Klasszikus

Európa zenei szakemberei érkeznek júniusban Budapestre

2023.05.31. 14:50
Ajánlom
Három eseményre csaknem kétszáz zenei szakembert várnak június folyamán. A Bach 2 Future klasszikus zenei konferenciának a Müpa, a Jeunesses Musicales International workshopjának a Zeneakadémia, az Európai Zenei Tanács szakmai fórumának pedig a Magyar Zene Háza ad otthont.

A Bach 2 Future klasszikus zenei konferenciát június 6-7-én, az enCORE Accelerando fiatal klasszikus zenei menedzsereknek szóló workshopot a Jeunesses Musicales International (JMI) szervezésében június 4-5-én, az idén ötvenéves Magyar Zenei tanács (EMC) szakmai fórumát pedig június 8. és 10. között rendezik meg. A rendezvényekhez kapcsolódva az EMC, a Nemzetközi Zenei Tanács (IMC) és a JMI is Budapesten tartja elnökségi ülését.

A Bach 2 Future konferencia 2019 óta minden évben izgalmas témákkal csábítja Budapestre a klasszikus zene jövőjét kutató szakembereket. A rendezvény az idén három nemzetközi szervezettel – ICMA, IMZ, Kreatív Európa – együttműködésben az online közvetítések lehetőségeit, a nyomtatott és online magazinokat, klasszikus zenei rádiókat érintő átalakulásokat és az európai zenei hálózatokat állítja középpontba.

Az enCORE Accelerando fiatal klasszikus zenei menedzsereknek szóló workshop szervezője a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a hatvan országban aktív JMI.

A rendezvény Berlin és Varsó után Budapesten talált otthonra,

a tíz országból érkező fiatalok két napon át öt szakember segítségével készülnek fel azokra a prezentációkra, amelyeket a Bach 2 Future konferencia közönsége előtt tartanak meg.

Az European Forum on Music (EFM) a zenei szakma legfontosabb európai rendezvénye. Az Európai Zenei Tanács ernyőszervezetként nemcsak a tagországok zenei tanácsait tömöríti, de az egyes részterületeket – köztük fesztiválokat, zenekarokat, rádiókat, zeneiskolákat – képviselő nemzetközi szervezeteket is. A rendezvényt az EMC ötvenéves jubileuma mellett az is különlegessé teszi, hogy a 2019-es párizsi fórum óta először tartják élőben a találkozót. A Sustain Music alcímet viselő konferenciát követően tartják meg az EMC tisztújító közgyűlését.

„Nehéz túlbecsülni annak a jelentőségét, hogy Budapest ad otthont a zenei szektor legfontosabb európai rendezvényének – ráadásul az első élő találkozónak a pandémia óta és éppen az EMC kettős jubileumának évében” – emelte ki az esemény közleményében Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke.

A konferencia záróeseménye a World Youth Choir (Ifjúsági Világkórus) koncertje lesz június 10-én este a Zeneakadémián. A kórus látogatása az Európai Kórusszövetség (ECA), a JM Hungary és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Program együttműködésében valósul meg. A World Youth Choir másnap Veszprémben is koncertet ad.

Fejléckép: A Müpa belső tere (fotó/forrás: Posztos János / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.