Klasszikus

Explosiv!

2008.11.26. 00:00
Ajánlom
Kismarton és az Esterházy Vállalkozások Haydn mesterművéből, A Teremtésből felcsendülő részletekkel és különleges tűzijátékkal köszöntik a 2009-es Haydn-évet szilveszter éjszakáján. És ahogy kezdődik a 2009-es év, úgy is folytatódik.

A Bécsben jövőre 4. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Joseph Haydn Kamarazenei Verseny díjazottjainak kismartoni koncertjén a közönségdíj április 24-én kerül kiosztásra, melynek 4000 eurós költségét az Esterházy Magánalapítvány (Esterházy Privatstiftung) szponzorálja.

Haydn-Explosiv! a 2009. május 31-én nyíló modern, interaktív kiállítás címe, amely élményekben gazdagon, zenehallgatáson keresztül mutatja be a zeneszerzőt az Esterházy-kastély Sala Terrena helyiségeiben a látogatók számára. A 2009-es Haydn-év keretében az Esterházy Magánalapítvány olyan bemutatót kínál, amely az érzékekre hat, és érzelmeket vált ki a látogatóból. A multimédiás rendezés fények, hangok, mozgó képek és kisszámú kiállítási tárgy segítségével olyan környezetet teremt, melyben a kiállítás látogatója közvetlen közelből érezheti és élheti át Joseph Haydn életének fontos, sorsdöntő szakaszait.

2009. május 20-24-ig kerül megrendezésre a Weinklang Fesztivál (Deutschkreutz (Németkeresztúr), Lackenbach (Lakompak), Horitschon és Raiding településeken). "Tűzvarázs" címmel a lakompaki kastély kertjében felcsendülő szabadtéri koncert főszereplői Haydn és Händel, melynek fénypontja Händel Tűzijáték szvitjét kísérő tűzijáték, a rendezők mintegy 1000 látogatóra számítanak.

2009 nyarán kerül először sor Esterházy PROMS címmel a kismartoni Esterházy-kastély udvarán tartandó szabadtéri koncertsorozatra, mellyel az Alapítvány célja, hogy a tartományi főváros zenei kínálatát nemzetközi rangra emelje és annak határain túl is ismertté tegye.

2009. szeptember 4-én tartják a kismartoni Esterházy-kastély Haydn-termében a Hugo Wolf Quartett közreműködésével, Wolfgang Muthspiel, neves zeneszerző és gitárművész - akit a "Musicians Magazine" a világ tíz legjobb jazz gitárosa közé sorol - az erre az alkalomra komponált darabjának ősbemutatóját. A Haydn életművét új megvilágításba helyező kompozíciót egy klasszikus vonósnégyes és egy jazznégyes (zongora, gitár, nagybőgő és dob), azaz nyolc zenész együttes játéka szólaltatja meg.

A nemzetközi tudós társadalom Haydnt ünneplő rendezvénysorozatának keretében, kétnapos szimpóziumot tart a bécsi Tudományos Akadémián és Kismartonban, 2009. október 15 és 17 között, Prof. Dr. Gernot Gruber irányításával. Neves tudósok és művészek vitatkoznak Joseph Haydn személyének és műveinek aktuális megítéléséről, melynek kapcsán kritikus véleményeket várnak a résztvevőktől. A szimpózium támogatója a kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy Magánalapítvány. Támogatásánál elsősorban az a szándék vezérli, hogy hozzájáruljon a Joseph Haydnról világszerte elterjedt klisék megváltoztatásához.

A 2009. október 16. és 18. között megrendezésre kerülő Vonósnégyes-fesztivál jelenti a Haydn év csúcspontját az Esterházy Magánalapítványnál. Nemzetközileg elismert nagy nevű kamarazenekarok, a Quatuor Mosaïques (Ausztria/Franciaország), Artis Quartett (Ausztria), Keller Kvartett (Magyarország), Carmina Quartett (Svájc), Hagen Quartett (Ausztria) gondoskodnak a zenei élményről.

A programok összeállításánál a nemzetközi kitekintés és a magas színvonal vezérelték az Esterházy Vállalkozásokat, a költségvetés – melyet az Alapítvány és a magánszféra más szponzorai finanszíroznak – meghaladja a 2 millió eurót. A programok időpontja és tartalma tudatosan úgy került meghatározásra, hogy a lehető legjobban kiegészítsék azok a tartomány programjait. Így az idelátogató vendégeknek változatos és attraktív Haydn-évet biztosít az Esterházy Vállalkozások.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.