Klasszikus

Evési rohamai okozták Händel halálát?

2009.04.23. 00:00
Ajánlom
Lehetséges, hogy a zeneszerzőt a mérhetetlen étvágya és az ólommérgezés ölte meg – állítja David Hunter. Az amerikai zenetörténész legújabb kutatási eredményeit a George Friedrich Händel halálának 250. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők a londoni Händel Múzeumban.

Georg Friedrich Handel

Egy új kiállítás megnyitásával emlékezik meg a londoni Händel Múzeum a barokk zeneszerző halálának 250. évfordulójára. David Hunter, Händel életének a kutatója e kiállítás katalógusában arról számol be, hogy Händel az utolsó húsz évében elhízott, és nem tudta kontrollálni étvágyát, a mértéktelen étel- és italfogyasztás miatt pedig megromlott az egészségi állapota. A gasztronómiai élvezetek által nagy mennyiségű ólom került a zeneszerző szervezetébe, és ólommérgezést kapott. "Korábban csak nagy étvágynak tartották azt, amit ma evési rohamnak nevezünk" – állítja Hunter, az austini Texas Egyetem zenetudósa.

Több életrajzíró említést tesz arról, hogy Händel hihetetlen mennyiségű táplálékot fogyasztott el. Az elhízottsága különösen szembetűnő volt, mert a 18. századi zeneszerzőkre nem jellemző a túlsúlyosság. Az asztalon mindig kéznél lévő bor igazi veszélyforrásnak számított, hiszen a borászok akkoriban gyakran ólmot adtak az italhoz, a hosszútávú minőségi állag megóvása érdekében. Händel az ólommérgezés tipikus tüneteit mutatta: ingadozó hangulat, hasgörcs, fájdalom, bénulás és végül vakság. 1737-től, az első lebénulásától kezdve rendszeresen járt Aachen gyógyfürdőibe, ahol hónapokon át pihent, nem ivott alkoholt, és tartózkodott a nehéz ételektől. A kíméletes életmódnak köszönhetően rohamosan javult az állapota, az ólom kiürült szervezetéből, és a mérgezés tünetei elmúltak.

Hunter szerint a bénulás-felépülés folyamata mélyen hatott Händel zeneszerzői munkásságára. "Nagyrészt lebénulásának és az azt követő felépülésének köszönhető, hogy oratóriumokat kezdett írni operák helyett" – fogalmazott. Händel valóban az angol udvar számára írt operáktól az elmélkedőbb oratóriumok felé fordult, és 1741-ben megírta a leghíresebbet, a Messiást.

A 18. században nemigen értettek az ólommérgezés gyógyításához. A bor volt a legszennyezettebb termék, de az élelmiszerek és a víz is fertőzött volt. Händel a betegségei ellenére magas kort ért meg, 74 évesen hunyt el, 1723-tól haláláig, Londonban élt.

A Händel Múzeum a zeneszerző utolsó otthonából lett kialakítva, 2001-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.