Klasszikus

Évszázadok találkozása a Festetics Palota Tükörtermében

2009.03.19. 00:00
Ajánlom
Három különböző korban született művet hallhat a közönség a MÁV Szimfonikusok március 20-i kamarahangversenyén a Festetics Palotában. Az est közreműködői Mukk József és Thomas Jöbstl lesznek, a karmesteri pulpituson pedig Kollár Imre, az együttes művészeti vezetője és vezető karmestere áll majd.

Kollár Imre

Elsőként a még mindössze 17 éves Wolfgang Amadeus Mozart C-dúr szimfóniája szólal meg. A mű, melyet igazi fiatalos jókedv hat át első hangjától az utolsóig, még a felhőtlen salzburgi időszakban született, 1773-ban.

Ezt követően Vajda János Sinfonietta című, vonós zenekarra komponált négytételes művét adják elő a MÁV Szimfonikusok művészei. A darab a marosvásárhelyi Bólyai Társaság felkérésére íródott 2002-ben.

Benjamin Britten a 20. század legnagyobb angol zeneszerzője, két közeli barátja, Peter Pears énekes és Dennis Brain kürtös számára írta az est zárószámaként felcsendülő Szerenádot. A műben angol költők verseit dolgozza fel, amelyek mind az éjszakáról szólnak – annak szépségéről, poéziséről, sejtelmességéről, szorongásairól. A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén Mukk József, a Magyar Állami Operaház magánénekese és Thomas Jöbstl, a Bécsi Filharmonikus Zenekar kürtművésze közreműködik. Az est karmestere Kollár Imre.

(2009. március 20. 18:00 Festetics-palota (Budapest) - MÁV Szimfonikus Zenekar; km.: Mukk József (ének), Thomas Jöbstl (kürt); vez.: Kollár Imre; Mozart: C-dúr szimfónia, K 200; Vajda János: Sinfonietta; Britten: Szerenád tenor hangra és kürtre)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.