Klasszikus

Évadzáró a Zeneakadémián

2009.05.06. 00:00
Ajánlom
Hamarosan véget ér a Zeneakadémia Alma Mater hangversenysorozatának 2008-2009-es évada. A zenekedvelők májusban Haydn-műveket, valamint nagyszabású fúvós meglepetéskoncertet hallhatnak a Nagyteremben.

Május 6-án Haydn C-dúr hegedűversenyét, g-moll Salve Regináját és 100. G-dúr "Katona" szimfóniáját játssza az Alma Mater Zenekar Vashegyi György vezényletével. A hangversenyen fellép Tamsin Waley-Cohen brit hegedűművész, aki több szállal is kötődik hazánkhoz. A művésznő mestere a világhírű Fenyves Loránd volt, bemutatkozó koncertjét pedig a londoni Magyar Kulturális Központ meghívására adta. A fiatal szólista egy 1721-es Stradivari hegedűn játszik, amely korábban tanára, Fenyves birtokában volt.

Május 13-án a Zeneakadémia diákjai, tanárai és Hábetler András énekes meglepetéskoncertet adnak: az egyetem fúvós és ütős növendékei mestereik közreműködésével grandiózus fúvósünneppel búcsúztatják a tanévet. A különleges estét Hidas Frigyes Szignálja nyitja, ezután Giovanni Gabrieli Pian e Forte két kórusos művét, Mozart D-dúr Divertimento fafúvós sextetjét, Francaix 10 fafúvósra írt művét, valamint Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének Elgar Howarth-féle átiratát hallhatja a közönség. A hangversenyen elhangzik Dubrovay Brummadza tánca és Barabás Árpád Sonata in Blues rézfúvós quintetje is. A koncertet Balogh Sándor karmester A brémai muzsikusok című zeneműve zárja. Az est szervezője Hőna Gusztáv tanszékvezető, harsonaművész, a mesélő és műsorvezető pedig Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

(2009. május 6. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Alma Mater Zenekar; km.: Tamsin Waley-Cohen (hegedű); vez.: Vashegyi György

Haydn: C-dúr hegedűverseny; g-moll Salve Regina; 100. G-dúr "Katona" szimfónia

2009. május 13. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Fúvós meglepetés koncert; km.: Hábetler András (barinton), a Zeneakadémia fúvós és ütős hallgatói, tanárai; mesélő, műsorvez.: Dr. Batta András; vez.: Balogh Sándor

Hidas Frigyes: Szignál
Gabrieli: Pian e Forte
Mozart: D-dúr Divertimento
Francaix: 9 Karakterisztikus darab
Muszorgszkij-Elgar Howarth: Egy kiállítás képei
Dubrovay: Brummadza tánca
Barabás Árpád: Sonata in Blues
Balogh Sándor: A brémai muzsikusok

Alma Mater Studium)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Filmek, amelyek megtisztítanak minket

CIkkünkben 5+1 filmeket ajánlunk, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy őszinte beszélgetés, vagy mint egy hosszú aszály után érkező eső, amely megtisztítja a levegőt és teljes bensőnket.
Plusz

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Zöldhullám

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.
Klasszikus interjú

„Fújj szabadon!” – interjú Hőna Gusztáv harsonaművésszel

Miért értékelődött fel a harsona szerepe a 20. század második felében? Hogyan jelent meg a hangszer új funkciókban: szóló- és kamaraművekben segítve a komponistákat egy új zenei nyelv megalkotásában? Hőna Gusztáv Liszt Ferenc-díjas harsonaművészt az MMA kérdezte.
Klasszikus ajánló

Remekművek és újrafelfedezett különlegességek – jön a III. Haydneum Egyházzenei Fesztivál

A hazai régizenejáték legnagyobbjait hallhatja a közönség a Haydneum immár harmadik alkalommal megrendezett Egyházzenei Fesztiválján, július 7. és 15. között, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.