Klasszikus

Evelyn Glennie a 30. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

2010.03.26. 00:12
Ajánlom
A skót ütőhangszeres művésznő, Evelyn Glennie 12 éves kora óta súlyos halláscsökkentként boldogul. Akaraterejének és tehetségének köszönhetően azonban egy pillanatra sem fordított hátat "küldetésének", a zenének. Évente száznál több koncertet ad, az egyiket idén a magyar közönségnek. Evelyn Glennie március 27-én lép fel nálunk, és koncertje a 30. Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik legizgalmasabb programja.

Evelyn Glennie nemcsak azért különleges, mert hallássérültként vált zenei világsztárrá vagy éppen azért, mert nőként választotta az általában férfiasnak tartott ütőhangszereket. Evelyn Glennie pályája abban is egyedi, hogy ő az első ütőhangszeres művész, aki kizárólag szólistaként építette fel karrierjét. Eleinte szinte minden fellépése "első" volt valamilyen tekintetben - számtalan hangversenyteremben, fesztiválon ő volt a legelső ütőhangszeres fellépő, több zenekar is vele tartotta első koncertjét ütős szólistával, és rengeteg műnek ő volt az első előadója. Ma már 150 fölött van a neki írt darabok száma, sőt ma már ő is komponál, elsősorban filmzenét. Egyik alkotása 1997-ben jelölést kapott az "angol Oscarra", a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) díjára.

Evelyn Glennie sokoldalú és újító személyiség. Könyvet ír és filmet készít, és a klasszikus zene sztárjain kívül a könnyedebb műfajok képviselői, például Björk, Bobby McFerrin, Steve Hackett vagy a King's Singers is az alkotótársai voltak. Evelyn Glennie lenyűgöző technikai tudása páratlan muzikalitással párosul, emellett nagy hangsúlyt fektet koncertjeinek látványvilágára is, így azok szinte új műfajt teremtettek a hangversenypódiumokon. A művésznőnek 25 CD-je jelent már meg, és rögtön az első - amelyen Bartók-műveket játszott - Grammy-díjat is kapott. Evelyn Glennie több mint 80 nemzetközi díj és kitüntetés birtokosa, három éve pedig megkapta a Brit Birodalmi Érdemrend lovagi fokozatát is. Azóta a neve előtt a Dame előtag használatára is jogosult. Az elismeréseknél azonban sokkal fontosabb számára 1800 ütőhangszerből álló gyűjteménye, amely folyamatosan bővül.

2010. március 27. 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Evelyn Glennie és a Concerto Budapest

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.