Klasszikus

Évadnyitás a MÁV Szimfonikus Zenekarnál

2005.09.20. 00:00
Ajánlom
Mozgalmas nyarat és őszelőt tudhat maga mögött a MÁV Szimfonikus Zenekar: a Japánban tett sikeres turné után szeptemberben Luciano Pavarottit kísérte Düsseldorfban, majd itthon adott jótékonysági koncertet a súlyos árvízkárokat szenvedett Farkaslaka újjáépítéséért. Az új szezonban többféle bérlettel és rendhagyó kamarazenei sorozattal várja az érdeklődőket az együttes.

Mesterbérlet a Művészetek Palotájában
A MÁV Szimfonikus Zenekar tervei között régóta szerepelt, hogy a Zeneakadémián megrendezett hagyományos bérletsorozatok mellett a Művészetek Palotájában rendszeresen adjon olyan különleges hangversenyeket, amelyek az igényes műsor és a fellépő művészek révén nagy hallgatóságot vonzanak. Ezért is kapta ez a sorozat a Mesterbérlet elnevezést.

A bérlet nyitókoncertje 2005. november 16-án lesz: Lukács Ervin vezényletével Schumann a-moll zongoraversenye és Mendelssohn Lobgesangja hangzik majd fel. A közreműködök: Korondi Anna, Halmai Katalin, Mukk József és a Nemzeti Énekkar. A zongoraverseny szólistája Ránki Dezső lesz, s ezzel a bérlők és a zenekar tagjainak régi vágya teljesül.

Jurij Szimonov hosszú évek óta szívesen látott vendég Magyarországon. November 30-i hangversenyének különleges színfoltja lesz az általa javasolt, híres orosz hárfaművésznő, Ilona Nokelainen fellépése. A koncerten Liszt Mazeppája, Glier Hárfaversenye és Bruckner IV. szimfóniája hangzik el.

A vendégművészek közül kiemelkedik Kobayashi Ken-Ichiro, a MÁV-koncertek közönségének régi kedvence. Kobayashi is többször nyilatkozott arról, mennyire jó szívvel gondol vissza arra, hogy a karrierjét megalapozó Budapesti Nemzetközi Karmesterversenyen a MÁV Szimfonikus zenekar volt az első együttes, amelyet hazáján kívül vezényelt. 2006. február 18-i koncertjének szólistája Kokas Katalin lesz; a programban Mozart D-dúr hegedűversenye és Mahler V. szimfóniája szerepel.

Kelemen Barnabás és Fenyő László néhány esztendővel ezelőtt a Versenygyőztesek Fesztiválján már játszotta a MÁV Szimfonikusokkal Brahms Kettősversenyét. Azóta mindketten számos újabb megmérettetésen szereztek első díjat, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, és csodálatos hangszereket kaptak. Így különleges élménynek ígérkezik az a 2006. április 20-i hangverseny, amelyen ismét együtt adják elő Brahms művét. A Kettősversenyt két másik remekmű fogja közre: Mozart A varázsfuvola című operájának nyitánya és Bartók Concertója. Gál Tamás, a zenekar Liszt-díjas vezető karmestere számára, aki immár tizennyolc esztendeje áll a MÁV Szimfonikusok élén, jelképes fontosságú mindkét mű.

Erdélyi- és Lukács-bérletek régi és új vendégekkel
Az Erdélyi Miklósról és a Lukács Miklósról elnevezett sorozatoknak a Zeneakadémia ad otthont. Az Erdélyi-bérlet nyitókoncertje 2005. október 28-án lesz; Gál Tamás vezényletével Lajtha László VII., 1956 emlékére írt szimfóniája, valamint Mozart Requiemje hangzik fel Kertesi Ingrid, Meláth Andrea, Mukk József, Kovács István és a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. A hat hangversenyből álló sorozatban fellép még többek között Szokolay Balázs, Ji-In Byun, Szabadi Vilmos, Korondi Anna és a 2004. évi Budapesti Nemzetközi Gordonkaverseny győztese, Elizveta Souschenko is. A karmesterek sorában olyan külföldi vendégművészt is találni, mint Johannes Wildner, aki pályáját hegedűsként a Bécsi Filharmonikus Zenekarban kezdte.

A Lukács-bérlet első estéjét az amerikai Irwin Hoffman dirigálja, aki a Chicagói és a BBC Szimfonikus Zenekarának élén is állhatott már. A 2005. október 21-i hangverseny szólistája Jandó Jenő lesz; a műsoron Kabalevszkij Colas Breugnon nyitánya, Csajkovszkij b-moll zongoraversenye és Prokofjev V. szimfóniája szerepel. A szintén hat koncertes sorozat fellépői között van többek között Onczay Csaba, Miriam Contzen, Szelecsényi Norbert, Kovács János, Guido Mancusi, s karmesterként lép pódiumra Takács-Nagy Gábor, aki 2005 őszétől rendszeresen dolgozik majd a zenekarral.

Rendhagyó kamarazenekari hangversenysorozat a Festetics Palotában
Ettől a szezontól egy új, különleges, klasszicista helyszínen, a Festetics Palota velencei tükrökkel, intarziás parkettával, falfestményekkel és kárpittal gazdagon díszített Tükörtermében (1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.) is várja a közönséget a MÁV Zenekar. A sorozat művészeti vezetője Takács-Nagy Gábor, aki éveken át a róla elnevezett, világhírű vonósnégyes primáriusa volt, s hosszú időn keresztül végzett, magas színvonalú művészi munkája során szerzett tapasztalatait adja át az együttes tagjainak.

A MÁV Szimfonikus Zenekar ezzel felújít egy régi, már-már feledésbe merült hagyományt, s a zenekar vonós és fúvós művészei kamaraegyüttest alakítva lépnek a közönség elé. A négy hangversenyből álló sorozat koncertjei 18:00 órakor kezdődnek, az első estre október 3-án kerül sor. A hangversenyeken Mozart, Corelli, Grieg, Csajkovszij művei mellett felhangzik „A boldog Sziszüfosz – Sors fuvolára, hárfára és férfihangra” című zenés irodalmi összeállítás is, a sorozat záróhangversenyének műsora pedig fúvós hangszerekre írt szerenádokból válogat.

Unokák és Nagyszülők hangversenyei Fenyő Gábor vezetésével
Az idei esztendőben – miután igazgatói posztjáról visszavonult – Fenyő Gábor a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány kuratóriumának elnöke lett. A közönségnek sem kell azonban elbúcsúznia tőle, hiszen továbbra is ő szerkeszti és vezeti az Unokák és Nagyszülők hangversenyei címet viselő családi sorozatot, s koncertismertetőit ezt követően is olvashatják majd. Az Unokák és Nagyszülők hangversenyeiből négynek a Stefánia Kulturális Központ (1143 Budapest, Stefánia út 34.) ad otthont, egyet pedig a Zeneakadémián rendeznek. A sorozatban a gyerekek közelebbről megismerhetik a fagottot, betekintés kapnak a nemzetek zenéjébe, sőt, a programban egy Mozart-koncert is helyet kapott, amellyel a zeneszerző születésének 250. évfordulójára emlékezünk. A koncertek fellépői között lesz Franczia Zsolt, Werner Gábor, Csurgó Tamás, Harsányi Elina, Kökényessy Zoltán, Vashegyi György, Egri Monika, Pertis Attila és Gál Tamás.

A 2005-2006-os hangversenyévad bérletei 2005. szeptember 24-ig megvásárolhatók a MÁV Szimfonikusok Székházában (Budapest, VIII. ker., Múzeum utca 11.). Tel.: 338-2664.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.