Klasszikus

Évszázadok találkozása a Festetics Palota Tükörtermében

2009.03.19. 00:00
Ajánlom
Három különböző korban született művet hallhat a közönség a MÁV Szimfonikusok március 20-i kamarahangversenyén a Festetics Palotában. Az est közreműködői Mukk József és Thomas Jöbstl lesznek, a karmesteri pulpituson pedig Kollár Imre, az együttes művészeti vezetője és vezető karmestere áll majd.

Kollár Imre

Elsőként a még mindössze 17 éves Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr szimfóniája szólal meg. A mű, melyet igazi fiatalos jókedv hat át első hangjától az utolsóig, még a felhőtlen salzburgi időszakban született, 1773-ban.

Ezt követően Vajda János Sinfonietta című, vonós zenekarra komponált négytételes művét adják elő a MÁV Szimfonikusok művészei. A darab a marosvásárhelyi Bólyai Társaság felkérésére íródott 2002-ben.

Benjamin Britten a 20. század legnagyobb angol zeneszerzője, két közeli barátja, Peter Pears énekes és Dennis Brain kürtös számára írta az est zárószámaként felcsendülő Szerenádot. A műben angol költők verseit dolgozza fel, amelyek mind az éjszakáról szólnak – annak szépségéről, poéziséről, sejtelmességéről, szorongásairól. A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén Mukk József, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Thomas Jöbstl, a Bécsi Filharmonikus Zenekar kürtművésze közreműködik. Az est karmestere Kollár Imre.

(2009. március 20. 18:00 Festetics-palota (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Mukk József (ének), Thomas Jöbstl (kürt); vez.: Kollár Imre; Mozart: C-dúr szimfónia, K 200; Vajda János: Sinfonietta; Britten: Szerenád tenor hangra és kürtre)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.