Klasszikus

Európa hangjai Gödöllőn

2004.05.19. 00:00
Ajánlom
Európa hangjai címmel uniós csatlakozásunkat köszönti a gödöllői Kastélykoncertek kamarazenei fesztivál, amelynek idei programja most vált véglegessé – tájékoztatott Szabadi Vilmos hegedűművész, a fesztivál alapítója. A megszokott klasszikus-romantikus alaprepertoár mellett ezúttal cseh, lengyel, szlovén, szlovák, litván és ciprusi kompozíciók is elhangzanak a királyi kastélyban.

Szabadi Vilmos – és állandó kamarapartnere, Gulyás Márta zongoraművész – 1995-ben alapította meg a Kastélykoncertek kamarazenei fesztivált, melynek négy éven át a keszthelyi Festetics-kastély adott otthont, 1999-ben azonban "átköltöztették" a fesztivált Gödöllőre, a királyi kastélyba – a többi között azzal a céllal, hogy a koncertek a Budapestre látogató külföldiek számára is könnyebben elérhetők legyenek. "A gödöllői királyi kastély igazgatója, Körösvölgyi László személyében olyan kiváló partnerre találtunk, aki nemcsak elismert műemlékvédelmi szakember, hanem a művészetek iránt is nagyon nyitott" – mondja Szabadi Vilmos. A fesztivál évről évre fejlődik, nemzetközi kapcsolataik is egyre szerteágazóbbak, bár a magyarországi kulturális élet, s ezen belül a fesztiválok finanszírozási problémái alól ők sem tudják kivonni magukat. Idén a szervezési feladatokat a Lőrinczy György vezette Pentaton Művészügynökségre bízták, s ez Szabadi Vilmos megítélése szerint olyan professzionális hátteret jelent, ami a kastélykoncertek távolabbi jövője szempontjából is biztató lehet. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Magyar Turizmus Rt. és a Szerencsejáték Rt. is támogatja.

A Kastélykoncertek sorozata idén június 25-én kezdődik, és július 6-áig tart. A fesztivál mottója: Európa hangjai, ami nemcsak uniós csatlakozásunkat köszönti, hanem a repertoárválasztásban is tükröződik. A nyitókoncert például német–osztrák est, amelyen a Budapesti Vonósok – Kertesi Ingrid énekművész közreműködésével – Haydn, Mozart és Beethoven műveit játsszák. Június 29-én lengyel–magyar est lesz a kastélyban, amelyen Szabadi Vilmos és Gulyás Márta mellett Bársony Péter brácsa- és Onczay Csaba csellóművész szólaltatja meg Chopin, Dohnányi és Bartók műveit. Másnapra cseh és litván estet terveznek, amelyen egy DvoŠrák-trió mellett kevéssé ismert szerzők (Matiegka, Martinu és Ciurlonis) alkotásai szólalnak meg. Július 2-án szlovén, szlovák, ír és angol szerzők művei hangzanak el, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes, illetve egy nemzetközi hírű harmonikaművész, a skót nemzetiségű, Dániában élő James Crubb előadásában. Július 3-án francia–ciprusi est lesz; Fauré, Debussy és César Franck impresszionista alkotásaival, illetve Constantinos Stylianou ciprusi zeneszerző Zongoraötösének ősbemutatójával. A július 6-ai zárókoncert mediterrán est, melyre két olasz zongoraművész, Laura Beltrametti és Ennio Poggi is Gödöllőre érkezik. A Kastélykoncertek kamarazenei fesztivált a szervezők idén Solti György karmester emlékének ajánlják.

Újabb világpremierek a Hungarotonnál

Szabadi Vilmos volt az elsô művész, aki a Hungaroton rendszerváltás utáni válságát követően exkluzív szerződést kötött az újjáéledő kiadóval. Az elmúlt nyolc-kilenc évben elkészült CD-felvételeinek többsége világpremier: olyan zenetörténeti ritkaságok, amelyeket korábban sohasem játszottak lemezre. A sorozat ezekben a hetekben Karl Stamitz hegedű-brácsa duóival (Szabadi Vilmos és Bársony Péter elôadásában), illetve a Belvedere Trió Eybler és Pleyel műveit tartalmazó lemezével folytatódik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.