Klasszikus

Európa legjobb egyházzenésze

2010.01.21. 11:42
Ajánlom
Egy brit karnagy kapja az idei Európai Egyházzenei Díjat. Marcus Creed a kitüntetést júliusban, Schwäbisch Gmünd városában, az Európai Egyházzenei Fesztivál keretében veheti át.

Az idén 12. alkalommal átadott díjat azoknak az előadóknak és zeneszerzőknek adják át, akik az egyházi zene területén kimagaslót alkotnak. A korábbi díjazottak névsorában Arvo Pärt, Sofia Gubaidulina, Krzysztof Penderecki és Helmuth Rilling ismegtalálható.

Az indoklás szerint Marcus Creed az egyházzenei művek magas színvonalú, stílusos előadásáért kapta az elismerést. A karnagy 1951-ben született Eastbourne-ban. A cambridge-i King's College, az oxfordi Christ Church College és a londoni Guildhall School of Music and Drama növendéke volt. 1977 óta él Berlinben, jelenleg a Deutsche Oper kórusának vezetője, és a német főváros művészeti egyetemének oktatója. A Neue Musik csoporttal és a Scharoun Ensemble-lal zongoristaként és karmesterként is dolgozott. 1987 és 2001 között a RIAS kamarakórust vezette, 2003 óta a SWR (Délnyugat-német Rádió) stuttgarti kórusának művészeti vezetője.

Az alábbi videón Händel Brockes-passióját vezényli. Közreműködik az Collegium Vocale Gent és az Akademie für Alte Musik, Berlin. (Hasonló felállásban Budapesten is elhangzott ez a produkció 2009. április 9-én.)
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.