Klasszikus

Évadnyitás a MÁV Szimfonikus Zenekarnál

2005.09.20. 00:00
Ajánlom
Mozgalmas nyarat és őszelőt tudhat maga mögött a MÁV Szimfonikus Zenekar: a Japánban tett sikeres turné után szeptemberben Luciano Pavarottit kísérte Düsseldorfban, majd itthon adott jótékonysági koncertet a súlyos árvízkárokat szenvedett Farkaslaka újjáépítéséért. Az új szezonban többféle bérlettel és rendhagyó kamarazenei sorozattal várja az érdeklődőket az együttes.

Mesterbérlet a Művészetek Palotájában
A MÁV Szimfonikus Zenekar tervei között régóta szerepelt, hogy a Zeneakadémián megrendezett hagyományos bérletsorozatok mellett a Művészetek Palotájában rendszeresen adjon olyan különleges hangversenyeket, amelyek az igényes műsor és a fellépő művészek révén nagy hallgatóságot vonzanak. Ezért is kapta ez a sorozat a Mesterbérlet elnevezést.

A bérlet nyitókoncertje 2005. november 16-án lesz: Lukács Ervin vezényletével Schumann a-moll zongoraversenye és Mendelssohn Lobgesangja hangzik majd fel. A közreműködök: Korondi Anna, Halmai Katalin, Mukk József és a Nemzeti Énekkar. A zongoraverseny szólistája Ránki Dezső lesz, s ezzel a bérlők és a zenekar tagjainak régi vágya teljesül.

Jurij Szimonov hosszú évek óta szívesen látott vendég Magyarországon. November 30-i hangversenyének különleges színfoltja lesz az általa javasolt, híres orosz hárfaművésznő, Ilona Nokelainen fellépése. A koncerten Liszt Mazeppája, Glier Hárfaversenye és Bruckner IV. szimfóniája hangzik el.

A vendégművészek közül kiemelkedik Kobayashi Ken-Ichiro, a MÁV-koncertek közönségének régi kedvence. Kobayashi is többször nyilatkozott arról, mennyire jó szívvel gondol vissza arra, hogy a karrierjét megalapozó Budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen a MÁV Szimfonikus zenekar volt az első együttes, amelyet hazáján kívül vezényelt. 2006. február 18-i koncertjének szólistája Kokas Katalin lesz; a programban Mozart D-dúr hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája szerepel.

Kelemen Barnabás és Fenyő László néhány esztendővel ezelőtt a Versenygyőztesek Fesztiválján már játszotta a MÁV Szimfonikusokkal Brahms Kettősversenyét. Azóta mindketten számos újabb megmérettetésen szereztek első díjat, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, és csodálatos hangszereket kaptak. Így különleges élménynek ígérkezik az a 2006. április 20-i hangverseny, amelyen ismét együtt adják elő Brahms művét. A Kettősversenyt két másik remekmű fogja közre: Mozart A varázsfuvola című operájának nyitánya és Bartók Concertója. Gál Tamás, a zenekar Liszt-díjas vezető karmestere számára, aki immár tizennyolc esztendeje áll a MÁV Szimfonikusok élén, jelképes fontosságú mindkét mű.

Erdélyi- és Lukács-bérletek régi és új vendégekkel
Az Erdélyi Miklósról és a Lukács Miklósról elnevezett sorozatoknak a Zeneakadémia ad otthont. Az Erdélyi-bérlet nyitókoncertje 2005. október 28-án lesz; Gál Tamás vezényletével Lajtha László VII., 1956 emlékére írt szimfóniája, valamint Mozart Requiemje hangzik fel Kertesi Ingrid, Meláth Andrea, Mukk József, Kovács István és a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A hat hangversenyből álló sorozatban fellép még többek között Szokolay Balázs, Ji-In Byun, Szabadi Vilmos, Korondi Anna és a 2004. évi Budapesti Nemzetközi Gordonkaverseny győztese, Elizveta Souschenko is. A karmesterek sorában olyan külföldi vendégművészt is találni, mint Johannes Wildner, aki pályáját hegedűsként a Bécsi Filharmonikus Zenekarban kezdte.

A Lukács-bérlet első estéjét az amerikai Irwin Hoffman dirigálja, aki a Chicagói és a BBC Szimfonikus Zenekarának élén is állhatott már. A 2005. október 21-i hangverseny szólistája Jandó Jenő lesz; a műsoron Kabalevszkij Colas Breugnon nyitánya, Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Prokofjev V. szimfóniája szerepel. A szintén hat koncertes sorozat fellépői között van többek között Onczay Csaba, Miriam Contzen, Szelecsényi Norbert, Kovács János, Guido Mancusi, s karmesterként lép pódiumra Takács-Nagy Gábor, aki 2005 őszétől rendszeresen dolgozik majd a zenekarral.

Rendhagyó kamarazenekari hangversenysorozat a Festetics Palotában
Ettől a szezontól egy új, különleges, klasszicista helyszínen, a Festetics Palota velencei tükrökkel, intarziás parkettával, falfestményekkel és kárpittal gazdagon díszített Tükörtermében (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.) is várja a közönséget a MÁV Zenekar. A sorozat művészeti vezetője Takács-Nagy Gábor, aki éveken át a róla elnevezett, világhírű vonósnégyes primáriusa volt, s hosszú időn keresztül végzett, magas színvonalú művészi munkája során szerzett tapasztalatait adja át az együttes tagjainak.

A MÁV Szimfonikus Zenekar ezzel felújít egy régi, már-már feledésbe merült hagyományt, s a zenekar vonós és fúvós művészei kamaraegyüttest alakítva lépnek a közönség elé. A négy hangversenyből álló sorozat koncertjei 18:00 órakor kezdődnek, az első estre október 3-án kerül sor. A hangversenyeken Mozart, Corelli, Grieg, Csajkovszij művei mellett felhangzik „A boldog Sziszüfosz – Sors fuvolára, hárfára és férfihangra” című zenés irodalmi összeállítás is, a sorozat záróhangversenyének műsora pedig fúvós hangszerekre írt szerenádokból válogat.

Unokák és Nagyszülők hangversenyei Fenyő Gábor vezetésével
Az idei esztendőben – miután igazgatói posztjáról visszavonult – Fenyő Gábor a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány kuratóriumának elnöke lett. A közönségnek sem kell azonban elbúcsúznia tőle, hiszen továbbra is ő szerkeszti és vezeti az Unokák és Nagyszülők hangversenyei címet viselő családi sorozatot, s koncertismertetőit ezt követően is olvashatják majd. Az Unokák és Nagyszülők hangversenyeiből négynek a Stefánia Kulturális Központ (1143 Budapest, Stefánia út 34.) ad otthont, egyet pedig a Zeneakadémián rendeznek. A sorozatban a gyerekek közelebbről megismerhetik a fagottot, betekintés kapnak a nemzetek zenéjébe, sőt, a programban egy Mozart-koncert is helyet kapott, amellyel a zeneszerző születésének 250. évfordulójára emlékezünk. A koncertek fellépői között lesz Franczia Zsolt, Werner Gábor, Csurgó Tamás, Harsányi Elina, Kökényessy Zoltán, Vashegyi György, Egri Monika, Pertis Attila és Gál Tamás.

A 2005-2006-os hangversenyévad bérletei 2005. szeptember 24-ig megvásárolhatók a MÁV Szimfonikusok Székházában (Budapest, VIII. ker., Múzeum utca 11.). Tel.: 338-2664.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.