Klasszikus

Európai körút

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
A Fischer Annie ösztöndíjas énekes, Kertész András nemrégiben Londonban, a Hungarian Cultural Centerben adott nagysikerű koncertet Kodály, Kurtág és Mendelssohn műveiből. A fiatal művész most Helsinkiben lép fel a Kodály hét keretében.

A napokban, 2007. március 12. és 19. között Helsinkiben, a Magyar Kulturális és Tudományos Központban valamint a Sibelius Akadémián és Helsinki környéki városok városokban találkozhat a finn közönség Kertész Andrással, aki 2007. április 23-án Rómában ad koncertet Kodály és Kurtág dalaiból valamint Liszt műveiből.

Kertész András 1977-ben született Budapesten. 1985-ben kezdte zenei tanulmányait a debreceni zeneiskola zongora tanszakán, majd 1994-ben felvételt nyert a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába magánének szakra. Ezzel párhuzamosan 1989-től először, mint statiszta, majd énekkari tag dolgozott a debreceni Csokonai Színházban. 1989-ben felvételt nyert a budapesti zeneakadémiára, ahol 2002-ben diplomázott magánénektanár, ének-kamaraművész szakon.

Tanulmányait 2004-ben folytatta a Pécsi Tudományegyetemen Kincses Veronikánál, ahol 2006-ban szerezte meg master fokozatát, mint énekművész-, tanár. Számtalan mesterkurzuson vett részt, tanárai voltak: Kertész Tamás, Forrai Zsuzsa, Kincses Veronika, valamint Polgár László, Maria Teresa Uribe, Csengery Adrienne, Oberfrank Géza, Pitti Katalin, Ionel Pantea, Jeanne Hanny, Walter C. Moore, Claus Ocker. 2006-ban elnyerte a Magyar Állam Fischer Annie ösztöndíját. 2005-ben egyik alapítója volt a MusiciansWho komolyzenei portálnak.

Az elmúlt 13 évben több mint 430 koncerten láthatta a közönség. Magyarország valamennyi nagyvárosában és külföldön is rendszeresen fellép. Operaszerepei többek között: E. Humperdinck: Jancsi és Juliska, Apa, E. Humperdinck: Jancsi és Juliska, Boszorkány, G. F. Händel: Julius Caesar, Ptolemaios, G. Puccini: Tosca, Sekrestyés, Kodály Zoltán: Háry János, Háry, Mozart: A varázsfuvola, Papageno, Mozart: Figaro házassága, Figaro, Mozart: Figaro házassága, Gróf, Ruggero Leoncavallo: Bajazzók, Silvio. Repertoárja számtalan zeneszerző műveit tartalmazza, többek között: J. S. Bach, Bartók Béla, A. Berg, L. van Beethoven, G. Bizet, Bononcini, Brahms, Caccini, Carissimi, Chopin, Csajkovszkij, Donizetti, de Falla, Gounod, Händel, Haydn, Kálmán Imre, Kodály, Kurtág György, Lehár, Liszt, Mendelssohn, Mozart, Paisiello, Pergolesi, Purcell, Rossini, J. Strauss, R. Strauss, Schubert, Schumann, Wagner, Hugo Wolf műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.