Klasszikus

Európai Kulturális Évad

2008.11.21. 00:00
Ajánlom
Az Európai Unió Francia Elnökségének keretében 2008 második félévében Európai Kulturális Évad kerül megrendezésre elsősorban Franciaországban. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódik azonban 26 kultúrpáros projekt, ahol a tagállamok művészei francia társaikkal lépnek fel Franciaországban és hazájukban: a Comédie-Francaise ebből az alkalomból kétszer is játszik a Nemzeti Színházban. A Francia Intézet is csatlakozott az Évadhoz: ma este például kiállítás nyílik, és Francois Chaplin zongoraestet ad, december 10-én pedig Olivier Messiaen-emlékkoncertre kerül sor a Művészetek Palotájában.

Az Európai Kluturális Évad Renaud Donnedieu de Vabres hatásköre alá tartozik, aki az Európai Unió soros francia elnökségének kulturális nagykövete. A kultúrdiplomata négy évvel ezelőtt járt utoljára Magyarországon egy kiállítás kapcsán, ma este pedig ismét egy megnyitón vesz részt. A Francia Intézetben rendezett Erasmus-ösztöndíjasok kiállítását nyitja meg Mi tetszik Franciaországban? címmel. A megnyitó után, este nyolctól kerül sor Francois Chaplin koncertjére, ahol Chopin és Debussy művei csendülnek fel.

Renaud Donnedieu de Vabres kifejtette, hogy az Európai Unió Francia Elnökségének keretében a kultúrának stratégiai szerepet szánnak, és azt szeretnék, hogy a kulturális események ne csak az értelmiségiek időtöltése legyen, hanem közös, dinamikus tevékenységgé váljon. Magyarországot kulturális nagyhatalomként aposztrofálta, ahol az identitást és a kisebbségeket egyránt tiszteletben tartják, ahol hihetetlenül nagy a kulturális tőke, ahol nagyon sok tehetséges ember él (a Nobel-díjasokat hozta fel példának), és ahol már az újabb generáció is megfelelő nyitottsággal rendelkezik.

Jérome Bloch, Franciaország budapesti kulturális attaséja a budapesti programokat mutatta be: Mi tetszik Franciaországban? című kiállítást, Francois Chaplin zongoraestjét, a november 25-i filmvetítést és vitaestet a Mediterrán Unióról és a 9.81 Társulat cirkuszművészeti bemutatóját a Trafóban, amelyre november 28. és 30. között kerül sor. December 4-én könyvbemutatóval emlékeznek a 100 éve született Simone de Beauvoirra, december 10-én pedig egy másik 100 éve született művész emlékére adnak koncertet a Zeneakadémián. Az Olivier Messiaen-emlékkoncert három intézmény, a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia, a Francia Intézet és egy együttes, az Amadinda Ütőegyüttes kooprodukciója. Magyarországon először csendül fel a francia zeneszerző Turangalila-szimfóniája, amelyben egy olyan különleges hangszer, az onde martenot is megszólal Bruno Perrault kezei alatt, amely a szintetizátor elődjeként tartanak számon. A koncerten közreműködik még Jean-Efflam Bavouzet, Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora), a dirigensi pulpituson Rácz Zoltán áll majd.

December 19-én és 20-án a nagymúltú társulat a Comédie-Francaise lép fel egy klasszikus (Moliére: Kényeskedők) és egy kortárs darabbal (Spiro Scimone: La Festa). Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója szerint ez a műsorösszeállítás, és maga a Comédie-Francaise is remek példa arra, hogy a hagyományos és a kortárs milyen békésen megférnek egymás mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 20-i előadást a pedagógusoknak ajánlják, oly módon, hogy karácsonyi ajándékként az ország különböző pontjairól érkező tanároknak a Le Chéque Déjeuner Kft. támogatásának köszönhetően jelképes áron, 100-os belépőt biztosít. Ezzel a gesztussal olyan szövetségeseket szeretnének találni a pedagógusok személyében, akik majd később a tanítványaikat is szívesen hozzák a Nemzetibe.

Az Európai Kulturális Évad 2008 december 31-én zárul, de addig még bő egy, színes és színvonalas hónap várja a kultúra iránt érzékeny, érdeklődő közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.