Klasszikus

Európai Örökség-díjat kap a Zeneakadémia

2016.02.27. 12:46
Ajánlom
Az Európai Örökség-díj alapvető küldetése, hogy megjelölje és elismerje azokat az európai örökségi helyszíneket, amelyek valamilyen szempontból fontosak nemcsak a helyi közösség számára, hanem az európai identitás, a közös európai történelem szempontjából is.

A díj azt is kifejezi, hogy a helyszínt az adott helyi közösség megbecsüli, példásan felújítja, karban tartja és figyel arra, hogy a jövő Európája számára is mondanivalója legyen - hangsúlyozta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa az Európai Örökség Címmel Rendelkező Helyszínek Hálózatának sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországról elsőként a soproni Páneurópai Piknik Emlékpark kapta meg tavaly az Európai Örökség-díjat.

Zeneakadémia

Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Fazekas Istvan)

Navracsics Tibor kiemelte: a Zeneakadémia a maga szecessziós épületével, hangulatával, az itt történt eseményekkel jól jelzi azt a közép-európai polgárságot és polgárosodást, amely Magyarország elvitathatatlan, komoly és jelentős hozzájárulása az európai kultúrához, identitáshoz és fejlődéshez.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára elmondta: a Zeneakadémia épülete maga is kifejezi azt, hogy a magyar kultúra európai színvonalú, hiszen mint épület és mint tartalom egyaránt jogosult az Európai Örökség címre. "Büszkék lehetünk arra, hogy Európa ezt az értéket elismeri" - hangsúlyozta, hozzátéve: a díjat elnyert két magyar helyszín más-más okból, de erős szimbólumként mutatja azt, hogy a magyarok hogyan tudnak részt venni az európai történelem alakításában és milyen szerepet vállalnak az európai kultúrában.

Zeneakadémia

Zeneakadémia (Fotó/Forrás: Mudra László)

A helyettes államtitkár rámutatott: a magyar kormány komoly erőfeszítéseket tesz kulturális értékeink megőrzése érdekében. Példaként említette a felújított Várkert Bazár és Pesti Vigadó épületét, a budai Vár fejlesztésére irányuló Nemzeti Hauszmann Tervet, valamint a Nemzeti Kastély- és Várprogramot.

A sajtótájékoztatót a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, a Pro Progressione Kft., az Európa Pont és a Kultúrpont Iroda szerdán kezdődött konferenciájának utolsó napján rendezték. A tanácskozás célja az volt, hogy az Európai Örökség címmel rendelkező helyszínekből egy aktív hálózat alakuljon ki, amely megfelelő struktúrát biztosítana a nemzetközi együttműködésekhez. Az eseményen a helyszínek több mint fele vett részt mintegy 10 különböző országból.

Petrányi Barna, a Pro Progressione Kft. igazgatója elmondta, hogy külön workshopok foglalkoztak a közös oktatási programokkal, a mobilitási programokkal, a helyszíneket népszerűsítő tevékenységekkel, a turizmussal és marketinggel, a kapacitásbővítéssel és a strukturált hálózattal. Hozzáfűzte: a mobilitás területén eljutottak olyan szintre, hogy közös programokat tudnak majd megvalósítani, emellett kialakultak hosszabb távú együttműködési tervek is.

Az Európai Bizottság február elején összesen kilenc helyszín felvételéről döntött az Európai Örökség-listára. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mellett a horvátországi Krapinában található Neander-völgyi lelőhely és múzeum, a csehországi Olomouc Premysl-vára és az Érseki Palota Múzeuma, a portugáliai Sagres-fok, a bécsi Hofburg, az észtországi tartui egyetem történelmi épületegyüttese, a belgiumi Monsban lévő Mundaneum, az I. világháború keleti frontjának 123. számú temetője Lengyelországban és a franciaországi, strasbourgi európai negyed is Európai Örökség-díjat kap. Az elmúlt két évben a listára felvett helyszínekkel együtt így már 29 viselheti az Európai Örökség címet.

ED13EFE8-9498-42EC-BC01-B7474CCFBDE9

ED13EFE8-9498-42EC-BC01-B7474CCFBDE9

Agykutatás a Zeneakadémián

A Zeneakadémia vezetésével működő Kodály-program csatlakozott egy nemzetközi agykutatási projekthez, melynek keretében azt vizsgálják, milyen jótékony hatása van a zenének és az éneklésnek az agyra, a gyerekek fejlődésére. Erről, és a Zeneakadémia további terveiről, ide kattintva olvashat részletesebben. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.