Klasszikus

Évadnyitó a Magyar Rádió zenei együtteseinél

2004.09.08. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió zenei együtteseinek 2004/2005-ös évadjáról tartottak sajtótájékoztatót az illetékesek szeptember 8-án. Az intézmény szimfonikus zenekara részéről Kovács László és Fischer Ádám, az énekkar részéről Strauss Kálmán, a gyermekkar részéről pedig Nemes László Norbert beszélt a koncertekről, turnékról, tervekről.

A MR Szimfonikus Zenekarának vezetéséről áprilisban lemondott Vásáry Tamás első karmesteri teendőit Kovács László vette át, aki hét éve dolgozik együtt az együttessel.
Hosszú tárgyalások és egyeztetések után a főzeneigazgatói poszt betöltésére Fischer Ádámot kérte fel a Rádió vezetősége. Fischer a következő évben zenei tanácsadóként, a 2005/2006-os évadban pedig állandó vendégkarmesterként fog az együttesnél működni. Várhatóan 2006-ban foglalja el a főzeneigazgatói állást, de nem költözik Magyarországra. A karmester elmondta: csapatmunkában gondolkodik, egy vagy több dirigens-kollégával szeretne együtt dolgozni (a jelöltekkel most folynak a tárgyalások). Fischer Ádám meg van győződve róla, hogy a Rádió valamennyi zenei együttese világszínvonalú produkciókat fog nyújtani a közönségnek.

A Strauss Kálmán által vezetett MR Énekkara az elmúlt évhez hasonlóan folytatja koncertturnéit Magyarországon és a Kárpát-medencében. A jövő év elején megnyíló új hangversenyteremben az ország több vezető zenekarával adnak hangversenyeket. Tavasszal a velencei Szent Márk székesegyház repertoárjára épülő egyházzenei koncertet énekelnek a Ciszterci Szent Imre templomban. A kortárs zenei repertoárból a nőikar egy Balassa Sándor-művet, a férfikar pedig az ORF felkérésére egy Berio-kantátát fog megtanulni és előadni.

Az idén ötven éves Rádió Gyermekkórus két rangos felkérésnek is eleget tesz a közeljövőben: Linzben Denis Russel Davis meghívására Mahler VIII. szimfóniájában énekelnek, majd Berio Ofanìm c. kompozíciójában lépnek fel. A fél évszázados jubileumot egyrészt a Tavaszi Fesztivál keretében, másrészt a hagyományos májusi évadzáró koncerten ünneplik majd, ahová meghívást kapnak a régi karnagyok és kórustagok is.

A Bartók Rádió főszerkesztő-helyettese, Fejérvári Sándor elmondta, hogy bár az intézmény zenei együtteseiben a művészek anyagi megbecsültsége nem áll arányban az általuk nyújtott teljesítmény magas színvonalával, lemorzsolódás nem tapasztalható.

A valamennyi együttest érintő, négy oratóriumból álló bérleti sorozatban a Haydn Évszakok c. művét és Bach h-moll miséjét két ritkán hallható kompozíció, Dohnányi Cantus vitae c. szimfonikus kantátája és Mendelssohn Athália c. színpadi kísérőzenéje keretezi. A zenekar és az énekkar a Beethoven-bérlet II. hat hangversenyével a Zeneakadémián és több vidéki városban is szerepel. Szintén hat koncertet szenteltek a szervezők a kortárs zenei műveknek. A Zenék tükörben c. sorozat hangversenyein Vásáry Tamás karmesterként és zongoraművészként is pódiumra lép majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.