Klasszikus

Évadnyitás a Savaria Szimfonikus Zenekarnál

2007.10.12. 00:00
Ajánlom
Megújulás és építkezés jellemzi mostanában a Savaria Szimfonikus Zenekart. Az elmúlt egy esztendő új, nemzetközi szinten is érthető nevet, új állandó karmestert és igazgatót hozott a szombathelyi társulat életébe. Az idei hangversenyévadot a megszépült, immár komoly technikai háttérrel rendelkező Bartók Teremben kezdik október 19-én.

Tavaly szeptemberben, amikor Alpaslan Ertüngealp karmester átvette az immáron Savaria Szimfonikus Zenekar művészeti vezetését, akkor, a szintén újonnan megválasztott igazgatóval együtt azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 3-5 éven belül Szombathely, Vas Megye, a Savaria Szimfonikus Zenekar az ország egyik zenei bástyája, szentélye legyen.

Az elmúlt egy év önmagáért beszél. Sikerek, elismerések itthon és határainkon túl, melynek nívós folytatása a már megszépült Bartók Teremben lesz hallható és látható. Az évad a Szimfónia- és a Líra- bérletek előadásain, magyarországi és külföldi vendégszerepléseinken kívül tartogat más érdekességet is: vendégül látnak egy kiemelkedő tehetségű fiatalokból álló japán dob-együttest, tervezzük a fogyatékkal élők számára is hozzáférhetővé tenni az élő zene élményét, valamint óvodásokat, kisiskolásokat invitálunk hangversenytermünkbe rendhagyó, kötetlen, interaktív zeneórákra.

(2007. október 19. 19:30 Bartók terem (Szombathely)
A Savaria Szimfonikus Zenekar évadnyitó koncertje - Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány; Paganini: Hegedűverseny; Beethoven: Hármasverseny; km.: Ning-Feng, Sebestyén Ernő (hegedű), Mérei Tamás (cselló), Aima Maria Labra-Makk (zongora); vez.: Alpaslan Ertüngealp)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.