Klasszikus

Európa Kulturális Fővárosa – Pécs, 2010

2006.09.21. 00:00
Ajánlom
Az öt részprojektből álló nagyprojekt keretében Magyarországon egyedülálló kulturális infrastruktúra és nemzetközi szinten is versenyképes idegenforgalmi attrakciók kerülnek kialakításra.

A XIX. századi magyar iparművészeti kultúra kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bírt a Zsolnay Vilmos által Pécsett alapított világhírű porcelángyár, annak ipari-, művészeti-, kulturális kisugárzása. A pécsi kulturális főváros program egyik központi eleme a kulturális- és a kreatív ipar XXI. századi infrastrukturális- és szellemi környezetének, a Zsolnay Kulturális Negyed kialakítása, melynek alapjaként a jelenleg zömében hasznosítatlan, leromlott állapotban lévő Zsolnay gyár területén lévő műemléképületek, illetve a Zsolnay márkanévhez kapcsolódó brand image szolgálnak.

A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont megépítése projekt keretében – zöldmezős beruházás formájában – a Balokány városrészben felépül egy 1000 férőhelyes konferenciaközpont és hangversenyterem, amely egyrészt a jövőbeni konferenciaturizmus alapinfrastruktúrájaként a régió elsőszámú rendezvényközpontjaként fog funkcionálni, másrészt a 2010-es kulturális évad zenei rendezvénysorozatának központi helyszíne lesz. A mintegy 8000 nm-es épület felépítése a teljes Balokány városrész megújulását, Pécs történelmi belvárosának délkeleti irányú kiterjesztését, ezáltal pedig új társadalmi-gazdasági tevékenységek megjelenését eredményezi. A projekt minőségi változást eredményez a város idegenforgalmában (nemzetközi konferenciaturizmus), illetve hiánypótló jelleggel hozzájárul a Pécsi Tudományegyetem kutatási- és képzési potenciáljának erősödéséhez, megteremti az egyetemre alapozott nagy nemzetközi rendezvények infrastrukturális hátterét. A központ létesítésének becsült költsége 7,9 milliárd forint.

A zöldmezős beruházás formájában megvalósuló fejlesztés, a „Dél-Dunántúli Tudásközpont” információs központ és integrált könyvtár megépítése eredményeként felépül a Dél-Dunántúli Régió legmodernebb, integrált megyei-városi könyvtára, amely tervezett regionális funkciójánál fogva a könyvtári szolgáltatások regionális szervezésének országos mintájaként fog funkcionálni. Az oktatási–kulturális–művelődési funkciókat biztosító új intézmény a tudásalapú társadalom megteremtésének egyik legfontosabb beruházása lesz a régióban 2007-2013 között, amely felzárkóztatási-, versenyképesség növelési funkciójával túlmutat a 2010-es kulturális évad rendezvényein. A mintegy 6000 nm-es beruházás tervezett helyszíne a Zsolnay-Balokány negyed, amely funkcionálisan- és városépítészetileg szervesen illeszkedik a koncert- és konferenciaközpont épületéhez, ezáltal erősítve a városrész-megújulás szinergikus hatásait. A beruházás megvalósításának becsült költsége 4,9 milliárd forint.

Pécs városa jelenleg nem rendelkezik olyan időszakos kiállítások fogadására és nagyméretű kiállítási tárgyak bemutatására alkalmas minőségi kiállítótérrel, amely a korábbi kulturális fővárosok példája alapján elengedhetetlen infrastrukturális követelménye a sikeres kulturális főváros rendezvénysorozat lebonyolításának. Emellett a projekt egyik legfontosabb indokoltsága hogy a „Nagy Kiállítótér” megépítése hozzájárul Pécs város elsőszámú kulturális-turisztikai attrakciójának, az ún. Múzeum utcának (Káptalan utca) a megújulásához, annak keleti irányba történő kiterjesztéseként pedig jelentős területtel bővül a város idegenforgalmi magterülete.

A közterek és parkok újjáélesztése projekt keretében Pécs belvárosának teljes területe, a decentrumok (Uránváros, Meszes, Kertváros) központi területei, valamint a belvárost keleti irányból határoló Tettye és Zsolnay-Balokány városrészek közterületei komplex megújításra kerülnek. A projekt központi eleme, hogy a közterületek új közösségi és kulturális funkciókat kapjanak, amelynek keretében a városi terek újradefiniálásával minőségi rekreációs területek kerüljenek kialakításra, amelyek attrakcióként egyrészt hozzájárulnak a nemzetközi és belföldi turizmus fejlődéséhez, másrészt képesek helyet biztosítani a 2010-es kulturális évad szabadtéri kulturális rendezvényeinek is. Ennek keretében ötlet- és tervpályázatok lebonyolítása alapján megújításra kerülnek a közterületek burkolatai, az utcabútorok, a városi zöldterületek, valamint a vizek felszínre hozatalával és élményszerű megjelenítésével új rekreációs területek kerülnek kialakításra. A mintegy 100 projektelemből álló fejlesztés becsült költsége 7,4 milliárd forint.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.