Klasszikus

Európai Örökség-díjat kap a Zeneakadémia

2016.02.27. 12:46
Ajánlom
Az Európai Örökség-díj alapvető küldetése, hogy megjelölje és elismerje azokat az európai örökségi helyszíneket, amelyek valamilyen szempontból fontosak nemcsak a helyi közösség számára, hanem az európai identitás, a közös európai történelem szempontjából is.

A díj azt is kifejezi, hogy a helyszínt az adott helyi közösség megbecsüli, példásan felújítja, karban tartja és figyel arra, hogy a jövő Európája számára is mondanivalója legyen - hangsúlyozta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az Európai Örökség Címmel Rendelkező Helyszínek Hálózatának sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországról elsőként a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark kapta meg tavaly az Európai Örökség-díjat.

Zeneakadémia

Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Fazekas Istvan)

Navracsics Tibor kiemelte: a Zeneakadémia a maga szecessziós épületével, hangulatával, az itt történt eseményekkel jól jelzi azt a közép-európai polgárságot és polgárosodást, amely Magyarország elvitathatatlan, komoly és jelentős hozzájárulása az európai kultúrához, identitáshoz és fejlődéshez.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a Zeneakadémia épülete maga is kifejezi azt, hogy a magyar kultúra európai színvonalú, hiszen mint épület és mint tartalom egyaránt jogosult az Európai Örökség címre. "Büszkék lehetünk arra, hogy Európa ezt az értéket elismeri" - hangsúlyozta, hozzátéve: a díjat elnyert két magyar helyszín más-más okból, de erős szimbólumként mutatja azt, hogy a magyarok hogyan tudnak részt venni az európai történelem alakításában és milyen szerepet vállalnak az európai kultúrában.

Zeneakadémia

Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Mudra László)

A helyettes államtitkár rámutatott: a magyar kormány komoly erőfeszítéseket tesz kulturális értékeink megőrzése érdekében. Példaként említette a felújított Várkert Bazár és Pesti Vigadó épületét, a budai Vár fejlesztésére irányuló Nemzeti Hauszmann Tervet, valamint a Nemzeti Kastély- és Várprogramot.

A sajtótájékoztatót a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, a Pro Progressione Kft., az Európa Pont és a Kultúrpont Iroda szerdán kezdődött konferenciájának utolsó napján rendezték. A tanácskozás célja az volt, hogy az Európai Örökség címmel rendelkező helyszínekből egy aktív hálózat alakuljon ki, amely megfelelő struktúrát biztosítana a nemzetközi együttműködésekhez. Az eseményen a helyszínek több mint fele vett részt mintegy 10 különböző országból.

Petrányi Barna, a Pro Progressione Kft. igazgatója elmondta, hogy külön workshopok foglalkoztak a közös oktatási programokkal, a mobilitási programokkal, a helyszíneket népszerűsítő tevékenységekkel, a turizmussal és marketinggel, a kapacitásbővítéssel és a strukturált hálózattal. Hozzáfűzte: a mobilitás területén eljutottak olyan szintre, hogy közös programokat tudnak majd megvalósítani, emellett kialakultak hosszabb távú együttműködési tervek is.

Az Európai Bizottság február elején összesen kilenc helyszín felvételéről döntött az Európai Örökség-listára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett a horvátországi Krapinában található Neander-völgyi lelőhely és múzeum, a csehországi Olomouc Premysl-vára és az Érseki Palota Múzeuma, a portugáliai Sagres-fok, a bécsi Hofburg, az észtországi tartui egyetem történelmi épületegyüttese, a belgiumi Monsban lévő Mundaneum, az I. világháború keleti frontjának 123. számú temetője Lengyelországban és a franciaországi, strasbourgi európai negyed is Európai Örökség-díjat kap. Az elmúlt két évben a listára felvett helyszínekkel együtt így már 29 viselheti az Európai Örökség címet.

ED13EFE8-9498-42EC-BC01-B7474CCFBDE9

ED13EFE8-9498-42EC-BC01-B7474CCFBDE9

Agykutatás a Zeneakadémián

A Zeneakadémia vezetésével működő Kodály-program csatlakozott egy nemzetközi agykutatási projekthez, melynek keretében azt vizsgálják, milyen jótékony hatása van a zenének és az éneklésnek az agyra, a gyerekek fejlődésére. Erről, és a Zeneakadémia további terveiről, ide kattintva olvashat részletesebben. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.
Klasszikus ajánló

Grúzia egy estére Budapestre költözik

Az Ignis Fatuus Kamaraegyüttes előadásában egy nem túl távoli, de itthon kevéssé ismert ország zenéje szólal meg április 26-án az Ádám Jenő Zeneiskola Kamaratermében este héttől.