Klasszikus

Európai körút

2007.03.19. 00:00
Ajánlom
A Fischer Annie ösztöndíjas énekes, Kertész András nemrégiben Londonban, a Hungarian Cultural Centerben adott nagysikerű koncertet Kodály, Kurtág és Mendelssohn műveiből. A fiatal művész most Helsinkiben lép fel a Kodály hét keretében.

A napokban, 2007. március 12. és 19. között Helsinkiben, a Magyar Kulturális és Tudományos Központban valamint a Sibelius Akadémián és Helsinki környéki városok városokban találkozhat a finn közönség Kertész Andrással, aki 2007. április 23-án Rómában ad koncertet Kodály és Kurtág dalaiból valamint Liszt műveiből.

Kertész András 1977-ben született Budapesten. 1985-ben kezdte zenei tanulmányait a debreceni zeneiskola zongora tanszakán, majd 1994-ben felvételt nyert a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolába magánének szakra. Ezzel párhuzamosan 1989-től először, mint statiszta, majd énekkari tag dolgozott a debreceni Csokonai Színházban. 1989-ben felvételt nyert a budapesti zeneakadémiára, ahol 2002-ben diplomázott magánénektanár, ének-kamaraművész szakon.

Tanulmányait 2004-ben folytatta a Pécsi Tudományegyetemen Kincses Veronikánál, ahol 2006-ban szerezte meg master fokozatát, mint énekművész-, tanár. Számtalan mesterkurzuson vett részt, tanárai voltak: Kertész Tamás, Forrai Zsuzsa, Kincses Veronika, valamint Polgár László, Maria Teresa Uribe, Csengery Adrienne, Oberfrank Géza, Pitti Katalin, Ionel Pantea, Jeanne Hanny, Walter C. Moore, Claus Ocker. 2006-ban elnyerte a Magyar Állam Fischer Annie ösztöndíját. 2005-ben egyik alapítója volt a MusiciansWho komolyzenei portálnak.

Az elmúlt 13 évben több mint 430 koncerten láthatta a közönség. Magyarország valamennyi nagyvárosában és külföldön is rendszeresen fellép. Operaszerepei többek között: E. Humperdinck: Jancsi és Juliska, Apa, E. Humperdinck: Jancsi és Juliska, Boszorkány, G. F. Händel: Julius Caesar, Ptolemaios, G. Puccini: Tosca, Sekrestyés, Kodály Zoltán: Háry János, Háry, Mozart: A varázsfuvola, Papageno, Mozart: Figaro házassága, Figaro, Mozart: Figaro házassága, Gróf, Ruggero Leoncavallo: Bajazzók, Silvio. Repertoárja számtalan zeneszerző műveit tartalmazza, többek között: J. S. Bach, Bartók Béla, A. Berg, L. van Beethoven, G. Bizet, Bononcini, Brahms, Caccini, Carissimi, Chopin, Csajkovszkij, Donizetti, de Falla, Gounod, Händel, Haydn, Kálmán Imre, Kodály, Kurtág György, Lehár, Liszt, Mendelssohn, Mozart, Paisiello, Pergolesi, Purcell, Rossini, J. Strauss, R. Strauss, Schubert, Schumann, Wagner, Hugo Wolf műveit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.