Klasszikus

Európai jazz és etno a csatlakozásra

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
A szervezett ingyenes programok túlcsorduló kínálatát végignézve alighanem zenében és táncban úszik az egész ország a mostani ünnepi hétvégén. A fővárosi programok közül válogatunk.

A Millenárison a programok már 29-én elkezdődnek, amikor egy igazi européer, de művészetszemléletében ízig-vérig keleti zenész, Gadó Gábor tart nyilvános koncertfelvételt két remek francia zenésszel, Alban Darche szaxofonossal és Sebastien Boisseau bőgőssel. A zenészek vasárnap vonultak stúdióba, hogy a kitűnő francia szaxofonos által komponált számokat rögzítsék. A lemez megjelentetését őszre tervezi a BMC kiadó. A produkcióra a francia Jazzman zenei magazin munkatársa is Magyarországra látogat, hogy folyóirata beszámolhasson az eseményről. Gadó Gábor a párizsi zenei élet nagyon elismert és népszerű figurája. A Millenárison hallható koncerten az RTQ vonósnégyes kíséri a triót.

A Millenáris további programjai is kecsegtetőek. Április 30-án, a parkban felállított színpadon a szintén jó párizsi kapcsolatokkal rendelkező énekesnő, Palya Beáta zenekara, a Folkestra lép föl, ezt követi a Besh o droM együttes koncertje. Május 1-jén az Ando Drom együttes egykori énekesnőjének, Juhász Miczura Mónikának szólólemeze csendül föl. A lemez különlegessége a kitűnő közreműködő zenészek sora: a hangszerelést a sok mindenen remekül játszó Monori András végezte, az ütőhangszerek mögött Dés András és Szalai Péter közreműködik, Lukáts Miklós pedig cimbalmon játszik. Miczu hangja elképesztő élmény minden egyes megszólalásakor, célja pedig új lemezével az, hogy a magyar cigány folkzenei kultúrát egy szélesebb paradigmarendszerbe helyezze. Koncetjeiknek fontos kelléke a nyugati legmagasabb elvárásokat is kielégítő színvonalú hangtechnika.

A Millenáris EU-csatlakozási koncertjeire a belépés díjtalan!

A másik fontos helyszín a Hősök tere, ahol három EU-ország ikon jelentőségű zenekara ad – szintén ingyenes – koncertet. Este 7 órakor a Ghymes zenekar nyitja a sort – a népes rajongótábort ismerve alighanem gyorsan kialakul az este jó hangulata. Az ír énekes, Shane McGovan saját zenekarával, a Popes-szal ugyan előbb punk-rockra adta a fejét, később azonban az egyik legkarakteresebb ír kocsmazenekar vált belőlük. Különlegességük, hogy karcos megszólalásuk mindig ott hordozza gyökereiben az ír táncok lüktetését, vitalitását. A Finnországból érkező Värttinä együttes négy fantasztikus énekesnőjéből a legutóbbi lemezükön már csak hárman maradtak, ám zenei megszólalásuk ugyanolyan izgalmas, akárcsak 4-5 évvel ezelőtt, amikor a Margitszigeten először mutatkoztak be a magyar közönség előtt. Az együttes zenéje lényegében finn és lapp népdalok feldolgozása, ahol az autentikus énekstílust nagyon profi hangszeres háttér egészíti ki, frappáns szóló-hangszeresekkel, hangzatos ritmusszekcióval. Ugyanennek a napnak a francia (algériai) sztárja az a Khaled, aki bevándorló létére a mai francia popzene egyik legnagyobb sztárja. Az 1960-ban Oránban született énekes a rai nevű stílus egyik igazi nemzeti hőse volt pályája kezdetén, amikor a munkanélküliségből, a nyomorból és az egypártrendszerből fakadó társadalmi elégedetlenség, illetve az iszlám fundamentalizmus erősödése volt jellemző. Ekkoriban vált a katonai szolgálatot elutasító és a szabadságjogokért kiálló ifjúság „szamizdat” zenéjévé a rai, a mozgalom szócsövévé pedig az 1988-ban 28 éves előadó, akinek egyik slágere a tüntetők himnusza lett. A rai mára persze nem rendelkezik azzal a kultikus jelleggel, mint 20 évvel ezelőtt, de Khaled megcsinálta a szerencséjét, neve azóta a francia és az algériai kultúra részét egyaránt képezi, nem utolsó sorban zenei adottságai miatt.

A rai műfajának egyébként egy másik képviselője is ellátogat Budapestre májusban: 29-én Rashid Taha lép fel a Millenáris Teátrumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.