Klasszikus

Évadot hirdetett a Haydneum – Magyar Régizenei Központ

2024.04.23. 10:10
Ajánlom
3 fesztivál és 3 bérleti koncertsorozat – a Haydneum 2024–2025-ös évada igazán bőségesen kínál zenei élményeket mindazok számára, akiket érdekel a régizene táguló világa. Korhű hangszereken felhangzó kultikus remekművek és a több évszázados feledésből épp most, a fülünk hallatára kiemelkedő, felfedezésre érdemes alkotások várnak ránk, természetesen csupa nagyszerű hazai és külföldi muzsikus, remek együttesek, énekesek és hangszeres virtuózok előadásában.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A szezon kezdetén, augusztus 30-tól egy bő héten át a zenetörténeti és építészeti szempontból egyaránt lenyűgöző eszterházai kastélyba és annak környékére invitál minket a II. Haydneum Eszterháza Fesztivál, amelynek programjai között koncertszerűen előadott Haydn-opera, zenetörténeti séta és fortepianoest egyaránt ígérkezik. Ezt a nagybecsű hangszert ebben az évadban is külön sorozattal (Haydneum Fortepiano Bérlet) ajánlja figyelmünkbe a Haydneum, és így

a Zeneakadémia Solti Termében októbertől májusig ismét a fortepiano világszerte ünnepelt művészei váltják majd egymást a pódiumon.

Ugyancsak a Zeneakadémián, de már a Nagyteremben a barokk három kikezdhetetlen csúcsteljesítményével, A teremtéssel, a Máté-passióval és a Júdás Makkabeussal való ünnepi találkozás lehetőségét kínálja fel számunkra a Haydneum Zeneakadémia Bérlet. Novemberben immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Haydneum Őszi Fesztivál, amelynek gyönyörködtetően változatos műsorán gyermekeknek szánt játékos műhelyfoglalkozásokat és a régizenélés fiatal világsztárjait főszerephez juttató kamarakoncerteket egyaránt találhatunk. Ugyancsak negyedízben vár ránk a szezon végén, júniusban a Haydneum Egyházzenei Fesztivál, megannyi magasztos kompozícióval és az erre leghivatottabb művészek részvételével. Mindezekhez ráadásképpen még egy zene- és kultúrtörténeti ismeretterjesztő sorozat is részvételre csábít a budapesti Lóvasúton: a Haydnnal Bécsben elnevezésű bérlet nyolc alkalmát Bősze Ádám tölti majd meg hasznos tudással, Haydn-történetekkel és persze derűs humorral.

További információ: www.haydneum.com

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Haydneum / Pilvax Films

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.