Klasszikus

Európa hangjai Gödöllőn

2004.05.19. 00:00
Ajánlom
Európa hangjai címmel uniós csatlakozásunkat köszönti a gödöllői Kastélykoncertek kamarazenei fesztivál, amelynek idei programja most vált véglegessé – tájékoztatott Szabadi Vilmos hegedűművész, a fesztivál alapítója. A megszokott klasszikus-romantikus alaprepertoár mellett ezúttal cseh, lengyel, szlovén, szlovák, litván és ciprusi kompozíciók is elhangzanak a királyi kastélyban.

Szabadi Vilmos – és állandó kamarapartnere, Gulyás Márta zongoraművész – 1995-ben alapította meg a Kastélykoncertek kamarazenei fesztivált, melynek négy éven át a keszthelyi Festetics-kastély adott otthont, 1999-ben azonban "átköltöztették" a fesztivált Gödöllőre, a királyi kastélyba – a többi között azzal a céllal, hogy a koncertek a Budapestre látogató külföldiek számára is könnyebben elérhetők legyenek. "A gödöllői királyi kastély igazgatója, Körösvölgyi László személyében olyan kiváló partnerre találtunk, aki nemcsak elismert műemlékvédelmi szakember, hanem a művészetek iránt is nagyon nyitott" – mondja Szabadi Vilmos. A fesztivál évről évre fejlődik, nemzetközi kapcsolataik is egyre szerteágazóbbak, bár a magyarországi kulturális élet, s ezen belül a fesztiválok finanszírozási problémái alól ők sem tudják kivonni magukat. Idén a szervezési feladatokat a Lőrinczy György vezette Pentaton Művészügynökségre bízták, s ez Szabadi Vilmos megítélése szerint olyan professzionális hátteret jelent, ami a kastélykoncertek távolabbi jövője szempontjából is biztató lehet. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Magyar Turizmus Rt. és a Szerencsejáték Rt. is támogatja.

A Kastélykoncertek sorozata idén június 25-én kezdődik, és július 6-áig tart. A fesztivál mottója: Európa hangjai, ami nemcsak uniós csatlakozásunkat köszönti, hanem a repertoárválasztásban is tükröződik. A nyitókoncert például német–osztrák est, amelyen a Budapesti Vonósok – Kertesi Ingrid énekművész közreműködésével – Haydn, Mozart és Beethoven műveit játsszák. Június 29-én lengyel–magyar est lesz a kastélyban, amelyen Szabadi Vilmos és Gulyás Márta mellett Bársony Péter brácsa- és Onczay Csaba csellóművész szólaltatja meg Chopin, Dohnányi és Bartók műveit. Másnapra cseh és litván estet terveznek, amelyen egy DvoŠrák-trió mellett kevéssé ismert szerzők (Matiegka, Martinu és Ciurlonis) alkotásai szólalnak meg. Július 2-án szlovén, szlovák, ír és angol szerzők művei hangzanak el, a Budapesti Tomkins Énekegyüttes, illetve egy nemzetközi hírű harmonikaművész, a skót nemzetiségű, Dániában élő James Crubb előadásában. Július 3-án francia–ciprusi est lesz; Fauré, Debussy és César Franck impresszionista alkotásaival, illetve Constantinos Stylianou ciprusi zeneszerző Zongoraötösének ősbemutatójával. A július 6-ai zárókoncert mediterrán est, melyre két olasz zongoraművész, Laura Beltrametti és Ennio Poggi is Gödöllőre érkezik. A Kastélykoncertek kamarazenei fesztivált a szervezők idén Solti György karmester emlékének ajánlják.

Újabb világpremierek a Hungarotonnál

Szabadi Vilmos volt az elsô művész, aki a Hungaroton rendszerváltás utáni válságát követően exkluzív szerződést kötött az újjáéledő kiadóval. Az elmúlt nyolc-kilenc évben elkészült CD-felvételeinek többsége világpremier: olyan zenetörténeti ritkaságok, amelyeket korábban sohasem játszottak lemezre. A sorozat ezekben a hetekben Karl Stamitz hegedű-brácsa duóival (Szabadi Vilmos és Bársony Péter elôadásában), illetve a Belvedere Trió Eybler és Pleyel műveit tartalmazó lemezével folytatódik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.