Klasszikus

Év végére elkészül a világ egyik legkülönlegesebb kortárs épülete, a Magyar Zene Háza – GALÉRIA

2021.08.26. 13:45
Ajánlom
Szinte beleolvad a környezetébe Budapest új ikonikus épülete, amely a tervek szerint 2021 végére készül el. A megújuló Városliget különleges létesítményét a világ leginnovatívabbnak tartott építésze, a japán Sou Fujimoto tervezte, koncepciójának alapját pedig az építészet és a park harmonikus kapcsolata, valamint az intézmény funkcionális összetettsége adta.

A Magyar Zene Háza, amely a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya közelében kapott helyet, hármas feladatot lát majd el: kiállítási, előadóművészeti és oktatási tevékenység is zajlik benne, erre különösen ügyeltek az építés során. A koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a városligeti park szintjén található, a kiállítóterek a föld alá, míg az oktatási és kutatási egységek az emeleten, az úgynevezett „lebegő kalapban” kapnak helyet.

A ház három fő funkciója – az interaktív kiállítás, a koncert és a zenepedagógia – is külön szinteket kap, melyeket egy 14 tonnás, függesztett csigalépcső köt össze. Így lesz az épület egyszerre extravagáns, mégis könnyed és légies, egyedülálló interaktív tartalommal.

A tetőzet építészeti bravúr, nincs benne két párhuzamos elem, derékszög, felületét pedig közel 100 egyedi tervezésű nyílás töri át, melyeken behatol a természet is.

A nyílások némelyikén ugyanis átbújnak a ligeti fák. A Magyar Zene Háza, nevéhez hűen, a zene fellegvára lesz: a zenetörténeti kiállítás mellett koncertek, zenei rendezvények és zenepedagógiai foglalkozások várják majd az érdeklődőket.

Fotók a készülő Magyar Zene Házáról:

Hamarosan új kapuk nyílnak a zene birodalmára – szó szerint és átvitt értelemben is.

A Magyar Zene Házában kiállításokon, zenepedagógiai programokon és koncertélményeken keresztül kerülhetünk közelebb a zenéhez, de rácsodálkozhatunk a muzsika csillagtérképére és a saját magunk teremtette hangzásvilágra is. A intézményről és annak koncepciójáról korábban Batta András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Ahol a hangok láthatóvá válnak – Interjú Batta Andrással a Magyar Zene Házáról

Kapcsolódó

Ahol a hangok láthatóvá válnak – Interjú Batta Andrással a Magyar Zene Házáról

Hamarosan új kapuk nyílnak a zene birodalmára – szó szerint és átvitt értelemben is. A Magyar Zene Házában kiállításokon, zenepedagógiai programokon, koncertélményeken keresztül is közelíthetünk hozzá, de rácsodálkozhatunk a muzsika csillagtérképére és a saját magunk teremtette hangzásvilágra is. A várhatóan decemberben nyíló, páratlan intézményről és annak koncepciójáról Batta András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Fejléckép: a készülő Magyar Zene Háza (fotó forrása: Magyar Zene Háza)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Múltidézés a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­ban

Az idei évadban is meghirdette hagyományos őszi koncertjeit a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­, a három ingyenes hangverseny lehetőséget biztosít az elmélyülésre és a múltba mélyedésre.
Klasszikus ajánló

Szkrjabin művészete áll az Orosz Zenei Fesztivál fókuszában

Három településen is koncerteket szentelnek a százötven éve született komponista muzsikájának, az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztivál és Szabó Marcell művészeti vezető szervezésében.
Klasszikus interjú

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője és Megyeri Léna tánckritikus 2021-ben indított közös tánc- és zenetörténeti sorozatot a Mozsár Műhelyben Lábujjhegyen címmel. A projekt ősztől a hazai táncélet egyik legfontosabb helyszínén, a Nemzeti Táncszínházban folytatódik.
Klasszikus hír

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

A Figaro házassága előadásával zárult Rost Andrea PályaStart című mesterkurzusa, a fiatal művészek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a támogatók jóvoltából a pályaindulásukat segítő lehetőségeket kaptak.
Klasszikus hír

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.