Klasszikus

Évadnyitó a Magyar Rádió zenei együtteseinél

2004.09.08. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió zenei együtteseinek 2004/2005-ös évadjáról tartottak sajtótájékoztatót az illetékesek szeptember 8-án. Az intézmény szimfonikus zenekara részéről Kovács László és Fischer Ádám, az énekkar részéről Strauss Kálmán, a gyermekkar részéről pedig Nemes László Norbert beszélt a koncertekről, turnékról, tervekről.

A MR Szimfonikus Zenekarának vezetéséről áprilisban lemondott Vásáry Tamás első karmesteri teendőit Kovács László vette át, aki hét éve dolgozik együtt az együttessel.
Hosszú tárgyalások és egyeztetések után a főzeneigazgatói poszt betöltésére Fischer Ádámot kérte fel a Rádió vezetősége. Fischer a következő évben zenei tanácsadóként, a 2005/2006-os évadban pedig állandó vendégkarmesterként fog az együttesnél működni. Várhatóan 2006-ban foglalja el a főzeneigazgatói állást, de nem költözik Magyarországra. A karmester elmondta: csapatmunkában gondolkodik, egy vagy több dirigens-kollégával szeretne együtt dolgozni (a jelöltekkel most folynak a tárgyalások). Fischer Ádám meg van győződve róla, hogy a Rádió valamennyi zenei együttese világszínvonalú produkciókat fog nyújtani a közönségnek.

A Strauss Kálmán által vezetett MR Énekkara az elmúlt évhez hasonlóan folytatja koncertturnéit Magyarországon és a Kárpát-medencében. A jövő év elején megnyíló új hangversenyteremben az ország több vezető zenekarával adnak hangversenyeket. Tavasszal a velencei Szent Márk székesegyház repertoárjára épülő egyházzenei koncertet énekelnek a Ciszterci Szent Imre templomban. A kortárs zenei repertoárból a nőikar egy Balassa Sándor-művet, a férfikar pedig az ORF felkérésére egy Berio-kantátát fog megtanulni és előadni.

Az idén ötven éves Rádió Gyermekkórus két rangos felkérésnek is eleget tesz a közeljövőben: Linzben Denis Russel Davis meghívására Mahler VIII. szimfóniájában énekelnek, majd Berio Ofanìm c. kompozíciójában lépnek fel. A fél évszázados jubileumot egyrészt a Tavaszi Fesztivál keretében, másrészt a hagyományos májusi évadzáró koncerten ünneplik majd, ahová meghívást kapnak a régi karnagyok és kórustagok is.

A Bartók Rádió főszerkesztő-helyettese, Fejérvári Sándor elmondta, hogy bár az intézmény zenei együtteseiben a művészek anyagi megbecsültsége nem áll arányban az általuk nyújtott teljesítmény magas színvonalával, lemorzsolódás nem tapasztalható.

A valamennyi együttest érintő, négy oratóriumból álló bérleti sorozatban a Haydn Évszakok c. művét és Bach h-moll miséjét két ritkán hallható kompozíció, Dohnányi Cantus vitae c. szimfonikus kantátája és Mendelssohn Athália c. színpadi kísérőzenéje keretezi. A zenekar és az énekkar a Beethoven-bérlet II. hat hangversenyével a Zeneakadémián és több vidéki városban is szerepel. Szintén hat koncertet szenteltek a szervezők a kortárs zenei műveknek. A Zenék tükörben c. sorozat hangversenyein Vásáry Tamás karmesterként és zongoraművészként is pódiumra lép majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.