Klasszikus

Évadzáró a Zeneakadémián

2009.05.06. 00:00
Ajánlom
Hamarosan véget ér a Zeneakadémia Alma Mater hangversenysorozatának 2008-2009-es évada. A zenekedvelők májusban Haydn-műveket, valamint nagyszabású fúvós meglepetéskoncertet hallhatnak a Nagyteremben.

Május 6-án Haydn C-dúr hegedűversenyét, g-moll Salve Regináját és 100. G-dúr "Katona" szimfóniáját játssza az Alma Mater Zenekar Vashegyi György vezényletével. A hangversenyen fellép Tamsin Waley-Cohen brit hegedűművész, aki több szállal is kötődik hazánkhoz. A művésznő mestere a világhírű Fenyves Loránd volt, bemutatkozó koncertjét pedig a londoni Magyar Kulturális Központ meghívására adta. A fiatal szólista egy 1721-es Stradivari hegedűn játszik, amely korábban tanára, Fenyves birtokában volt.

Május 13-án a Zeneakadémia diákjai, tanárai és Hábetler András énekes meglepetéskoncertet adnak: az egyetem fúvós és ütős növendékei mestereik közreműködésével grandiózus fúvósünneppel búcsúztatják a tanévet. A különleges estét Hidas Frigyes Szignálja nyitja, ezután Giovanni Gabrieli Pian e Forte két kórusos művét, Mozart D-dúr Divertimento fafúvós sextetjét, Francaix 10 fafúvósra írt művét, valamint Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének Elgar Howarth-féle átiratát hallhatja a közönség. A hangversenyen elhangzik Dubrovay Brummadza tánca és Barabás Árpád Sonata in Blues rézfúvós quintetje is. A koncertet Balogh Sándor karmester A brémai muzsikusok című zeneműve zárja. Az est szervezője Hőna Gusztáv tanszékvezető, harsonaművész, a mesélő és műsorvezető pedig Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

(2009. május 6. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Alma Mater Zenekar; km.: Tamsin Waley-Cohen (hegedű); vez.: Vashegyi György

Haydn: C-dúr hegedűverseny; g-moll Salve Regina; 100. G-dúr "Katona" szimfónia

2009. május 13. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Fúvós meglepetés koncert; km.: Hábetler András (barinton), a Zeneakadémia fúvós és ütős hallgatói, tanárai; mesélő, műsorvez.: Dr. Batta András; vez.: Balogh Sándor

Hidas Frigyes: Szignál
Gabrieli: Pian e Forte
Mozart: D-dúr Divertimento
Francaix: 9 Karakterisztikus darab
Muszorgszkij-Elgar Howarth: Egy kiállítás képei
Dubrovay: Brummadza tánca
Barabás Árpád: Sonata in Blues
Balogh Sándor: A brémai muzsikusok

Alma Mater Studium)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.