Klasszikus

Évszakok

2004.11.20. 00:00
Ajánlom
„Teremtésem általános … sikere arra buzdította 69 éves fejemet, hogy még az Évszakokat is föl merjem dolgozni…!” (Franz Joseph Haydn) Nagyszerű estét tölthetnek a Zeneakadémián azok, akik december elsején meghallgatják a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara előadásában Haydn népszerű oratóriumát, az Évszakokat. Az est varázsát a világhírű karmester, Vásáry Tamás és a neves szólisták, Hajnóczy Júlia, Fekete Attila és Kovács István teszik teljessé.

Az Évszakokat Haydn van Swieten báró szövegkönyvére írta ugyanúgy, mint a Teremtés-t. A művet 1801-ben, Schwarzenberg herceg bécsi palotájában mutatták be. Haydn az elsők között volt, akik a „nép”, az egyszerű emberek életét helyezték oratóriumaik középpontjába. A három szereplő, Hanna, Lukács és Simon: egy gazda, a lánya és egy parasztlegény. Az évszakok váltakozását az ő életükön keresztül ismerhetjük meg.

A Tavasz viharos zenekari bevezetővel indul, amely még a telet idézi, de hamarosan kisüt a nap, beköszönt a tavasz. Az első tétel muzsikája nagyon színes, remekül visszaadja a tavaszi idő változékonyságát. A kórustételek és a szólóepizódok gyors egymásutánban váltják egymást, néha szinte versengenek. A Nyár tételeiben Haydn megjeleníti a nyári tikkasztó hőséget, az enyhítő árnyat, a nyári záport, amely egész zivatarrá nő. A műben sok a hangutánzás, pl. bagoly huhog, kakas kukorékol, a befejező kórusrészben pedig a falu harangjai zúgnak. Az Ősz az aratás, a szüret ideje. Haydn egy nagyszerű kórussal ünnepli az újbort. Ez megelőzően egy vadászatra hív minket: szól a vadászkürtök hívó szava, indul a hajtóvadászat. Jellemző a népies hangvétel, amely éppúgy megmutatkozik a zenei anyagban, mint a népies táncformák alkalmazásában. A Tél egy rövid, csendesebb-szomorkásabb szakasszal kezdődik, melyet gazdag dallamvilágú, szinte idillikus képek sorozata követ. Az oratórium végén epilógust hallunk, amelyben Lukács az évszakok váltakozását az emberi élet mulandóságával állítja párhuzamba. A darab nagyformátumú kórusrésszel zárul.

A decemberi hangversenyre jegyek a Rádió Vevőszolgálatán és az ismert jegypénztárakban válthatók. Az otthonmaradók a Bartók Rádió hullámhosszán lehetnek a hangversenyélmény részesei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.