Klasszikus

Evelyn Glennie a 30. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2010.03.26. 00:12
Ajánlom
A skót ütőhangszeres művésznő, Evelyn Glennie 12 éves kora óta súlyos halláscsökkentként boldogul. Akaraterejének és tehetségének köszönhetően azonban egy pillanatra sem fordított hátat "küldetésének", a zenének. Évente száznál több koncertet ad, az egyiket idén a magyar közönségnek. Evelyn Glennie március 27-én lép fel nálunk, és koncertje a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legizgalmasabb programja.

Evelyn Glennie nemcsak azért különleges, mert hallássérültként vált zenei világsztárrá vagy éppen azért, mert nőként választotta az általában férfiasnak tartott ütőhangszereket. Evelyn Glennie pályája abban is egyedi, hogy ő az első ütőhangszeres művész, aki kizárólag szólistaként építette fel karrierjét. Eleinte szinte minden fellépése "első" volt valamilyen tekintetben - számtalan hangversenyteremben, fesztiválon ő volt a legelső ütőhangszeres fellépő, több zenekar is vele tartotta első koncertjét ütős szólistával, és rengeteg műnek ő volt az első előadója. Ma már 150 fölött van a neki írt darabok száma, sőt ma már ő is komponál, elsősorban filmzenét. Egyik alkotása 1997-ben jelölést kapott az "angol Oscarra", a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjára.

Evelyn Glennie sokoldalú és újító személyiség. Könyvet ír és filmet készít, és a klasszikus zene sztárjain kívül a könnyedebb műfajok képviselői, például Björk, Bobby McFerrin, Steve Hackett vagy a King's Singers is az alkotótársai voltak. Evelyn Glennie lenyűgöző technikai tudása páratlan muzikalitással párosul, emellett nagy hangsúlyt fektet koncertjeinek látványvilágára is, így azok szinte új műfajt teremtettek a hangversenypódiumokon. A művésznőnek 25 CD-je jelent már meg, és rögtön az első - amelyen Bartók-műveket játszott - Grammy-díjat is kapott. Evelyn Glennie több mint 80 nemzetközi díj és kitüntetés birtokosa, három éve pedig megkapta a Brit Birodalmi Érdemrend lovagi fokozatát is. Azóta a neve előtt a Dame előtag használatára is jogosult. Az elismeréseknél azonban sokkal fontosabb számára 1800 ütőhangszerből álló gyűjteménye, amely folyamatosan bővül.

2010. március 27. 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Evelyn Glennie és a Concerto Budapest

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.
Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Könyv

Líra Könyvhét a karanténban

A koronavírus mindannyiunk életét megváltoztatta, de az olvasás és a könyv szeretete megmarad. Ezért tartják fontosnak a Líránál, hogy a könyvek ünnepe ne maradjon el teljesen, így május 26–29. között egy rendhagyó online Líra Könyvhét keretében hozzák el mindenki otthonába a legújabb olvasnivalókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.