Klasszikus

Ez a név tényleg kötelez

2009.04.08. 00:00
Ajánlom
A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar legutóbbi budapesti koncertje, melyen az alapító Claudio Abbado vezényelt, az év nagy eseménye volt. Április 18-i hangversenyük, amelyen a névadó III. (d-moll) szimfóniáját adják elő, minden bizonnyal ismét beszédtéma lesz.

Ingo Metzmache (fotó: Mathias Bothor)

A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar több mint egyszerű ifjúsági zenekar. Az 1986-ban alapított együttes elsőként tarthatott nyilvános meghallgatásokat az egykori "keleti tömb" országaiból érkező fiataloknak, megteremtve a lehetőséget arra, hogy a nyugati és a szocialista országok fiataljai együtt zenélhessenek. A zenekart ma is Európa vezető együttesei közé sorolják.

Ezúttal egy Mahler-művel, a III. (d-moll) szimfóniával érkezik a Müpába az együttes, a karmester az elsősorban a 20. századi és a kortárs repertoár elkötelezett tolmácsolójaként ismertté lett, de ma már késő romantikus alkotásokat is gyakran dirigáló Ingo Metzmacher lesz, Zarathustra szavait pedig a neves brit opera- és koncerténekesnő, Jane Irwin tolmácsolja.

(2009- április 18. 19:30 - Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar koncertje
Vez.: Ingo Metzmacher, km.: Jane Irwin, a Nemzeti Énekkar Női Kara (karig.: Antal Mátyás), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.