Klasszikus

Európa Kulturális fővárosának rezidense lett a BFZ

2016.03.11. 08:26
Ajánlom
A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastian-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel az együttes.

A Budapesti Fesztiválzenekar a 2016–17-es évadot is a Müpával közös szervezésű Bridging Europe – Európai Hidak fesztivállal indítja szeptemberben, melynek középpontjában ezúttal a francia kultúra áll.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

Mi mindent található ebben a gazdag birodalomban a Piaf-sanzonokon és Amélie kalandjain túl? A Fischer Iván által összeállított programnak köszönhetően a közönség eljuthat a Montmartre bohém művészvilágába, az impresszionista Debussy és Ravel mellett találkozhat egy érzékeny, szeretetreméltó különccel, Erik Satie-val, és a 20. század második felébe is elkirándlhat majd Henri Dutilleux kedvéért, akinek a centenáriumát 2016 januárjában ünnepelte a zenei világ. A programsorozat keretében a jól megszokott nagyzenekari, barokk és kortárs hangversenyeken kívül a könnyedebb világzenei és jazzkoncertek hangulatába is belekóstolhat a közönség.

A BFZ a következő szezonban két új sorozatot is indít. Az egyik a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) elnevezésű koncertfüzér, ahol három, a zenekarhoz közel álló, fiatal karmestertehetség kap lehetőséget a bemutatkozásra. Ahogy Fischer Iván a program lényegét megfogalmazta:

Fel szeretnénk építeni a jövő előadógenerációját, és ehhez természetesen a pályakezdő karmesterek is hozzátartoznak. Élénken emlékszem, milyen volt, amikor engem dobtak hasonlóan mély vízbe néhány évtizeddel ezelőtt. Nagyon sokat segített, hogy barátságos, segítő szempárokat láttam a nézőtéren. Kérem, mosolyogjanak kicsit az új fiatalokra.

A három bemutatkozó karmester Dubóczky Gergely és az ausztrál Vladimir Fanshil, akik évek óta dolgoznak Fischer Iván mellett asszisztenskarmesterként, illetve a francia Victor Aviat, akit elsősorban oboaművészként ismerhet a BFZ közönsége.

Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

A másik újdonság a Vissza a természethez című kamarazenei sorozat a zenekar próbatermében, melynek keretében muzsikusaink korhű hangszereken szólaltatják meg Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. Így kerülhet a színpadra többek között egy Graf zongora is.

Megvonta a főváros a támogatást a Fesztiválzenekartól

Nem támogatja tovább a főváros a Fesztiválzenekart. A Budapest állandó zenekaraként ismert, 1983-ban alapított BFZ-t fenntartó alapítványt 2015-ben 260 millió forinttal támogatta a főváros. A jelen állás szerint az idei költségvetésben az együttes támogatására szánt összeg nulla.

A Fesztiválzenekar barokk együttese többször is fellép az évad során: a japán-bajor származású hegedűművész Midori Seiler, a régizene valódi kiválósága kétszer látogat el a zenekarhoz, egy olasz és egy német műsorral, Hervé Niquet pedig egy francia barokk programot játszik művészeti vezetőként és koncertmesterként.

Ők lesznek Európa Kulturális Fővárosai idén

A lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastián lesz 2016-ban Európa két kulturális fővárosa.

A nagyzenekari koncerteken a közönség találkozhat Sosztakovics, Muszorgszkij, Csajkovszkij, Beethoven, Liszt, Bartók, Mahler, Strauss, Wagner, Vivaldi és Berlioz dallamaival is. Műveiket olyan világklasszisok interpretációban hallhatják, mint az orosz programmal visszatérő Dmitrij Kitajenko,a 73 éves Beethoven-specialista Richard Goode, a legendás görög hegedűművész, Leonidas Kavakos,az észt zene nagykövete, Paavo Järvi, a Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár, vagy a tavaly meggyőző francia műsorral debütáló fiatal karmestertehetség, Robin Ticciati. Budapestre érkezik emellett Ilan Volkov, aki misszióként tekint a feledésbe merülő zeneszerzők műveinek újjáélesztésére, a horvát Radovan Vlatković, aki a világ egyik legkülönlegesebb kürtművésze, a szintén horvát fiatal zongoraművész, Dejan Lazić, aki korábban a londoni Promson is muzsikált már a BFZ-vel, és Budapesten is igen pozitív meglepetést okozott Schiff András beugrójaként, az egyedi hangú francia csellóművész, Sonia Wieder-Atherton, és a szintén visszatérő norvég csellista, Truls Mørk.

Fischer Iván az új évadban Ravelt, Debussyt, Dutilleux-t, Bartókot, Schubertet, Beethovent, Mendelssohnt, Mahlert, Lisztet és Strausst vezényel majd, a Titokkoncertek helyett azonban ezúttal karácsonyi koncerteket szerveznek Takács-Nagy Gábor vezényletével a Zeneakadémián.

A maraton főhőse Johannes Brahms lesz, tehát a páros kitérő (Mendelssohn-Schumann) után jövőre ismét egyetlen zeneszerző műveit játssza a Müpával közösen szervezett napon a magyarországi klasszikus zene krémje. A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastian-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel a BFZ, egy távol-keleti turné Kínában és Koreában, valamint egy nagy amerikai út New York-i, chicagói és bostoni hangversenyekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.