Klasszikus

Európai Kulturális Évad

2008.11.21. 00:00
Ajánlom
Az Európai Unió Francia Elnökségének keretében 2008 második félévében Európai Kulturális Évad kerül megrendezésre elsősorban Franciaországban. Ehhez a programsorozathoz kapcsolódik azonban 26 kultúrpáros projekt, ahol a tagállamok művészei francia társaikkal lépnek fel Franciaországban és hazájukban: a Comédie-Francaise ebből az alkalomból kétszer is játszik a Nemzeti Színházban. A Francia Intézet is csatlakozott az Évadhoz: ma este például kiállítás nyílik, és Francois Chaplin zongoraestet ad, december 10-én pedig Olivier Messiaen-emlékkoncertre kerül sor a Művészetek Palotájában.

Az Európai Kluturális Évad Renaud Donnedieu de Vabres hatásköre alá tartozik, aki az Európai Unió soros francia elnökségének kulturális nagykövete. A kultúrdiplomata négy évvel ezelőtt járt utoljára Magyarországon egy kiállítás kapcsán, ma este pedig ismét egy megnyitón vesz részt. A Francia Intézetben rendezett Erasmus-ösztöndíjasok kiállítását nyitja meg Mi tetszik Franciaországban? címmel. A megnyitó után, este nyolctól kerül sor Francois Chaplin koncertjére, ahol Chopin és Debussy művei csendülnek fel.

Renaud Donnedieu de Vabres kifejtette, hogy az Európai Unió Francia Elnökségének keretében a kultúrának stratégiai szerepet szánnak, és azt szeretnék, hogy a kulturális események ne csak az értelmiségiek időtöltése legyen, hanem közös, dinamikus tevékenységgé váljon. Magyarországot kulturális nagyhatalomként aposztrofálta, ahol az identitást és a kisebbségeket egyránt tiszteletben tartják, ahol hihetetlenül nagy a kulturális tőke, ahol nagyon sok tehetséges ember él (a Nobel-díjasokat hozta fel példának), és ahol már az újabb generáció is megfelelő nyitottsággal rendelkezik.

Jérome Bloch, Franciaország budapesti kulturális attaséja a budapesti programokat mutatta be: Mi tetszik Franciaországban? című kiállítást, Francois Chaplin zongoraestjét, a november 25-i filmvetítést és vitaestet a Mediterrán Unióról és a 9.81 Társulat cirkuszművészeti bemutatóját a Trafóban, amelyre november 28. és 30. között kerül sor. December 4-én könyvbemutatóval emlékeznek a 100 éve született Simone de Beauvoirra, december 10-én pedig egy másik 100 éve született művész emlékére adnak koncertet a Zeneakadémián. Az Olivier Messiaen-emlékkoncert három intézmény, a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia, a Francia Intézet és egy együttes, az Amadinda Ütőegyüttes kooprodukciója. Magyarországon először csendül fel a francia zeneszerző Turangalila-szimfóniája, amelyben egy olyan különleges hangszer, az onde martenot is megszólal Bruno Perrault kezei alatt, amely a szintetizátor elődjeként tartanak számon. A koncerten közreműködik még Jean-Efflam Bavouzet, Ránki Dezső, Klukon Edit (zongora), a dirigensi pulpituson Rácz Zoltán áll majd.

December 19-én és 20-án a nagymúltú társulat a Comédie-Francaise lép fel egy klasszikus (Moliére: Kényeskedők) és egy kortárs darabbal (Spiro Scimone: La Festa). Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója szerint ez a műsorösszeállítás, és maga a Comédie-Francaise is remek példa arra, hogy a hagyományos és a kortárs milyen békésen megférnek egymás mellett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 20-i előadást a pedagógusoknak ajánlják, oly módon, hogy karácsonyi ajándékként az ország különböző pontjairól érkező tanároknak a Le Chéque Déjeuner Kft. támogatásának köszönhetően jelképes áron, 100-os belépőt biztosít. Ezzel a gesztussal olyan szövetségeseket szeretnének találni a pedagógusok személyében, akik majd később a tanítványaikat is szívesen hozzák a Nemzetibe.

Az Európai Kulturális Évad 2008 december 31-én zárul, de addig még bő egy, színes és színvonalas hónap várja a kultúra iránt érzékeny, érdeklődő közönséget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.