Klasszikus

Év végére elkészül a világ egyik legkülönlegesebb kortárs épülete, a Magyar Zene Háza – GALÉRIA

2021.08.26. 13:45
Ajánlom
Szinte beleolvad a környezetébe Budapest új ikonikus épülete, amely a tervek szerint 2021 végére készül el. A megújuló Városliget különleges létesítményét a világ leginnovatívabbnak tartott építésze, a japán Sou Fujimoto tervezte, koncepciójának alapját pedig az építészet és a park harmonikus kapcsolata, valamint az intézmény funkcionális összetettsége adta.

A Magyar Zene Háza, amely a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya közelében kapott helyet, hármas feladatot lát majd el: kiállítási, előadóművészeti és oktatási tevékenység is zajlik benne, erre különösen ügyeltek az építés során. A koncert- és az előadóterem, valamint a szabadtéri színpad a városligeti park szintjén található, a kiállítóterek a föld alá, míg az oktatási és kutatási egységek az emeleten, az úgynevezett „lebegő kalapban” kapnak helyet.

A ház három fő funkciója – az interaktív kiállítás, a koncert és a zenepedagógia – is külön szinteket kap, melyeket egy 14 tonnás, függesztett csigalépcső köt össze. Így lesz az épület egyszerre extravagáns, mégis könnyed és légies, egyedülálló interaktív tartalommal.

A tetőzet építészeti bravúr, nincs benne két párhuzamos elem, derékszög, felületét pedig közel 100 egyedi tervezésű nyílás töri át, melyeken behatol a természet is.

A nyílások némelyikén ugyanis átbújnak a ligeti fák. A Magyar Zene Háza, nevéhez hűen, a zene fellegvára lesz: a zenetörténeti kiállítás mellett koncertek, zenei rendezvények és zenepedagógiai foglalkozások várják majd az érdeklődőket.

Fotók a készülő Magyar Zene Házáról:

Hamarosan új kapuk nyílnak a zene birodalmára – szó szerint és átvitt értelemben is.

A Magyar Zene Házában kiállításokon, zenepedagógiai programokon és koncertélményeken keresztül kerülhetünk közelebb a zenéhez, de rácsodálkozhatunk a muzsika csillagtérképére és a saját magunk teremtette hangzásvilágra is. A intézményről és annak koncepciójáról korábban Batta András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Ahol a hangok láthatóvá válnak – Interjú Batta Andrással a Magyar Zene Házáról

Kapcsolódó

Ahol a hangok láthatóvá válnak – Interjú Batta Andrással a Magyar Zene Házáról

Hamarosan új kapuk nyílnak a zene birodalmára – szó szerint és átvitt értelemben is. A Magyar Zene Házában kiállításokon, zenepedagógiai programokon, koncertélményeken keresztül is közelíthetünk hozzá, de rácsodálkozhatunk a muzsika csillagtérképére és a saját magunk teremtette hangzásvilágra is. A várhatóan decemberben nyíló, páratlan intézményről és annak koncepciójáról Batta András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Fejléckép: a készülő Magyar Zene Háza (fotó forrása: Magyar Zene Háza)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Klasszikus ajánló

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Klasszikus ajánló

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus ajánló

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Klasszikus ajánló

A világhírű Chamber Orchestra of Europe koncertjével indul április 29-én a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Magyarország EU-s csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepli az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, amit a világhírű Chamber Orchestra of Europe ad Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével.