Klasszikus

Évadnyitó a Magyar Rádió zenei együtteseinél

2004.09.08. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió zenei együtteseinek 2004/2005-ös évadjáról tartottak sajtótájékoztatót az illetékesek szeptember 8-án. Az intézmény szimfonikus zenekara részéről Kovács László és Fischer Ádám, az énekkar részéről Strauss Kálmán, a gyermekkar részéről pedig Nemes László Norbert beszélt a koncertekről, turnékról, tervekről.

A MR Szimfonikus Zenekarának vezetéséről áprilisban lemondott Vásáry Tamás első karmesteri teendőit Kovács László vette át, aki hét éve dolgozik együtt az együttessel.
Hosszú tárgyalások és egyeztetések után a főzeneigazgatói poszt betöltésére Fischer Ádámot kérte fel a Rádió vezetősége. Fischer a következő évben zenei tanácsadóként, a 2005/2006-os évadban pedig állandó vendégkarmesterként fog az együttesnél működni. Várhatóan 2006-ban foglalja el a főzeneigazgatói állást, de nem költözik Magyarországra. A karmester elmondta: csapatmunkában gondolkodik, egy vagy több dirigens-kollégával szeretne együtt dolgozni (a jelöltekkel most folynak a tárgyalások). Fischer Ádám meg van győződve róla, hogy a Rádió valamennyi zenei együttese világszínvonalú produkciókat fog nyújtani a közönségnek.

A Strauss Kálmán által vezetett MR Énekkara az elmúlt évhez hasonlóan folytatja koncertturnéit Magyarországon és a Kárpát-medencében. A jövő év elején megnyíló új hangversenyteremben az ország több vezető zenekarával adnak hangversenyeket. Tavasszal a velencei Szent Márk székesegyház repertoárjára épülő egyházzenei koncertet énekelnek a Ciszterci Szent Imre templomban. A kortárs zenei repertoárból a nőikar egy Balassa Sándor-művet, a férfikar pedig az ORF felkérésére egy Berio-kantátát fog megtanulni és előadni.

Az idén ötven éves Rádió Gyermekkórus két rangos felkérésnek is eleget tesz a közeljövőben: Linzben Denis Russel Davis meghívására Mahler VIII. szimfóniájában énekelnek, majd Berio Ofanìm c. kompozíciójában lépnek fel. A fél évszázados jubileumot egyrészt a Tavaszi Fesztivál keretében, másrészt a hagyományos májusi évadzáró koncerten ünneplik majd, ahová meghívást kapnak a régi karnagyok és kórustagok is.

A Bartók Rádió főszerkesztő-helyettese, Fejérvári Sándor elmondta, hogy bár az intézmény zenei együtteseiben a művészek anyagi megbecsültsége nem áll arányban az általuk nyújtott teljesítmény magas színvonalával, lemorzsolódás nem tapasztalható.

A valamennyi együttest érintő, négy oratóriumból álló bérleti sorozatban a Haydn Évszakok c. művét és Bach h-moll miséjét két ritkán hallható kompozíció, Dohnányi Cantus vitae c. szimfonikus kantátája és Mendelssohn Athália c. színpadi kísérőzenéje keretezi. A zenekar és az énekkar a Beethoven-bérlet II. hat hangversenyével a Zeneakadémián és több vidéki városban is szerepel. Szintén hat koncertet szenteltek a szervezők a kortárs zenei műveknek. A Zenék tükörben c. sorozat hangversenyein Vásáry Tamás karmesterként és zongoraművészként is pódiumra lép majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.