Klasszikus

Évfordulók és bemutatók

2008.05.16. 00:00
Ajánlom
A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar idei utolsó bérletes koncertjén, május 20-án meghirdeti következő évi oratóriumbérletét, amely már megszokott módon ismét igazi zenei csemegéket ígér.

A három előadásból álló sorozat során Händel, Purcell, valamint Joseph és Michael Haydn művei szólalnak meg: Händel: Athalia, Purcell Timon of Athens és The Yorkshire Feast Song című műve magyarországi bemutatóként, Michael Haydn Der Kampf der Busse und Bekehrung-ja pedig újkori világbemutatóként. A kuriózumnak számító műsort olyan közkedvelt, népszerű művek színesítik, mint Joseph Haydn Heiligmesse-je, vagy Purcell Dido and Aeneas-a.

A sorozatban kiváló szólistákkal találkozhatunk, a sor hosszú és impozáns: Hamvasi Szilvia, Kiss Noémi, Kovács Ágnes, Elisabeth Scholl, Szabóki Tünde, Váradi Zita, Zádori Mária (szoprán), Halmai Katalin, Németh Judit (mezzoszoprán), Bárány Péter (kontratenor), Kálmán László, Megyesi Zoltán, Szigetvári Dávid (tenor), Cser Krisztián, Raimund Nolte (basszus). A Purcell Kórus és a korabeli hangszereken játszó Orfeo Zenekar vezetője és állandó karmestere Vashegyi György.

Az idei utolsó bérletes koncerten, május 20-án a Művészetek Palotájában Beethoven és Mendelssohn egyházi műveit hallhatja a közönség Korondi Anna, Németh Judit, Kálmán László és Kovács István közreműködésével.

Jegyek és a jövő évi sorozatra – június 30-ig 20% kedvezménnyel – bérletek kaphatók a Concert & Media jegyirodáiban, a Libri könyváruházakban, az ismert jegypénztárakban és a helyszínen.

(2008. május 20. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenye; Beethoven: C-dúr mise, op. 86; Mendelssohn: Verleih uns Frieden gnädiglich – korálkantáta; 42. zsoltár "Wie der Hirsch schreit nach frischem Wasser", op. 42; km.: Korondi Anna (szoprán), Németh Judit (mezzoszoprán), Kálmán László (tenor), Kovács István (basszus); vez.: Vashegyi György)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.