Klasszikus

Európa várja a BFZ és Fischer Iván Bartók-Beethoven ciklusát

2005.05.25. 00:00
Ajánlom
A Fesztiválzenekar és Fischer Iván 2005-es évadjának egyik legjelentősebb projektje, a nagy érdeklődéssel várt, hét országot átfogó Bartók-Beethoven ciklus május 28-án indul Olaszországban. A sorozat keretében négy este elhangzik Beethoven összes zongoraversenye és Bartók szinte minden jelentősebb zenekari műve. A Beethoven-zongoraversenyek szólistája az amerikai Richard Goode.

A ciklus időben két részre oszlik. Az első két műsorban május 28. és június 4. között Pármában, Innsbruckban, Prágában (Prágai Tavasz Fesztivál) és a londoni Barbican Központban elhangzik Beethoven első három zongoraversenye, 8. szimfóniája és a Coriolan-nyitány, Bartóktól pedig a Tánc-szvit, a Magyar parasztdalok, a Concerto és A csodálatos mandarin szvit-változata.

A ciklus második, november 8-17. közötti részében Glasgow-ban, Newcastle-ben, Antwerpenben, Párizsban (Cité de la Musique), Londonban (Barbican Központ) és Essenben Beethoven utolsó két zongoraversenye és a Nagy fúga zenekari változata mellett műsorra kerül Bartóktól a Magyar képek, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, a Román népi táncok és A fából faragott királyfi.

Az európai koncertsorozathoz lemezfelvételek is kapcsolódnak: június közepén és novemberben Budapesten a zenekar, Fischer Iván és Richard Goode lemezre játssza az öt Beethoven-zongoraversenyt az amerikai Nonesuch lemezcég számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.