Klasszikus

Európa legjobb egyházzenésze

2010.01.21. 11:42
Ajánlom
Egy brit karnagy kapja az idei Európai Egyházzenei Díjat. Marcus Creed a kitüntetést júliusban, Schwäbisch Gmünd városában, az Európai Egyházzenei Fesztivál keretében veheti át.

Az idén 12. alkalommal átadott díjat azoknak az előadóknak és zeneszerzőknek adják át, akik az egyházi zene területén kimagaslót alkotnak. A korábbi díjazottak névsorában Arvo Pärt, Sofia Gubaidulina, Krzysztof Penderecki és Helmuth Rilling ismegtalálható.

Az indoklás szerint Marcus Creed az egyházzenei művek magas színvonalú, stílusos előadásáért kapta az elismerést. A karnagy 1951-ben született Eastbourne-ban. A cambridge-i King's College, az oxfordi Christ Church College és a londoni Guildhall School of Music and Drama növendéke volt. 1977 óta él Berlinben, jelenleg a Deutsche Oper kórusának vezetője, és a német főváros művészeti egyetemének oktatója. A Neue Musik csoporttal és a Scharoun Ensemble-lal zongoristaként és karmesterként is dolgozott. 1987 és 2001 között a RIAS kamarakórust vezette, 2003 óta a SWR (Délnyugat-német Rádió) stuttgarti kórusának művészeti vezetője.

Az alábbi videón Händel Brockes-passióját vezényli. Közreműködik az Collegium Vocale Gent és az Akademie für Alte Musik, Berlin. (Hasonló felállásban Budapesten is elhangzott ez a produkció 2009. április 9-én.)
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Klasszikus videó

Így dolgozik otthonról egy szimfonikus zenekar

A Rotterdami Filharmonikusok otthonról dolgoznak, és az internet segítségével adják elő együtt Beethoven IX. szimfóniáját.
Klasszikus interjú

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.