Klasszikus

Európa zenei országútján

2005.01.11. 00:00
Ajánlom
Az Incoronata, a Mátyás-templom Kulturális Központja koncertsorozatot indít „Európa zenei országútján" címmel, amelyen a Mátyás-templom Ének- és Zenekara az európai egyházi zene fejlődésének számukra jelentős központjait idézi meg az ott működött meghatározó jelentőségű szerzők műveivel.

A hangversenyek időpontjai: 2005. január 14. (Salzburg), február 18. (Bécs), április 15. (Eszterháza, Tata) és május 27. (Budapest). A koncertek a Mátyás-templomban lesznek este fély nyolc órától. Vezényel és a zeneműveket ismerteti Tardy László karnagy. A koncertsorozatra bérlet rendelhető Török Viktóriánál (tel.: 30/338-1139), valamint a templom pénztárában 9-17 óra között. A bérlet ára 3.000 forint. Az egyes hangversenyekre a belépőjegy ára 1.000 forint.

PROGRAM

Január 14. 19:30 – Salzburg
Caldara: Stabat Mater – részlet; M. Haydn: Offertorium; Mozart: F-dúr templomi szonáta; Sub tuum praesidium; Ave verum corpus; Vesperae Solennes de Confessore - Beatus vir; Kleine Orgelmesse - Sanctus, Benedictus
Km.: A Mátyás-templom Ének- és Zenekara, Hock Bertalan (orgona)
A műveket ismerteti és vezényli: Tardy László

Február 18. 19:30 – Bécs
Beethoven: C-dúr mise -Sanctus, Benedictus; Schubert: Salve Regina; B-dúr mise -Kyrie, Gloria; Bruckner: Locus iste; Beethoven: C-dúr mise-Credo
Km.: A Mátyás-templom Ének- és Zenekara, Hock Bertalan (orgona)
A műveket ismerteti és vezényli: Tardy László

Április 15. 19:30 – Eszterháza, Tata
Eszterházi Pál: Harmonia coelestis – részletek; Georg Werner: D-dúr templomi szonáta; J. Haydn: Orgonaverseny - I. tétel; Orgelsolomesse - Benedictus, Agnus Dei; Menner Bernát: G-dúr mise – Credo
Km.: A Mátyás-templom Ének- és Zenekara, Hock Bertalan (orgona)
A műveket ismerteti és vezényli: Tardy László

Május 27. 19:30 – Budapest
Seyler József: D-moll mise – Kyrie; Vavrinecz Mór: Requiem – részletek; Bogisich Mihály: Egyházi énekek; Liszt Ferenc: Via crucis – részletek; Krisztus Oratórium - Tu es Petrus
Km.: A Mátyás-templom Ének- és Zenekara, Hock Bertalan (orgona)
A műveket ismerteti és vezényli: Tardy László

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.