Klasszikus

Európai körút

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
A Fischer Annie ösztöndíjas énekes, Kertész András nemrégiben Londonban, a Hungarian Cultural Centerben adott nagysikerű koncertet Kodály, Kurtág és Mendelssohn műveiből. A fiatal művész most Helsinkiben lép fel a Kodály hét keretében.

A napokban, 2007. március 12. és 19. között Helsinkiben, a Magyar Kulturális és Tudományos Központban valamint a Sibelius Akadémián és Helsinki környéki városok városokban találkozhat a finn közönség Kertész Andrással, aki 2007. április 23-án Rómában ad koncertet Kodály és Kurtág dalaiból valamint Liszt műveiből.

Kertész András 1977-ben született Budapesten. 1985-ben kezdte zenei tanulmányait a debreceni zeneiskola zongora tanszakán, majd 1994-ben felvételt nyert a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába magánének szakra. Ezzel párhuzamosan 1989-től először, mint statiszta, majd énekkari tag dolgozott a debreceni Csokonai Színházban. 1989-ben felvételt nyert a budapesti zeneakadémiára, ahol 2002-ben diplomázott magánénektanár, ének-kamaraművész szakon.

Tanulmányait 2004-ben folytatta a Pécsi Tudományegyetemen Kincses Veronikánál, ahol 2006-ban szerezte meg master fokozatát, mint énekművész-, tanár. Számtalan mesterkurzuson vett részt, tanárai voltak: Kertész Tamás, Forrai Zsuzsa, Kincses Veronika, valamint Polgár László, Maria Teresa Uribe, Csengery Adrienne, Oberfrank Géza, Pitti Katalin, Ionel Pantea, Jeanne Hanny, Walter C. Moore, Claus Ocker. 2006-ban elnyerte a Magyar Állam Fischer Annie ösztöndíját. 2005-ben egyik alapítója volt a MusiciansWho komolyzenei portálnak.

Az elmúlt 13 évben több mint 430 koncerten láthatta a közönség. Magyarország valamennyi nagyvárosában és külföldön is rendszeresen fellép. Operaszerepei többek között: E. Humperdinck: Jancsi és Juliska, Apa, E. Humperdinck: Jancsi és Juliska, Boszorkány, G. F. Händel: Julius Caesar, Ptolemaios, G. Puccini: Tosca, Sekrestyés, Kodály Zoltán: Háry János, Háry, Mozart: A varázsfuvola, Papageno, Mozart: Figaro házassága, Figaro, Mozart: Figaro házassága, Gróf, Ruggero Leoncavallo: Bajazzók, Silvio. Repertoárja számtalan zeneszerző műveit tartalmazza, többek között: J. S. Bach, Bartók Béla, A. Berg, L. van Beethoven, G. Bizet, Bononcini, Brahms, Caccini, Carissimi, Chopin, Csajkovszkij, Donizetti, de Falla, Gounod, Händel, Haydn, Kálmán Imre, Kodály, Kurtág György, Lehár, Liszt, Mendelssohn, Mozart, Paisiello, Pergolesi, Purcell, Rossini, J. Strauss, R. Strauss, Schubert, Schumann, Wagner, Hugo Wolf műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.