Klasszikus

Európai Egyházzenei Díj 2009

2009.03.04. 00:00
Ajánlom
Sofia Gubaidulina kapta az ötezer eurós díjat, amelyet Schwäbisch Gmünd városa alapított. A díjátadásra júliusban kerül sor, a város Augustinus-templomában, az Európai Egyházzenei Fesztivál keretében, ahol felhangzanak Sofia Gubaidulina művei is a Litván Rádió Kórusának és Ramon Jaffénak előadásában.

Az orosz zeneszerző nő magas színvonalú és nagy kifejező erejű egyházi műveiért érdemelte ki az idén 11. alkalommal odaítélt díjat, amelynek korábbi kitüntetettjei között Krzysztof Penderecki, Arvo Pärt, Peter Schreier és Helmuth Rilling is megtalálható. Az indoklás szerint expresszív, spirituális és személyes kompozíciói a mindennapok élményeit új megvilágításba helyezik, azoknak új horizontot nyitnak.

Sofia Gubaidulina 1931-ben született Csisztopolban. A kazanyi és a moszvai konzervatóriumban zongora és zeneszerzés szakon tanult, diplomázás után Visszarion Scsebalin mellett töltötte az aspirantúra éveit. 1963 óta szabadfoglalkozású zeneszerző. 1975-ben Vjacseszlav Artyomovval és Viktor Szuszlinnal megalapították az Asztraea együttest, amelyben orosz, kaukázusi, közép- és kelet-ázsiai hangszereken játszottak. Az 1992 óta Hamburg mellett élő Gubiadulina a berlini Művészeti Akadémia, a hamburgi Szabad Művészeti Akadémia és a stockholmi Királyi Zeneakadémia tagja, más elismerések mellett az Orosz Állami Díj, a japán császár érmének és a Goethe-medál kitüntetettje.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.