Klasszikus

Európai Örökség-díjat kap a Zeneakadémia

2016.02.27. 12:46
Ajánlom
Az Európai Örökség-díj alapvető küldetése, hogy megjelölje és elismerje azokat az európai örökségi helyszíneket, amelyek valamilyen szempontból fontosak nemcsak a helyi közösség számára, hanem az európai identitás, a közös európai történelem szempontjából is.

A díj azt is kifejezi, hogy a helyszínt az adott helyi közösség megbecsüli, példásan felújítja, karban tartja és figyel arra, hogy a jövő Európája számára is mondanivalója legyen - hangsúlyozta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az Európai Örökség Címmel Rendelkező Helyszínek Hálózatának sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországról elsőként a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark kapta meg tavaly az Európai Örökség-díjat.

Zeneakadémia

Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Fazekas Istvan)

Navracsics Tibor kiemelte: a Zeneakadémia a maga szecessziós épületével, hangulatával, az itt történt eseményekkel jól jelzi azt a közép-európai polgárságot és polgárosodást, amely Magyarország elvitathatatlan, komoly és jelentős hozzájárulása az európai kultúrához, identitáshoz és fejlődéshez.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a Zeneakadémia épülete maga is kifejezi azt, hogy a magyar kultúra európai színvonalú, hiszen mint épület és mint tartalom egyaránt jogosult az Európai Örökség címre. "Büszkék lehetünk arra, hogy Európa ezt az értéket elismeri" - hangsúlyozta, hozzátéve: a díjat elnyert két magyar helyszín más-más okból, de erős szimbólumként mutatja azt, hogy a magyarok hogyan tudnak részt venni az európai történelem alakításában és milyen szerepet vállalnak az európai kultúrában.

Zeneakadémia

Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Mudra László)

A helyettes államtitkár rámutatott: a magyar kormány komoly erőfeszítéseket tesz kulturális értékeink megőrzése érdekében. Példaként említette a felújított Várkert Bazár és Pesti Vigadó épületét, a budai Vár fejlesztésére irányuló Nemzeti Hauszmann Tervet, valamint a Nemzeti Kastély- és Várprogramot.

A sajtótájékoztatót a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, a Pro Progressione Kft., az Európa Pont és a Kultúrpont Iroda szerdán kezdődött konferenciájának utolsó napján rendezték. A tanácskozás célja az volt, hogy az Európai Örökség címmel rendelkező helyszínekből egy aktív hálózat alakuljon ki, amely megfelelő struktúrát biztosítana a nemzetközi együttműködésekhez. Az eseményen a helyszínek több mint fele vett részt mintegy 10 különböző országból.

Petrányi Barna, a Pro Progressione Kft. igazgatója elmondta, hogy külön workshopok foglalkoztak a közös oktatási programokkal, a mobilitási programokkal, a helyszíneket népszerűsítő tevékenységekkel, a turizmussal és marketinggel, a kapacitásbővítéssel és a strukturált hálózattal. Hozzáfűzte: a mobilitás területén eljutottak olyan szintre, hogy közös programokat tudnak majd megvalósítani, emellett kialakultak hosszabb távú együttműködési tervek is.

Az Európai Bizottság február elején összesen kilenc helyszín felvételéről döntött az Európai Örökség-listára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett a horvátországi Krapinában található Neander-völgyi lelőhely és múzeum, a csehországi Olomouc Premysl-vára és az Érseki Palota Múzeuma, a portugáliai Sagres-fok, a bécsi Hofburg, az észtországi tartui egyetem történelmi épületegyüttese, a belgiumi Monsban lévő Mundaneum, az I. világháború keleti frontjának 123. számú temetője Lengyelországban és a franciaországi, strasbourgi európai negyed is Európai Örökség-díjat kap. Az elmúlt két évben a listára felvett helyszínekkel együtt így már 29 viselheti az Európai Örökség címet.

ED13EFE8-9498-42EC-BC01-B7474CCFBDE9

ED13EFE8-9498-42EC-BC01-B7474CCFBDE9

Agykutatás a Zeneakadémián

A Zeneakadémia vezetésével működő Kodály-program csatlakozott egy nemzetközi agykutatási projekthez, melynek keretében azt vizsgálják, milyen jótékony hatása van a zenének és az éneklésnek az agyra, a gyerekek fejlődésére. Erről, és a Zeneakadémia további terveiről, ide kattintva olvashat részletesebben. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.