A Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviseletének tájékoztatása szerint 2010-ben az előzetes adatok szerint minden korábbinál több, 750 ezer vendégéjszakát töltöttek osztrák turisták magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.
Klasszikus interjú

Nem mikrózunk semmit! – interjú Várdai Istvánnal

A Liszt Ferenc Kamarazenekar május 13-án zárja új művekkel, elit szólistákkal, szokatlan kihívásokkal tarkított évadát. Várdai István művészeti vezető elmesélte nekünk, hogyan vették az akadályokat, és mi vár az együttesre és közönségére a következő, jubileumi évadban.