Klasszikus

Európa Kulturális fővárosának rezidense lett a BFZ

2016.03.11. 08:26
Ajánlom
A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastian-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel az együttes.

A Budapesti Fesztiválzenekar a 2016–17-es évadot is a Müpával közös szervezésű Bridging Europe – Európai Hidak fesztivállal indítja szeptemberben, melynek középpontjában ezúttal a francia kultúra áll.

Fischer Iván

Fischer Iván (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

Mi mindent található ebben a gazdag birodalomban a Piaf-sanzonokon és Amélie kalandjain túl? A Fischer Iván által összeállított programnak köszönhetően a közönség eljuthat a Montmartre bohém művészvilágába, az impresszionista Debussy és Ravel mellett találkozhat egy érzékeny, szeretetreméltó különccel, Erik Satie-val, és a 20. század második felébe is elkirándlhat majd Henri Dutilleux kedvéért, akinek a centenáriumát 2016 januárjában ünnepelte a zenei világ. A programsorozat keretében a jól megszokott nagyzenekari, barokk és kortárs hangversenyeken kívül a könnyedebb világzenei és jazzkoncertek hangulatába is belekóstolhat a közönség.

A BFZ a következő szezonban két új sorozatot is indít. Az egyik a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) elnevezésű koncertfüzér, ahol három, a zenekarhoz közel álló, fiatal karmestertehetség kap lehetőséget a bemutatkozásra. Ahogy Fischer Iván a program lényegét megfogalmazta:

Fel szeretnénk építeni a jövő előadógenerációját, és ehhez természetesen a pályakezdő karmesterek is hozzátartoznak. Élénken emlékszem, milyen volt, amikor engem dobtak hasonlóan mély vízbe néhány évtizeddel ezelőtt. Nagyon sokat segített, hogy barátságos, segítő szempárokat láttam a nézőtéren. Kérem, mosolyogjanak kicsit az új fiatalokra.

A három bemutatkozó karmester Dubóczky Gergely és az ausztrál Vladimir Fanshil, akik évek óta dolgoznak Fischer Iván mellett asszisztenskarmesterként, illetve a francia Victor Aviat, akit elsősorban oboaművészként ismerhet a BFZ közönsége.

Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

A másik újdonság a Vissza a természethez című kamarazenei sorozat a zenekar próbatermében, melynek keretében muzsikusaink korhű hangszereken szólaltatják meg Bach, Vivaldi, Telemann, Brahms és Mozart műveit. Így kerülhet a színpadra többek között egy Graf zongora is.

Megvonta a főváros a támogatást a Fesztiválzenekartól

Nem támogatja tovább a főváros a Fesztiválzenekart. A Budapest állandó zenekaraként ismert, 1983-ban alapított BFZ-t fenntartó alapítványt 2015-ben 260 millió forinttal támogatta a főváros. A jelen állás szerint az idei költségvetésben az együttes támogatására szánt összeg nulla.

A Fesztiválzenekar barokk együttese többször is fellép az évad során: a japán-bajor származású hegedűművész Midori Seiler, a régizene valódi kiválósága kétszer látogat el a zenekarhoz, egy olasz és egy német műsorral, Hervé Niquet pedig egy francia barokk programot játszik művészeti vezetőként és koncertmesterként.

Ők lesznek Európa Kulturális Fővárosai idén

A lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastián lesz 2016-ban Európa két kulturális fővárosa.

A nagyzenekari koncerteken a közönség találkozhat Sosztakovics, Muszorgszkij, Csajkovszkij, Beethoven, Liszt, Bartók, Mahler, Strauss, Wagner, Vivaldi és Berlioz dallamaival is. Műveiket olyan világklasszisok interpretációban hallhatják, mint az orosz programmal visszatérő Dmitrij Kitajenko,a 73 éves Beethoven-specialista Richard Goode, a legendás görög hegedűművész, Leonidas Kavakos,az észt zene nagykövete, Paavo Järvi, a Kossuth-díjas cimbalomművész, Ökrös Oszkár, vagy a tavaly meggyőző francia műsorral debütáló fiatal karmestertehetség, Robin Ticciati. Budapestre érkezik emellett Ilan Volkov, aki misszióként tekint a feledésbe merülő zeneszerzők műveinek újjáélesztésére, a horvát Radovan Vlatković, aki a világ egyik legkülönlegesebb kürtművésze, a szintén horvát fiatal zongoraművész, Dejan Lazić, aki korábban a londoni Promson is muzsikált már a BFZ-vel, és Budapesten is igen pozitív meglepetést okozott Schiff András beugrójaként, az egyedi hangú francia csellóművész, Sonia Wieder-Atherton, és a szintén visszatérő norvég csellista, Truls Mørk.

Fischer Iván az új évadban Ravelt, Debussyt, Dutilleux-t, Bartókot, Schubertet, Beethovent, Mendelssohnt, Mahlert, Lisztet és Strausst vezényel majd, a Titokkoncertek helyett azonban ezúttal karácsonyi koncerteket szerveznek Takács-Nagy Gábor vezényletével a Zeneakadémián.

A maraton főhőse Johannes Brahms lesz, tehát a páros kitérő (Mendelssohn-Schumann) után jövőre ismét egyetlen zeneszerző műveit játssza a Müpával közösen szervezett napon a magyarországi klasszikus zene krémje. A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastian-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel a BFZ, egy távol-keleti turné Kínában és Koreában, valamint egy nagy amerikai út New York-i, chicagói és bostoni hangversenyekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bach

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Klasszikus Nők a zenében

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Klasszikus bach

Lépjen fel a Google-re, és komponáljon valamit Bach stílusában

Bach születésénak 334. évfordulóján a Google mesterséges intelligenciája egysoros zeneművet komponál az Ön dallamából is.
Klasszikus hír

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Klasszikus hír

Eötvös Péter az Évad Művésze a Müpa 15. évadában

Bryn Terfel, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, Waltraud Meier, a Concentus Musicus Wien, Paavo Järvi és Rolando Villazón is fellép a Müpa 2019/20-as évadában.