Klasszikus

Évszakok

2004.11.20. 00:00
Ajánlom
„Teremtésem általános … sikere arra buzdította 69 éves fejemet, hogy még az Évszakokat is föl merjem dolgozni…!” (Franz Joseph Haydn) Nagyszerű estét tölthetnek a Zeneakadémián azok, akik december elsején meghallgatják a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara előadásában Haydn népszerű oratóriumát, az Évszakokat. Az est varázsát a világhírű karmester, Vásáry Tamás és a neves szólisták, Hajnóczy Júlia, Fekete Attila és Kovács István teszik teljessé.

Az Évszakokat Haydn van Swieten báró szövegkönyvére írta ugyanúgy, mint a Teremtés-t. A művet 1801-ben, Schwarzenberg herceg bécsi palotájában mutatták be. Haydn az elsők között volt, akik a „nép”, az egyszerű emberek életét helyezték oratóriumaik középpontjába. A három szereplő, Hanna, Lukács és Simon: egy gazda, a lánya és egy parasztlegény. Az évszakok váltakozását az ő életükön keresztül ismerhetjük meg.

A Tavasz viharos zenekari bevezetővel indul, amely még a telet idézi, de hamarosan kisüt a nap, beköszönt a tavasz. Az első tétel muzsikája nagyon színes, remekül visszaadja a tavaszi idő változékonyságát. A kórustételek és a szólóepizódok gyors egymásutánban váltják egymást, néha szinte versengenek. A Nyár tételeiben Haydn megjeleníti a nyári tikkasztó hőséget, az enyhítő árnyat, a nyári záport, amely egész zivatarrá nő. A műben sok a hangutánzás, pl. bagoly huhog, kakas kukorékol, a befejező kórusrészben pedig a falu harangjai zúgnak. Az Ősz az aratás, a szüret ideje. Haydn egy nagyszerű kórussal ünnepli az újbort. Ez megelőzően egy vadászatra hív minket: szól a vadászkürtök hívó szava, indul a hajtóvadászat. Jellemző a népies hangvétel, amely éppúgy megmutatkozik a zenei anyagban, mint a népies táncformák alkalmazásában. A Tél egy rövid, csendesebb-szomorkásabb szakasszal kezdődik, melyet gazdag dallamvilágú, szinte idillikus képek sorozata követ. Az oratórium végén epilógust hallunk, amelyben Lukács az évszakok váltakozását az emberi élet mulandóságával állítja párhuzamba. A darab nagyformátumú kórusrésszel zárul.

A decemberi hangversenyre jegyek a Rádió Vevőszolgálatán és az ismert jegypénztárakban válthatók. Az otthonmaradók a Bartók Rádió hullámhosszán lehetnek a hangversenyélmény részesei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.