Klasszikus

Évadzáró akkordok a Zeneakadémián

2010.06.09. 12:57
Ajánlom
A nyár beköszöntével hamarosan véget ér az idei hangversenyszezon. Nincs ez másképp a Zeneakadémián sem, ahol a Liszt Akadémia Alma Mater Zenekarának különleges koncertjével zárják az évadot.

A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is nagyszabású koncerttel zárják 2009/2010-es a tanévet a Zeneakadémia hallgatói. A június 15-i szezonzáró koncert műsora idén a Zeneakadémia szellemi forrásvidékét járja be. A hangversenyen a Liszt Ferenc számára oly fontos IX. Schubert-szimfónia és Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett Csajkovszkij Rómeó és Júlia című nyitányfantáziája is megszólal, mely a Zeneakadémia alapításának korát idézi fel a hallgatóság előtt. 

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora elmondta: „Rendkívül sikeres évet tudhatunk magunk mögött, melynek a koncert méltó lezárása lesz. Egyesületi formában megteremtettük a lehetőségét annak az zenekarnak, amely a jövőben remélhetően egyre gyakrabban reprezentálja majd a Zeneakadémiát. Növendékeink idén is számos alkalommal bizonyították, hogy a nemzetközi zenei élet élmezőnyébe tartoznak. Bár a következő tanévet már máshol kezdjük, bízom benne, hogy az ideihez hasonló kiemelkedő eredményeket tudunk majd felmutatni, és továbbra is méltán neveznek majd bennünket Európa zenei fellegvárának." 

Az együttest a Karmester- és Karvezetés Tanszék vezetője, Ligeti András vezényli, a hegedűverseny szólistája a Liszt Akadémia egyik legtehetségesebb hegedűs növendéke, a Kovács Dénes emlékverseny díjazottja és a 2010-es Yamaha-ösztöndíj nyertese, Pusker Júlia lesz.

Liszt Akadémia Alma Mater Zenekara
2010. június 15. 19:30

Zeneakadémia Nagyterem

A belépés ingyenes!

Km.: Pusker Júlia (hegedű)
Vez.: Ligeti András

Csajkovszkij: Rómeó és Júlia - nyitányfantázia
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
Schubert: IX., C-dúr szimfónia, D. 944

www.zeneakademia.hu

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus gyász

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Klasszikus hír

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.